Stibra, mislim da je osnovni problem u malobrojnosti

U tim drugim državama kako ti kažeš ima više jedriličara pa ih se skupi dovoljno za kritičnu masu u bilo kojoj kategoriji..
Da se razumijemo i meni se sviđaju manji brodovi, iz puno razloga i da ne idem van teme, ali ne možeš očekivati da je SS18 obiteljski brod koji ujedno ide na regate, a sumnjam da je to igdje.. to je brod kojeg ljudi koji si mogu priuštit imaju za zabavu, pa vikendom dok neki stave gojze, netko baci bicikle na krov a netko kanue ili daske oni zakaće prikolicu sa 18ticom i odu na jedrenje.
Mislim da je ljijepo što se zalažež za male jedrilice i klase al to nije to (mislim ova tema)
Na kraju krajeva pogledaj malo "pravilnik o krstašima" 18tica kao i 19tica i sl ne spadaju uopće u tu priču

Netko je spominjao jedra... i kao da su jedra za ORC jeftina ili bolje reć da nisu skupa??
Pa pogledajte bilo koju sliku sa neke od ORC regata!! to nisu skupa jedra?.. a što su ih dobili u pola cijene jer su "prljava" odnosno nisu bijela?
Bilo kakvo takmičenje JE SKUPO
ne može ne bit skupo jer da bi ostvario rezultat moraš uz maksimum zalaganja i truda imati i opremu koja daje maksimum jer je to smisao takmičenja.. nažalost to košta :/
Bajke da nekompetitivna jedrilica može pobijediti i uz najbolju posadu ne stoje.. može se desiti jednom zbog preklapanja svih uvjeta koji su toliko rubni da penalizacije potpuno izmijeni parametre..