Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Škola jedrenja za neznalice => Jedrenje za početnike => Topic started by: Mala od portala on December 16, 2012, 07:11:57 PM

Title: Zašto uopće jedriti?
Post by: Mala od portala on December 16, 2012, 07:11:57 PM


Zašto uopće krenuti u borbu sa morem i vjetrom? Ili, možda je bolje reći, što to motivira ljude da pokušaju razumjeti vjetar i more i da probaju naučiti kako s njima živjeti u slozi i obostranom razumijevanju? Što dobivamo s tim? Što je to što nas vuče pod jedra i kako objasniti činjenicu da nam se miris soli u zraku i osjećaj slobode na otvorenom moru jednom za svagda zavuku pod kožu?

Iako možda naizgled zvuči pretjerano filozofski i previše "pjesnički", zapravo je zanimljivo pogledati negdje u svoju dubinu i otkriti što nas je to motiviralo na odlazak na more i kako sami sebi - svatko od nas pojedinačno - objašnjavamo ljubav prema moru i brodu. Kakva su vaša iskustva?
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: jazavac on December 16, 2012, 10:29:18 PM
Da citiram moto mojih prijatelja iz jednog ilegalnog jedriličarskog kluba  :angel02

'Jedriti se ne mora ali je fora'.


A što je mene motiviralo za odlazak na more? Bo. Nemam pojma. Prvi put nisam dobrovoljno otišao na more. Jednostavno su me uzeli starci sa sobom na barku kad još nisam mogao ni razmišljati ni imati svoju volju ni hodati...dakle, oteli me kad sam bio bespomoćan ch07
Moja najstarija sjećanja...more, barka ... pa živjeti na otoku, okružen morem i barkama...i to je to, nema tu ni priče ni filozofije. Doživotna zaraza. Ne bunim se. Žao mi je jedino što vlast ponekad ne shvaća da je barka načn života na otoku...ali nećemo o politici.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on December 16, 2012, 11:17:03 PM
Jednom u luci pored mene je bio jedan poveći gliser iz VE. Žena muž i kćerka. Čavrljamo, kada ono kćer (cca 18) energično traži da objasnim: zašto, kada navodite da je jedrenje tako lijepo, jedrilice pretežno plove motorom? Odgovorio sam: zato jer je ploviti jedrom poezija a motorom proza. Zastala je i rekla: da, točno, kao u životu, sve je pretežno prozaično.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: estan on December 17, 2012, 10:28:09 AM
Kad su me, kao klinca od par godina vadili van iz broda, derao bih se kao da me kolju. Oduvijek sam volio more, brodove i plovidbu, a kad bih vidio neki pod jedrima, to me je posebno privlačilo,a zašto, stvarno nemam pojma, niti me je briga, jednostavno je tako. Volio sam ploviti i motorom, ali na vesla je uvijek bilo nekako slađe, a na jedra pogotovo. Jedan od razloga je svakako tišina i što čujem zvukove mora, galebove, šum vjetra, a sve to drndanje motora zagluši i pokvari, ali ima tu još nešto i to puno toga.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Leo on December 17, 2012, 11:41:30 AM
Zašto uopće jedriti?  :daydream:

Ista i slična pitanja su možda i:
A zašto uopće roniti..?
A zašto uopće ići u brda?

Naizgled jednostavno pitane a vrlo teško je dati smisleni odgovor, naravno ne vama, jer zapravo i vi morate dati odgovor nego nekome koji nije nikada jedrio, možda nikada bio na brodu ...

Teško je odgovoriti na onaj dio "uopće" ili možda još bolje "zapravo"

Ali pokušavajući izbjeći filozofiranje a već sam sa prvom rečenicom zapravo zaglibio u najcrnju bonacu filozofije.

