Author Topic: Boot Dusseldorf - zabrinjavajuće smanjenje nautičke klijentele  (Read 13054 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mala od portala

 • Administrator
 • Barba
 • *****
 • Posts: 852
 • Riječi lete, zapisano ostaje

Čini se da nautici ne cvjetaju ruže. Problema je mali milijun, kriza je sve pritisla, a to se osjeti i na broju kupaca zainteresiranih za kupovinu novih brodova.

http://www.nautica-portal.com/naslovnica/index.php?option=com_content&view=article&id=981:boot-ne-pruza-razloge-za-optimizam&catid=59:novo

U Njemačkoj je dodatni problem - bar ako je vjerovati pisanju Deutsche Wellea - i što se nautika smatra "zabavom za starce", mladi se sve manje- što zbog drugih interesa, a dobrim dijelom i zbog činjenice da za vlastiti brod trebaš imati poprilično novaca - zanimaju za takav način zabave, prosjek godina nautičara sve je veći (već sada navodno prelazi 50 i bliži se 60-oj), a to onda jako utječe i na broj novoprodanih primjeraka brodova. Njemačka se naprosto boji da joj potencijalni kupci "odumiru", a novi se ne pojavljuju. Sve to skupa, "podgrijano" aktualnom ekonomskom krizom, jako brine proizvođače novih brodova koji ovih dana izlažu na dizeldorfskom sajmu. Žale se da je prodaja brodova drastično pala i da se svjetlo na kraju tunela još ne vidi.

Da je kriza, to svi znamo, ali ovo o "zabavi za starce" kako to tvrde u Njemačkoj, meni se ovdje, na našim prostorima, ne čini točnim. Slažete li se s tom tvrdnjom? Smatrate li da je i kod nas sličan problem (pre)stare populacije onih koji se bave nautikom iz razonode i gušta?
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6771
 • Gender: Male
Re: Boot Dusseldorf - zabrinjavajuće smanjenje nautičke klijentele
« Reply #1 on: January 26, 2013, 02:56:44 PM »
Krava se može musti dok stvra mlijeko. Ako je premuzavaš, ond ju bole cice, a mlijeka malo ili ništa. Previše se shvačalo da je nautički turizam uvjek samo u porastu. I sa proizvodnnjom novih brodova, i sa gradnjom infrastrukture za njih. Iako se i danas traži dobro mjesto za vez. Kao što je sve na današnjem svijetu postalo prezasičeni; počem od broja nas ljudi, tako i brodova, auta, aviona, ma svega. Sjetite se ona dva mjeseca na Jadranu.Groza za ljude, još više za prirodu.
 Polovnih brodova, da ti mozak stane, dobri, povoljni (a nikako da istrunu), novih da ti mozak stane, i samo se štancaju novi, povoljniji, ali današnjem prosječnom čovjeku uz davanja za održavanje, pogotovo marinu, pa putovanje (koliko je litra benzine), uz ugostiteljske usluge, postaje predkupo, odnosno ni prosječnom evropljaninu više ne cvatu ruže. Procvale su.
Samo ču jedno ovdje spomenuti. Kad se kupio brod, pa bio novi ili polovni, neznam sada točno koliko je za da kažemo 10-metarski brod marina, ali tu negdje oko 4000 € če biti, pa godišnja davanja za servis, i materijal če biti bar 1000 €, da eventualne mehaničare i slično ne spominjem. Pa osiguranje, pa, pa, pa.
Onda se netrebamo čuditi da se je počelo smanjivati.
Po meni je dobro da se iz toga dade zaraditi, ali se na taj način, kao i na turizam nesmije baš toliko oslanjati. Meni to pomalo dođe kao kruha bez motike, kao u Dalmaciji dva i po mjeseca i živi se godina dana. Bez puno motike.
« Last Edit: January 26, 2013, 03:00:01 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2652
Re: Boot Dusseldorf - zabrinjavajuće smanjenje nautičke klijentele
« Reply #2 on: February 03, 2013, 02:01:18 PM »
Definitivno se u Dusseldorfu  osjetilo to sto ste napisali. Nauticari, uglavnom stariji, stojicki plutaju  medju standovima. Doimaju se  kao brodovi zarobljeni bonacom. Ali ja bi to gledao kao sto uvijek nastojim gledati. Malo se odmaknuti i vremenski i prostorno. Opet ce zapuhati. Mi cemo u medjuvremenu dobijati  bore bas kao i nasi stari  ribari koji su unatoc  straha od neizvjesnosti isplovljavali. Stario sam ploveci, to cu i dalje raditi jer je to najljepsi nacin starenja.

« Last Edit: February 15, 2013, 11:27:26 AM by traktor »

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Boot Dusseldorf - zabrinjavajuće smanjenje nautičke klijentele
« Reply #3 on: February 15, 2013, 10:46:12 AM »
Nautika je mala brdska koza, a htjeli bi je musti kao kravu simentalku. Brodovi stalno sve veći i skuplji, svaku rupicu, plažicu, valicu, sve bi htjeli naplatiti. Područja na obali i uz obalu komercijalizirana su do gađenja. :icon_puke_r: Mladi ljudi, koji se nisu imali prilike zbližiti s morem dok je situacija bila drugačija, sada ni ne žele u tu ludnicu i deračinu, ili su pak tako orijentirani da ih nikakva priroda i slični gušti niti ne privlače (nažalost ima i toga). Ali, odavno je problem to što na more (baš kao i na skijanje) ide masa onih koji misle da to trebaju i moraju, a da zapravo ne uživaju u plovidbi, moru, vjetru i suncu. Oni stvaraju gužvu i dojam stalno rastućeg interesa. Nakon nekog vremena shvate da im je to naporno i da ih zapravo ne privlači pa se masa brodova nađe na prodaju, a masa čarter brodova plače za gostima. :dontknow:

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2652
Re: Boot Dusseldorf - zabrinjavajuće smanjenje nautičke klijentele
« Reply #4 on: February 15, 2013, 11:26:50 AM »
Sada vidim da ako se fotka izbaci iz bucketa da nestane i na forumu. Koji sam ja stupido tek sada sam skuzio. A ja 'cistim' bucklet da mi bude pregledniji :laughing7:

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Boot Dusseldorf - zabrinjavajuće smanjenje nautičke klijentele
« Reply #5 on: February 15, 2013, 12:10:55 PM »
A ja se čudim brdu uklonjenih slika. Mislio sam da si greškom stavio one s ljubavnicom. :icon_blackeye: