Author Topic: Nove svjetske ljestvice  (Read 6575 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NP Tim

 • Terco
 • ****
 • Posts: 496
Nove svjetske ljestvice
« on: April 13, 2012, 09:06:15 AM »
Svjetski jedriličarski savez objavio je nove ljestvice olimpijskih klasa. Nakon regate Svjetskog kupa u Palma de Mallorci nekih značajnih promjena ustvari nije bilo, hrvatski su jedriličari mahom zadržali svoje visoke pozicije. Prema plasmanima na prva tri mjesta svih ljestvica prva je među nacijama Poljska, dok se Hrvatska nalazi na visokom šestom mjestu.

Ivan Kljaković Gašpić i dalje je drugi finaš svijeta. Na svjetskoj ljestvici bolje je od njega plasiran samo aktualni svjetski prvak, Britanac Edward Wright. U dvojcu 470 Šime Fantela i Igor Marenić su treća posada svijeta, iza Australaca Belcher/Page i Grka Mantis/Kagialis. Na petom mjestu klase Laser je Tonči Stipanović, dok je Tina Mihelić sedma u Laser Radialu. Vode Australac Tom Slingsby i Belgijka Evi van Acker. Vodeća imena hrvatske jedriličarske olimpijske reprezentacije na početku sezone su izvrsno pozicionirana.

Olimpijci u 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać su 20. u poretku svoje discipline, dok je daskaš Luka Mratović, također potvrđeni olimpijac, na 38. mjestu. U 49er-u su prvi Austrijanci Delle Karth/Resch, a na dasci Poljak Piotr Myszka.

U dvije discipline hrvatski će jedriličari u svibnju pokušati ispuniti olimpijsku normu. U klasi Zvijezda na svjetskoj ljestvici Marin Lovrović i Dan Lovrović zauzimaju 24. mjesto, a Mate Arapov i Ante Šitić 26. U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan su 28. Normu na svjetskom prvenstvu nosi poredak po nacijama. Na aktualnim svjetskim ljestvicama među nacijama Lovrović/Lovrović su 15., a Ninčević/Župan 19. Za Zvijezdu je na OI 2012. rezervirano 16 mjesta, a za ženski 470 20. Svjetsko prvenstvo za Zvijezdu jedri se početkom svibnja u francuskom Hyeresu, a za ženski 470 sredinom svibnja u španjolskoj Barceloni. S obzirom da je riječ o drugom i zadnjem krugu kvalifikacija za očekivati je žestoko nadmetanje za zadnja mjesta na OI. Prva mjesta na svjetskim ljestvicama zauzimaju u Zvijezdi Brazilci Scheidt/Prada, a u ženskom 470 Japanke Kondo/Tabata.

Na ljestvici za klasu Laser uz olimpijca Stipanovića još je niz hrvatskih kormilara jako dobro plasiran: 10. Milan Vujasinović, 41. Daniel Mihelić, 43. Aron Lolić, 58. Ivan Taritaš, 144. Filip Jurišić, 158. Filip Matika. U poretku daskaša 128. je Mihovil Fantela, dok su u klasi 470 na 129. mjestu Lovro Ivanov i Marko Carić.

Slijedeće svjetske ljestvice bit će objavljene početkom svibnja, nakon regate Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu koja počinje 22. travnja.

http://hjs.hr/

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 854
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #1 on: February 13, 2020, 12:06:14 PM »
Kako se približava olimpijada, ova tema postaje sve zanimljivija. A paralelno s njom, pitanje ko će na olimpijadu i ko ima šanse za medalju? Upravo se održavaju svjetska prvenstva za 49, Nacru, Laser. U 49er su Fantele dobri ali neće biti postolja. Cure, također. U laseru mi je zanimljiv Stipanović, koji je digao formu i trenutno drži treće mjesto. Kapa dolje, jer sam mislio da se neće uspjeti vratiti u formu za osvajanje medalja.

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 854
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #2 on: March 02, 2020, 07:31:22 AM »
Nakon puno oscilacija Elena Vorobeeva osvojila 8 mjesto. Sjajan rezultat naše jedriličarke s neobičnom karijerom.