Praktično gledajući jedrim jer mi je na moru lijepo, kretanje jedrilice je skladno, nema forsiranja "silovanja" gasom i konjima ovaj kilovatima oktanskih zvijeri.
Sigurno da ta vrlo nestabilna ravnoteža mora vjetra i broda ima svoju čar...
Ono moje u potpisu "volim kante" ima svoj razlog, jasno da su velike jedrilice i bolje i brže ali mislim da se dio gušta, razloga, u jedrenju nalazi u i u blizini s morem.
D ne govorim o guštu jedrenja po laganam vjetru kada brod skoro bešumno klizi, usporedivo sa guštom, osječajem kojeg se ima kad se spustiš ispod morske površine i jedini zvuk je zvuk mjehurića ili kad se popenješ na neko brdo.
Mislim da su ove aktivnosti, kad ih voliš i uživaš u njima, pravi nepobitni dokaz raznih rubnih teorija o relativitetu, rastegljivosti vremena.
Kome nije nakon jedrenja, pogotovo zahtjevnijeg (meni je najbolji primjer Jabuka) izgledalo da je prošla vječnost ili realnije par dana a kad se zbroji sve se to desilo u nekih 20tak sati :)
Eto možda glavnog razloga, uz naravno ljepotu i uživanje u okruženju, upravo to da se radi o nekakvom prostorno vremenskom stroju koji nas vodi u neke druge svjetove, u snove otvorenih očiju.  :daydream:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: vdusevic on December 17, 2012, 07:41:40 PM
Oduvijek sam volio more, brodove i plovidbu, a kad bih vidio neki pod jedrima, to me je posebno privlačilo,a zašto, stvarno nemam pojma, niti me je briga, jednostavno je tako. Volio sam ploviti i motorom, ali na vesla je uvijek bilo nekako slađe, a na jedra pogotovo. Jedan od razloga je svakako tišina i što čujem zvukove mora, galebove, šum vjetra, a sve to drndanje motora zagluši i pokvari, ali ima tu još nešto i to puno toga.
Ovo mi je najbliže. Plus, kad isplovimo, mobitel prestaje biti gnjavaža.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on December 17, 2012, 08:41:04 PM
A kakvo je veliko olakšanje kada sve četiri cime otkačiš i kreneš, kreneš u slobodan drukčiji život. Uživaš kako ti se grad i svakodnevne brige iza tebe sve više smanjuju! Spuštiš se u kabinu i počinješ kuhati najkvalitetniju kavu. Kao kapetan srčući kavu otvoriš sastanak s temom kako ćemo živjeti zajedno! Osnovna postavka. Supruge su se došle odmoriti a mi ćemo im to omogućiti! Je li netko protiv? Ma nemoj! I tu počinje novi život. Žene samo u glavnim crtama savjetuju a mi kuhamo, pospremamo kabine, peremo, poslužujemo, častimo na kopnu i......... i svejedno uživamo.


(http://up.picr.de/12833484th.jpg)
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: vdusevic on December 17, 2012, 08:48:46 PM
Espreso, makinica za tri čikare ch55
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: grancipor on December 17, 2012, 09:46:04 PM
Bilo je to jaaaako davno. Negdje između šeste i sedme godine mlađi očev brat i njegova kumpanija pokupiše me na jedrenje L5-icom. Jeste da me bilo strah naginjanja, približavanja lukobranu i nekoliko metara prije sudara skretanja ali od tog straha sam pokupio virus ustvari VIRUS i nema povratka. Nema lijeka.
Iz ribarske sam obitelji pa sam od uvijek na moru. I prije sjećanja sam brodio. Ali jedrenje je nešto drugo, jedrenje jest virus, bolest, strast...baš tako: more je ljubav a jedrenje je strast.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: stibra on December 28, 2012, 08:22:50 PM
Zato što je jedrenje prirodno kretanje morem.
Zato što se na jedrenju može opustiti.
Na jedrenju se čovjek može preplaviti adrenalinom.
Može se fotkati.
Može se kupati.
Može se pecati.
Mogu se loviti lignje.
Može se natjecati.
Može se besciljno ploviti.
Može se stići na otok.
Mogu se pojačati sva osjetila i steći neka nova za koje samo mi znamo da postoje.
Mogu se proučavati oblaci.
Može se učiti o jedrenju, moru, vjetru, taktici, komunikaciji.
Može se kuhati.
Može se posvađati sa ženom.
Može se živjeti na brodu i jedriti.
Može se penjati na jarbol.
Može se maštati.
Ipak postoje dvije krajnosti, plutati lagano ili divlje glisirati, nekako je to uz pecanje najbolje :)
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Mala od portala on December 28, 2012, 10:05:09 PM


Stibra   :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:  zaa sve što si naveo.
I još jedan dodatak:

Može se uživati u tišini.

Kako bi rekli - neprocjenjivo!!!   :D
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on December 28, 2012, 11:38:00 PM
Stibra i Mala  :wav:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: vragec32 on December 29, 2012, 01:40:42 PM
Možda i zato što jedrenje nije ovo:  :BangHead:

http://www.facebook.com/v/576357235713506 (http://www.facebook.com/v/576357235713506)
Jadni ljudi!  :angry2:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Mala od portala on December 29, 2012, 01:50:36 PM

Bože moj, nisam ni znala da je vožnja gliserom takav gušt... (http://i165.photobucket.com/albums/u44/koskisa/emot100.gif)

Doduše, nikada mi nije bilo jasno kako možeš uživati u vožnji kada ti bubrezi otpadaju od udaraca po valovima. Jedino pozitivnoga u vožnji gliserom je što očito jako uspješno liječi kamenac u mokraćovodima. Ali valjda ja imam naopak smisao za uživanje...

