Author Topic: Literatura o brodovima  (Read 11510 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rainalkar

 • Mali od palube
 • *
 • Posts: 6
Literatura o brodovima
« on: May 10, 2020, 09:33:02 PM »
Možete li preporučiti kakve knjige o tome kako i koji brod kupiti, kako doći do veza, na što pripaziti, ali da zaista ide u dubinu, ne samo površno? Osim toga, i knjige o tome kako upravljati brodom, pristajanje, vezivanje itd.

Hvala puno!

Offline Groff

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 276
 • Gender: Male
Re: Literatura o brodovima
« Reply #1 on: May 11, 2020, 09:58:01 AM »
Barba Google ti sve zna ! Postoje razne knjige i priručnici, ja bih ti predložio posjet kakvom antikvarijatu knjiga, tamo se može nać puno od traženih knjiga za male novce. Ako si blizu Rijeke, ja ti mogu posuditi nekoliko takvih knjiga / priručnika. A što se tiče veza to ti je već druga priča, postoje privezišta gdje se može naći vez ali to ima svoju cijenu i još imaš i marine koje su skuplje od privezišta, ovisi i koji dio Jadrana ti je najbliži ili najinteresantniji.
Pozdrav !

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Re: Literatura o brodovima
« Reply #2 on: May 11, 2020, 11:52:44 AM »
Savjetujem da najprije dobro prostudiraš gdje ćeš smještavati buduće plovilo. Postoji više kombinacija, ali "otom-potom".

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 896
Re: Literatura o brodovima
« Reply #3 on: May 12, 2020, 08:22:34 AM »
Da postavim i ja jedno pitanje; Zanimaju me knjige Božidara Dore Gjaje. To su stare knjige, izdane pred više od sto godina. Sve su na ćirilici. Ima jedan antikvar koji prodaje tri knjige za 500 kuna, ali to mi je ipak preskupo. Pa ako netko zna što povoljnije?

Offline Mala od portala

 • Administrator
 • Barba
 • *****
 • Posts: 852
 • Riječi lete, zapisano ostaje
Re: Literatura o brodovima
« Reply #4 on: May 12, 2020, 01:30:13 PM »
Pozdrav, Rainalkar, što se tiče pitanja koji brod kupiti, jedno su želje, a drugo je stvarnost. Svi mi želimo super brod, da je što noviji i bolje opremljen, a da za njega damo male pare. A to nije uvijek realno.O tome koji brod kupiti već su napisani cijeli romani.

Evo ukratko:

Prvo trebate biti načistu što vam doista treba, za kakvu namjenu kupujete brod - hoćete li na njemu boraviti nekoliko mjeseci u godini ili tek tjedan ili dva (ako na brodu namjeravate biti tek tjedan ili dva, onda se ne isplati kupovati, jeftinija je opcija iznajmiti ga), hoćete li ploviti sami ili sa familijom (ako namjeravate kupovati brod za obiteljske plovidbe, prvo se dogovorite sa ženom slaže li se ona i je li spremna na takvu avanturu. Vjerujte, na toj su naoko sitnoj pojedinosti mnogi polomili zube i na kraju odustali od broda  :-[), hoće li na brodu biti male djece (ovo je važno zbog sigurnosti), namjeravate li krenuti na duže plovidbe (u tom slučaju brod treba biti bolje opremljen) ili tražite nešto što će vas odvesti na kupanje u treću ili četvrtu uvalu, pa navečer doma u sigurnu luku, jeste li i koliko spremni uložiti u održavanje broda (jer to košta, a ako za alate imate dvije lijeve ruke i ne znate mnogo toga sami napraviti, računajte da ćete za svaki popravak trebati usluge servisa koje nisu jeftine)...  Dakle, puno toga određuje što ćete tražiti i što kupiti. I, jasno, koliko novaca ste spremni potrošiti.

