Kad sam prije 40 godina prvi puta došao u Austriju, negdje oko Nove godine, vikendom smo pošli na najbliži skijališni teren, da bih vidio uživo kako to sa skijama kod njih ide, a moja tada skora supruga govorila da ću biti budući Franc Klamer, jer sam bio po njoj jako stabilan na nogama. (nije ni čudo, dotadašnji posao mi je dobrim dijelom bio mjeriti kuteve sekstantom čak i kad se čamac valja).
Meni se taj dan zamjerio toliko da skije nikad na noge nisam stavio, i svih tih godina samo dva puta opet tamo bio ne svojevoljno nego službeno.
Dva razloga jer mi se nije dopalo:
Prvi je jer su se pojedini nedisciplinirani skijaši spuštali po stazi kojom su se uspinjali pješaci, pa između pješaka vozili slalom. I to ne sporo, jer oni skoro svi znaju dobro skijati.
Drugi je razlog jer je tamo bilo toliko ljudi, posvuda, da je bila gužva veća nego je u centru Beča,
Vikendom se gradovi isele na skijališta.
Ja sam pak iako rođen u velikom gradu, ali od rane mladosti radio u manje naseljenim područjima, živio isto u velikom gradu, ali izbjegavao gužve.
E zato sam ja ovdje počeo pisati. Hoću nešto o "sociodemografskoj evoluciji", ako sam se dobro na našem jeziku izrazio?
Radi se o brojnosti stanovnika