Cape Henry 21

Autor patak, Siječanj 19, 2013, 10:46:09 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

patak

Prije nego što predstavim moj projekt samogradnje, rekao bih još jednu o onoj vje?itoj dilemi: samogradnja ili kupnja polovnog broda.
Samogradnja nije na?in da se jeftinije do?e do plovila!
Samogradnja je, prije svega, zadovoljstvo da svojim rukama napravite nešto lijepo i korisno.
Svakom koji je poželio napraviti nešto (brod, avion ili maketu Eifelovog tornja) preporu?ujem neka po?ne što prije.
Isplati se.

Dakle, gradi se brod. Jedrilica duljine 21 stopu iliti cca 6,5 m od šperplo?e ljepljene epoxijem.

Sada ?u pokušati priložiti kakvu slikicu (kada skužim kako), u me?uvremenu evo linka na nacrte:
http://www.dixdesign.com/ch21.htm

patak

Nadam se da sam zaljepio sliku. To bi trebala biti jedna od prvih fotki x godina unatrag. Vide se pregrade postavljene na nosa?e i centrirane.

patak

Iz drugog kuta:

patak

Slijedilo je umetanje uzdužnih letvica(eng:stringers) u utore na pregradama duž cijele dužine broda.
Nakon cca godine dana gradnje otišao sam ponovo u lu?ku kapetaniju (najprije sam prijavio samogradnju, naravno), zabrinut što ne dolaze u kontrolu. Rekli su mi da ništa ne brinem i da samo slikam sve faze gradnje pa ?e oni kasnije pogledati slike.
Od tada sam ažurniji u fotografiranju.
Evo kako je izgledala gradnja u tom trenutku:

mirjo

da to nije možda zadarska kapetanija, ni nama ne dolaze, kažu samo slikaj sve?

lipi brodi?, pravi mali krstaš
samo naprid

Mala od portala

Koliko sam shvatila iz iskustva nekoliko ljudi koji su gradili vlastite brodove, gospoda iz Kapetanije do?u tek na kraju, kad je brod gotov i kad se treba dobro najest na ra?un novog ponosnog vlasnika broda. 
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

patak

Nije zadarska nego pulska, ispostava Pore?, ali svugdje je valjda isto.
Ja se ne bunim.

mirjo

ni ja
veži konja di ti gazda kaže  :icon_salut:

more

Citat: patak  u Siječanj 20, 2013, 12:28:35 POSLIJEPODNE
Nije zadarska nego pulska, ispostava Pore?, ali svugdje je valjda isto.
Ja se ne bunim.

Ja sam koristio Hrvatski Registar Brodova ?ija me usluga zna?ajno koštala. Došao je inspektor na brod, pogledao nacrt i to je bilo sve. Da li je tako i s Kapetanijom?

patak

Još ih nisam pozvao u završni pregled. Nadam se da ?u završiti gradnju do ljeta, i onda ih zovem.
Do sada sam imamo kontakte s Kapetanijom samo pri prijavi gradnje i još jednom kad sam ih pitao zašto ne dolaze u kontrolu.
Znam kako izgleda pregled od strane Kapetanije pri upisu u o?evidnik brodica (radilo se o jednoj drugoj barci koju sam kupio razbijenu, pa popravio i upisao u o?evidnik).
Došao je službenik kapetanije do rive gdje je bila vezana (takozvani pregled u moru) i pitao s rive: "je li sve u redu s barkom, imaš li sve?" i poslao me po takse.
Do sada jako dobra iskustva. Vrlo pristojna birokracija, bez kompliciranja.
Sre?om da se za barke ne traži gra?evinska dozvola ;D