Brodska oprema i sustavi > Jarboli

Namatanje jedra u jarbol

(1/8) > >>

Darky007:
Uz već standardne jarbole zadnjih par godina sam vidio i dosta novih sa namatanjima

Primjetio sam oprečna mišljenja oko tih modela i sad vidim da imamo tri varijante
a) klasična "vreća" za jedro
b) namatanje u jarbol "furling" 
c) namatanje na bum (lantinu) 

e sad jeste li probali i kako to u stvari radi u praksi?
i da li se to isplati ?
hvala

Maestral:
E Darky007, to ti je otprilike ovako: prijaviš se na utrku 24 sata Le Mansa sa svojim fićom i dok si još doma misliš, da ti pobjeda ne može pobjeći. Kad tamo sami neki sportski super bolidi. I? Normalno da si zadnji! Tako ti je i sa tim jedrima. Ako si u duši sportaš ili barem malo adrenalinac, onda nikad nećeš kupiti bilo koji namatajući sistem. Ako ti je prioritet guštiranje u laganom jedrenju bez cilja, a još i da si sam na jedrilici (ili sa ženom), e oda već može. Namatanje u jarbol znači, da je jedro sa minimalnim "trbuhom" (lošom geometrijom) i bez šteka što znači da su mu performanse težak kompromis. Isto ti je sa namatanjem u bum, mada tu jesu šteke, ali opet mora biti kroj jedra dosta plosnat, da se može lijepo namotati u bum. Ako ti je prioritet uživati sa pivom ili bevandom u ruci i biti komotan, a ne žaliti se, što jedrilica ne ide onako, kao druge sa tvoje lijeve ili desne strane, onda izvoli namatati vertikalno ili horizontalno.

Damir s:
Misli li i na odrzavanje, furling ima lezajeve a vreteno zna dosta jeodrilicarima stvarati problema, kada ti blokira jedro unutra i ne mozes ga izvuci vanka ili obrnuto, prednost je dok je sve u redu uzivas i nema problema. Kracenje jedra je jednostvno a obicno se dogodi da blokira uvijek kada je lose vrijeme.

Bum je jednostavnije, manje problema i u slucaju kvara uvijek mozes nesto napraviti jer je sve pristupacno????.

Klasicno ima roler na vrhu jarbola i ako to pogledas jednom u godini normalno nemas problema sa dizanjem i spustanjem jedra.

Kada vidis oba sistema prvi trenutak je uzivanje u atraktivnom izgledu , jednostavnosti i cistoci. ali sve to iziskuje kvalitetno i redovitio odrzavanje. E sada kao sto kaze Maestral  sto zelis od jedrenja imati tako moras  svoje zelje usmjeriti. Na filmovima to sve izgleda super i oni te pokusavaju uvjeriti da je njihov sistem najbolji za tebe sto ne mora biti istina.

Evo malo da docaras probleme:

http://www.jeanneau-owners.com/hintsandtips/furlinglinereplacement.html

Leo:


Lazy bag (vreća na bumu) je najpraktičnije i najjeftinije riješenje.
Ali ni namatanje u jarbol nije neizvedivo.
U Zd ima Bavaria 37 na kojoj je jedro sa vertikalnim štekama i namata se u jarbol.
Koliko znam to je gore već 4-5 godina i vlasnik koristi za regate.

Darky007:

--- Quote from: Maestral on January 25, 2018, 10:42:50 PM ---E Darky007, to ti je otprilike ovako: prijaviš se na utrku 24 sata Le Mansa sa svojim fićom i dok si još doma misliš, da ti pobjeda ne može pobjeći. Kad tamo sami neki sportski super bolidi. I? Normalno da si zadnji! Tako ti je i sa tim jedrima. Ako si u duši sportaš ili barem malo adrenalinac, onda nikad nećeš kupiti bilo koji namatajući sistem. Ako ti je prioritet guštiranje u laganom jedrenju bez cilja, a još i da si sam na jedrilici (ili sa ženom), e oda već može. Namatanje u jarbol znači, da je jedro sa minimalnim "trbuhom" (lošom geometrijom) i bez šteka što znači da su mu performanse težak kompromis. Isto ti je sa namatanjem u bum, mada tu jesu šteke, ali opet mora biti kroj jedra dosta plosnat, da se može lijepo namotati u bum. Ako ti je prioritet uživati sa pivom ili bevandom u ruci i biti komotan, a ne žaliti se, što jedrilica ne ide onako, kao druge sa tvoje lijeve ili desne strane, onda izvoli namatati vertikalno ili horizontalno.

--- End quote ---
Hm, meni se čini da bum namatanje ima smisla, pogotovo na većim jahtama na 60+ft sa francuskim "UpSideUp" sigurnosnim sistemom
ali da 100% si u pravu kad smatraš da želim ležerno jedrenje (samo bez bevande, voda kvari vino  :nono: , već ćisto vino)
ako bih sad išao kupovati brod (srećom nemam budžeta za to) recimo ciljao bih na
CNB 76 sa bum namatanjem, stavio "UpSideUp" sistem, digo jedra i samo pazio da nekog ne pogazim  :icon_biggrin:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version