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 854
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #3 on: March 04, 2020, 01:51:36 PM »
Tončica, Fantele i Elena su osigurali olimpijadu. Za sve ostale je ostala samo još jedna prilika, regata u Genovi polovicom travnja. Narpočito bi bilo tužno ako ne bi imali predstavnika u Finu, disciplini u kojoj smo uvijek bili najjači, a i sada imamo par vrhunskih jedriličara. To tim više što je to poslijednja olimpijada za tu klasu. Klasu u kojoj nam je par puta medalja izmakla za dlaku!

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 854
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #4 on: March 12, 2020, 06:51:09 AM »
Evo, regata u Genovi je otkazana, što dodatno umanjuje šanse naših odličnih finaša za nastup na olimpijadi.

Primjetio bih samo, da dok je otkazivanje regate u Genovi razumljivo (korona) i opravdano, meni je potpuno nerazumljivo i neopravdano otkazivanje prvenstva hrvatske u olimpijskim klasama koje je trebalo početi danas u Splitu, dakle u gradu u kojem nema ni naznake zaraze. A glup primjer Splita počeli su kopirati i drugi gradovi (npr. Zagreb) otkazujući regate.

Offline skipper_zg

 • Mornar
 • **
 • Posts: 92
  • Sailing360.com - agencija za jedrenje
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #5 on: March 25, 2020, 06:04:59 PM »
U Zagrebu se čisti šuta, ljudi imaju PTSP od skoro 100 potresa... a kad ne drhte od potresa razmišlja se o koroni.
Škola Jedrenja, Regate - Najam brodova

www.sailing360.com

www.jkrudar.hr

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 854
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #6 on: April 23, 2020, 07:40:39 AM »
Olimpijada je odgođena za godinu dana, a ja si stalno kalkuliram kako će to utjecati na naše jedriličare. Pa iako nisam iz tih voda, navest ću svoje razmišljanje: U Laseru, Tonči Stipanović ima normu i dobro bi mu došlo još malo treninga da se vrati u staru formu, ali pitanje je dade li se to njemu više? Meni se čini da ne. Ne znam za Jurišića ima li on još šanse za ispunit normu? U Radialu su i Vorobeeva i Sandra Lulić ispunile normu, obje imaju još prostora za napredak i očekujem žestoku borbu za mjesto hrvatske predstavnice. U Finnu, "našoj" klasi u kojoj smo uvijek bili najbolji još postoji šansa za ispunit normu. Olujić ima još prostora za napredak i on bi trebao biti taj. Vujasinović koji, da nije bilo nesret nog splata okolnosti, je imao kvalitetu za medalju u Riu, je vjerojatno već zasićen i bojim se da će sve teže nalaziti motivaciju. Braći Fantela će vjerojatno odgoda koristiti da dobe rutinu u klasi i da Mihovil zaljeći ozljedu. Za 49er FX odnosno posadu Ninčević/de Micheli Vitturi odgoda je vjerojatno korisna jer još mogu napredovati i pokušati se kvalificirati. Za ostale, ne znam?

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 854
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #7 on: September 07, 2020, 11:19:39 AM »
Od svih klasa, meni je najzanimljivije pratiti rezultate u Finnu; Evo, završeno europsko prvenstvo nam pokazuje da se u još uvijek otvorenu utrku za našeg predstavnika na OI aktivno umješao i Nenad Bugarin. Do sada je on bio naš, recimo to tako, treći finaš ali na ovom prvenstvu dao je jasno do znanja da puca na prvu poziciju. Odlična stvar za naše jedrenje.

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 854
Re: Nove svjetske ljestvice
« Reply #8 on: March 26, 2021, 12:33:40 PM »
Na Kanarima - Lanzaroti se ovih dana održala regata koja je nudila poslijednje ulaznice za olimpijadu u klasama 49er, 49erFX i Nacru17. Za pol sata počinje završni plov - medal race. Naši jesu jedrili dobro ali nažalost ni cure Ninčević/de Micheli Vitturi, ni mješoviti par Marenić/de Micheli Vitturi nisu uspjeli izboriti ulaznicu.