Je li bolje kupiti novi ili polovni brod? Danas se za relativno pristojen novce mogu kupiti polovni brodovi u dobrom stanju, potpuno opremljeni. Sjedni i vozi. Ima i više web stranica u zemljama EU koje nude polovne brodove svih vrsta na prodaju. Samo u tom slučaju računajte na dodatni trošak dopremanja broda u svoju zemlju. A ako je riječ o velikom brodu koji ne možete transportirati kopnom, treba naći nekog iskusnijeg skipera koji će biti spreman dovesti vam brodu tamo gdje tražite. A to košta. Ponekad trošak transporta broda "pojede" svu uštedu na cijeni.
Novi brodovi nerijetko dolaze posve goli, dakle računajte na dodatni trošak opremanja, kupovinu dodatne opreme, elektronike, često i opreme u unutrašnjosti broda,... Novac koji ćete potrošiti na kupovinu potrebne opreme ponekad može  narasti na cijenu skoro pa još jednog broda. Sve ovisi kakav brod možete kupiti. Logično, što više opreme ima model broda, to mu je viša cijena.

A kada je riječ o plovidbi, preporučila bi vam da plovidbeno znanje ne skupljate isključivo u knjigama - iako i one mogu biti i te kako korisne, ali kao dopunski izvor savjeta  - već da se obratite onima koji u tome imaju iskustva. Pogotovo ako namjeravate ploviti na dalje rute. Toplo vam preporučam da upišete neki od tečajeva jedrenja kakvih imate više na jadranu i da naučite osnove plovidbe, sidrenja, priveza, ponašanja na moru, praćenja vremenske prognoze na moru, pravila sigurnosti plovidbe i ostale važne stvari. Svaki od ovih segmenata plovidbe ima bezbroj detalja i trikova koji ponekad mogu biti presudni u nekim situacijama, a nećete ih naći u knjigama. Ako vam se ta opcija čini preskupom, vjerujte još uvijek je puno jeftinija od  uništenog broda zbog neiskustva i neznanja.

Evo, nadam se da sam bar malo pomogla za početak. A na forumu, u starijim postovima, imate puno savjeta starih, iskusnih pomoraca koji vam sigurno mogu pomoći.
Sretno!
« Last Edit: May 12, 2020, 01:42:43 PM by Mala od portala »
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 896
Re: Literatura o brodovima
« Reply #5 on: May 12, 2020, 02:27:53 PM »
Jel to onaj iz Grada sto je bio kapetan prvog kraljevskog srpskog parobrodskog društva  i sto mu se brat zvo Jovan a sad se svi prave mutavi ko da su dosli sa marsa 91-ve.

To je taj. A mogao bih je još štošta na tu temu nadovezati, ali ne želim da me skreneš sa teme. Mene zanimaju knjige, a ne obitelj koja je došla iz Konjica, a ne sa Marsa.

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Literatura o brodovima
« Reply #6 on: May 12, 2020, 08:19:24 PM »
Mala je puno toga jako dobro napisala i vidi se iskustvo kako nautičarke, tako i novinarke.

Ja bi se vratio na onaj jedan prije savjet, to je prvo naći vez, a onda se odlučiti za brod. Ja sam prilikom selidbe u Zadar i nakon toga selidbe broda u Zadat imao sreću da mi jedrilica gazi samo 1,10 m. Tako s veza koji sam si na kraju uspio osigurati, mogu isploviti i uploviti po najvećoj oseci. Ali, nisam bio siguran da ću doći do veza s dovoljnom dubinom pa sam mislio prodati tu jedrilicu i kupit manju i sa plićim gazom, a oko mi je palo na Leisure 17, ali kako sam prvo riješio jednu dovoljno duboku lokaciju pa onda i drugu, bolje zaštićenu, ali s mnogim problemima u tom trenutku, od ilegalnog podstanara do pomaknutih kolpomorta, zbog čega smo susjed i ja mogli ući u vez jedino odgurujući jedan drugoga. Sada sam sve probleme rješio, a plitki gaz i ralativno mali brod, omogućavaju mi neograničeno korištenje, tj isplovljavanje i uplovljavanje u svim uvjetima. Da sam imao veću jedrilicu s dubljim gazom, morao bih po svaku cijenu prisiliti našeg forumaša Štricija da mi proda svoju jedrilicu.