Slane tehnike > Ispod površine

Upoznajte najstarijeg ronioca na svijetu

(1/1)

NP Tim:
Vjeruje se da je s navršenom 91. godinom Velšanin Norman Lancefield najstariji ronilac na svijetu. Roni od 1970. godine, a nakon više od 500 urona još uvijek u njemu postoji velika strast prema ronjenju.

Kako mu starački bolni kukovi više ne dopuštaju, a na sebe stavlja pojaseve s utezima, Norman Lancefield napravio je vlastite utege u obliku krušćića koje stavlja na odijelo. Ronio je do sada diljem svijeta, od Malte do Meksika, a najdraža destinacija mu je zaljev Aqaba u Crvenom moru. „Ronio sam s kitovima i dupinima, ali u mojim godinama nije vam potrebno baš takvo uzbuđenje. S 91 godinom na leđima, čak i račić može pružiti veliko ushićenje – smiješna su mi ta stvorenja koja žive u rabljenim školjkama“, kaže Norman Lancfield.

Smatra da ronjenje nije opasan sport, nego ga smatra rizičnim, a njegov je glavni cilj izbjeći rizik. Više ne roni u vodama s jakim strujama, niti roni duboko. „Nisam fizički spreman kao što sam to bio nekada, ali baš zbog toga volim ronjenje, jer nije u pitanju sport u kojemu trebate biti olimpijski plivač.“, kaže Lancefield koji za sebe tvrdi da je prilično spor u vodi, iako još uvijek pliva 500 metara tri puta tjedno. Prije svake sezone ronjenja svoju opremu provjerava u bazenu u lokalnom ronilačkom klubu čiji je aktivni član.

„Radije nalazim problem kad sam dva metra pod vodom“, kaže Lancefield. Jednom je, kaže, imao situaciju koja ga je prilično uplašila. Maska mu se jednom prilikom napunila vodom te je iz vida izgubio svojeg partnera. Nakon pomalo paničnog izrona shvatio je da je njegov partner već izronio na brod. „Bitno je za ronioce da znaju kada reći ne, jer ne želite partnera dovesti u rizičnu situaciju“, savjetuje Lancefield kojega je gripa prije 18 mjeseci jedno vrijeme udaljila od planiranog ronjenja. „Dok god budem mogao roniti, a da pri tom nisam teret svojim partnerima pri ronjenju, nastavit ću s ovim prekrasnim sportom“, zaključio je Lancefield.

scubalife.hrNavigation

[0] Message Index

Go to full version