(http://i165.photobucket.com/albums/u44/koskisa/a64.gif)
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Leo on December 29, 2012, 03:27:25 PM
razmišljanja sa prove:
"Zašto uopće jedriti?"

....a zašto ne?

.... pa zato da jedra ne lampuraju, grozno zvući i boli glava, a kad ih zategneš brod krene...

.... zato jer...zato jer... ma što to vas briga . . .

pozdrav sa prove, prekidam, čuti se bava... :toothy4:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: kiba on December 31, 2012, 09:33:50 AM
Zato jer kad iz ovog ZG-ludila dođeš na more,ukrcam se  na svoju jedrilicu postajem sasvim drugi čovjek.Smireniji,opušteniji,primjećujem svaki detalj,Prožima me sve što vidim,čujem...ti bokca čak bahato mislim da sam na brodu bolji i više čovjek....
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: stibra on December 31, 2012, 11:19:37 AM
Zato jer kad iz ovog ZG-ludila dođeš na more,ukrcam se  na svoju jedrilicu postajem sasvim drugi čovjek.Smireniji,opušteniji,primjećujem svaki detalj,Prožima me sve što vidim,čujem...ti bokca čak bahato mislim da sam na brodu bolji i više čovjek....

Isti osjećaj je kad odeš usred radnog tjedna u šumu kraj Zagreba brati gljive ;)
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: kiba on December 31, 2012, 02:35:36 PM
Ma da,i to je poseban doživljaj...ali nekako na moru imam osjećaj širine i beskraje..Znaš onu...svaka budala ima svoje veselje....
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: ventus on March 05, 2013, 10:17:13 PM
Ja kad sam bio mali, onda sam u školskoj knižnici našao jednu knjigu.
Tu knjigu je bio napisao jedan žabar, bar je tako sebe nazvao nekoliko puta na početku.
Zagorac i dotepenec na Jadranu.

I onda sam ja sa tim žabarom otišao na put oko svijeta.  :read2:
I otvorile su mi se oči.
 Iako sam rođen na moru... nisam ga dobro vidio prije te knjige. Niti sam baš imao neke ideje o jedrenju.


Knjiga se zove "Besa" a žabar zbog kojeg sam zavolio i saznao što je jedrenje i more, pisac, čovik od mora - Joža Horvat.
Moj prvi barba.

 
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: gindac on March 06, 2013, 09:15:00 AM


Zato jer kad iz ovog ludila dođeš na more,ukrcam se  na svoju jedrilicu postajem sasvim drugi čovjek.Smireniji,opušteniji,primjećujem svaki detalj,Prožima me sve što vidim,čujem...ti bokca čak bahato mislim da sam na brodu bolji i više čovjek....

Nije citat jer da to KIBA nije napisao napisao bih to ja on je samo bio brži.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: kiba on March 06, 2013, 09:20:40 AM
E  Gindac ove rečenice bi trebalo zalit finim vinom i gledat more....
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Leo on March 06, 2013, 11:25:19 AM
možda.. kako je krenulo ..
ovo pitanje dobiva zlokoban prizvuk..
ma pustite valjda me opalila današnja južina... :(
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: estan on March 06, 2013, 01:26:16 PM
Misli, kako je krenulo, da zašto uopće jedriti dobiva i jedan čisto pragmatičan razlog, a to je svakim dano sve veća cijena goriva. Prava stvar čini se barka  s pogonom samo na jedra i vesla. Štricijev Leasure 17 je već opremljen s oba pogonska sredstva.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: jazavac on March 06, 2013, 02:14:55 PM
Kako stvari stoje, bit će i sve skuplja jedrarina po hjs-u   :dontknow: pa zašto uopće jedriti :violent1: :BangHead: :evil4: :angry4: :pottytrain2:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: estan on March 06, 2013, 03:07:12 PM
Jedriti ću iz gušta i baš me briga za HJS. :pottytrain2:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: jazavac on March 06, 2013, 05:33:12 PM
A ja za gušt i dišpet  :icon_pirat: :laughing7:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: estan on March 07, 2013, 09:18:47 AM
A, za one koji vole regatavati, ostaje organizacija ilegalnih, bolje rečeno neslužbenih regata po dogovorenim pravilima.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: jazavac on March 07, 2013, 11:42:02 PM
Srećom, član sam i jednog ilegalnog kluba  :icon_pirat: izgleda da opet dolazi vrijeme skrivanja  :crybaby2:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: spich on March 07, 2013, 11:43:50 PM
Ma mi svi jedrimo samo za dišpet HJS-u.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on March 08, 2013, 12:17:44 PM
Srećom, član sam i jednog ilegalnog kluba  :icon_pirat: izgleda da opet dolazi vrijeme skrivanja  :crybaby2:
[/color]
Nije mi jasno! Pa dovoljno su samo tri čovjeka pa da se registrira udruga!
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: level gaga on May 13, 2013, 03:04:28 AM
Zašto NE ! Najeftiniji i najtiši vid kretanja. :laughing7:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on May 17, 2013, 11:25:00 PM
Jedrenje je poezija, a motoriranje je proza. Međutim, poznato je da bi čovjek zavolio poeziju mora imati određenu višu intelektualnu razinu.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Strici on May 18, 2013, 11:02:42 AM
Pored sveg več navdenog; da se za sutra ne zaboravi, jer če vjetra uvjek biti.
Title: RE: Zašto uopće jedriti?
Post by: stibra on May 18, 2013, 08:32:57 PM
Evo danas smo vrištali, 25 cvorova vjetra, bez vala na jezeru, brzine 15-17 cvorova :)

