Nedavno je Hanse predstavio novi oblik propulzije na modelu 315.
Radi se o elektromotoru s preklopnom propelom postavljenim na list kormila.
Sistem je rađen u suradnji s Torqeedom i Jefom.
Prednost ovog sistema su puno bolja upravljivost i smanjenje radijusa okretanja jedrilice. Na ovaj način se brod ponaša kao da ima Z nogu ili vanbrodski motor sa većim otklonom. Povećavši kut zakretanja kormila na 100 stupnjeva, brod se okreće na mjestu oko svoje osi, što ga čini puno upravljivijim u marinama i skučenim prostorima.
Slijedeće prednosti su:
- nedostatak sail drivea
- ušteda cca 100 kg
- nema buke jer je pogon električni
- nema dima
- manji otpor pri jedrenju
- nema bušenja trupa za sail drive
- jednostavno održavanje
Sistem se pogoni pomoću 2 ili 4 litijske baterije. Proizvođač na ovom brodu obećava max brzinu od 6 čv, dok pri brzini od 4,5 čv daje domet od 30 Nm ili 6,5 sati plovidbe.
Za punjenje baterija kažu da je potrebno 3 sata priključen u marini.
To je što se tiče prednosti.
Postavlja se pitanje, što ako smo više dana na moru? Gdje ćemo onda puniti te litijske baterije.
Ugradnjom solarnih panela možemo nadopunjavati( djelomično ili potpuno) servisne baterije, ali sumnjam da ćemo imati viška struje za punjenje i litijskih.
Ako je domet 6,5 sati dok su baterije nove, koliki će biti domet za 2-3 godine?
Naravno, možemo kupiti nove, ali s obzirom na cijenu litijskih baterija to baš i nije neka dobra opcija.
Nekako mi se čini da je ovo dobar sistem za one nautičare koji svaku večer spavaju isključivo u marini, a ne za "divljake" poput mene.
Naime, nemalo puta mi se znalo desiti da mi nakon 7 dana, jedina marina u koju sam uplovio, bude ona na povratku iz koje sam i isplovio.
Dakle, meni ta autonomija od 6,5 sati nikako nebi bila dovoljna.
Isto tako ova max brzina od 6 čv je po bonaci i bez vala. Kolika je pri 25-30 čv vjetra i 1,5 m vala u provu?
Sa snagom od 4 kw( ekvivalent diesel motoru od 8 ks) sumnjam da će biti ista.