Sent from my Windows Phone 8X by HTC using Board Express
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on May 18, 2013, 10:00:49 PM
Situacija koja mora biti popraćena treperenjem koljena!
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: level gaga on May 22, 2013, 12:01:11 AM
Jer vjetar se vezat ne- MOŽE  !  ;D
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on May 23, 2013, 10:44:44 PM
Vjetar, guzica i gospoda rade što žele!
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: level gaga on June 05, 2013, 08:50:18 AM
Sve je manje nafte .  :laughing7:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: estan on June 05, 2013, 08:58:47 AM
Ima nafte i benzine, samo košta.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on June 08, 2013, 07:02:44 PM
Jutros sam se malo provozao regatnim poljem s jednim čel. motornjakom LOA nekih 13m, 12tona sa 6-cil. motorom  . Nakon 10 minuta sam već dobio odgovor zašto je daleko ljepše ploviti jedrilicom.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: marin on June 08, 2013, 10:03:10 PM
Tenkić od Vladota?
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on June 08, 2013, 11:05:26 PM
Tako je!
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: level gaga on June 10, 2013, 10:05:43 PM
Lakše je nego veslati na galiji. :angel4:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: spich on June 10, 2013, 10:22:16 PM
Lakše je nego veslati na galiji. :angel4:

baš tako  :thumbsup:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: level gaga on July 29, 2013, 09:34:55 AM
Jedrenje je iskustvo koje nas više od bilo čega drugoga približava prirodi. Mnoge privlači fenomen vode, vjetra, plime, vremenskih nepogoda. Malo se ljudi odlučuje na igru s prirodom. Toj grupi pripadaju jedriličari.  :icon_biggrin:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Mala od portala on July 29, 2013, 10:57:43 AM

Slažem se sa svime što si napisao, Level.
I jedan mali dodatak: jedrenje nas nauči poštivati prirodu i njezinu snagu.
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: more on July 29, 2013, 06:57:45 PM
A postoji još jedna fantastično važna korist! Do te spoznaje sam došao neki dan kada sam se navečer, dobro napojen, vraćao s Opatijske regate. Na pola puta, temperatura motora se bila naglo digla a pumpa je bacala vodu.  Očito da se nešto zaštopalo (termostat zaglavio). Nije bilo šanse da se u polumraku upustim u otklanjanje kvara. Otvorili smo roll genovu i vrlo elegantno, bezšumno, po tramontani dojedrili do veza. 
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: spich on July 30, 2013, 04:00:02 PM
A postoji još jedna fantastično važna korist! Do te spoznaje sam došao neki dan kada sam se navečer, dobro napojen, vraćao s Opatijske regate. Na pola puta, temperatura motora se bila naglo digla a pumpa je bacala vodu.  Očito da se nešto zaštopalo (termostat zaglavio). Nije bilo šanse da se u polumraku upustim u otklanjanje kvara. Otvorili smo roll genovu i vrlo elegantno, bezšumno, po tramontani dojedrili do veza.

 :thumbsup:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: Baya on August 03, 2013, 10:04:00 AM
Zato jer pod jedrima vrijeme tako polako i neopterećujuće prolazi...
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: vesna2011 on September 04, 2013, 10:32:08 AM

[/color]
Nije mi jasno! Pa dovoljno su samo tri čovjeka pa da se registrira udruga!
[/quote]

promijenili su pravila :)
mislim da  treba više ljudi i košta više..
provjeri 
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: level gaga on September 04, 2013, 04:33:23 PM
Udruga ?  :dontknow:
Title: Re: Zašto uopće jedriti?
Post by: trifida1 on September 25, 2017, 11:40:40 AM
Ahm; Navodno je po nekim(naravno Američkim) istraživanjima angažiranje uma u sportu najviše u ŠAHU,pa u JEDRENJU...  :wave:
O.K.,volim šah...ali preferiram malo otvoreniji horizont preko prove od Trifide,i ladno priznajem da šahisti imaju um. :hello2: