Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Općenito / Re: Ratne mornarice drugih zemalja
« Last post by Strici on Yesterday at 07:29:13 PM »
Erdoganov zet želi opremiti prvi nosač dronova na svijetu!!!

Nakon što Turskoj nije odobrena kupovina F35B, za njihov polunosač, ili kako se u svijetu nazivaju amfibijski napadni brodovi (Amphibious Assault Ships) "TCG Anadolu" ti okomito polijetajući avioni mogli bi biti zamijenjeni naoružanim bespilotnim letjelicama.
Naime brod je izgrađen , ali ne i opremljen avionima (ne daju Ameri jer se "prijatelji nešto uzjogunili" :laughing7:), a kako to nije onaj pravi nosač nego kao prije pola godine izgorjeli američki, to s njega mogu polijetati samo avioni kojima se mlaznice okreću nadolje tako da ne trebaju dugačke poletne piste, to oni namjeravaju brod opremiti dronovima, koje (upravo jednog spominjem) oni vrlo uspješno kompletno grade.
"TCG Anadolu" je kopija španjolskog "Juan Carlosa", (da ne ponavljam opisivanje) i ako im uspije, Turska bi bila četvrta pomorska sila koja na Sredozemlju ima nosač aviona.
Inače prije dvije godine kad im je bila uskraćena kupovina F35B aviona prvo su mislili nosač opremiti svojim avionima tada još u razvitku „TAI Hürjet“, ali taj nema dovoljno "šuba" nagore, a i pista na brodu je prekratka.Ideju sa bespilotnim letjelicama, dronovima  nedavno je objavio Selçuk Bayraktar, osnivač kompanije za gradnju bespilotnih letjelica Baykar Defense, zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.


2
Jedrenje / Re: FIUMANKA
« Last post by Eventum on Yesterday at 10:23:45 AM »
Ovakve bonace ubijaju posadu na regati, pa počnu eksperimentirati, pa obično zaredaju sve gori te gori manevri u traženju svetog grala brzine (čitaj centimetarskog pomaka broda).
Slažem se!
  tong47
3
Općenito / Re: Ratne mornarice drugih zemalja
« Last post by Strici on June 15, 2021, 10:34:15 PM »
Kako zasad nemam podataka da ti dronovi polijeću s brodova, imam podatak da baš ti dronovi pogađaju brodove:A da su razbucali Azarbeđane je svima poznato: 
ovdje samo tenkovi

Ovako vidi operater dron pri slijetanju na monitoru i upravlja njime:Inače Turci rade i veći dron, ali i manje; to one "kamikaza dronovi" koji masovno napadaju.
4
Jedrenje / Re: FIUMANKA
« Last post by Maestral on June 14, 2021, 11:13:12 PM »
Ovakve bonace ubijaju posadu na regati, pa počnu eksperimentirati, pa obično zaredaju sve gori te gori manevri u traženju svetog grala brzine (čitaj centimetarskog pomaka broda).
5
Jedrenje / Re: FIUMANKA
« Last post by more on June 13, 2021, 10:11:08 PM »
I ja sam, kao rođeni riječanin,  redovno odjedrio s 86 godina na leđima, ovu moju 21.Fiumanku. Ovakve grozne bonace još nisam doživio! 
6
Brodski trup / Re: POSEBNA BRODOGRADNJA
« Last post by Strici on June 13, 2021, 08:35:48 PM »

Yara Birkeland  je podtip kontejnerskog broda ((njem. Feederschiff, engl. feeder vessel) porinut 19.o2.2o2o  dug  79,50 m širok 14,80 m  3221 BRT / 1058 NRTpogone ga 2 elektromotora i dvije propelerske gondole (Pod to jest Azi pogon) 13 čv prevozi do 120 kontejnera.
Feeder (dostavni) brod (njem. Feederschiff, engl. feeder vessel) je teretni brod za dovoženje kontejnera ili automobila u luke gdje se njihov teret dalje ukrcava na velike kontejnerske ili RoRo brodove.
Gradnju sufinancira norveška vlada jer ne samo da plovi isključivo na "lektriku" nego dovozi autonomno svoj teret u odredišnu luku (valjda ga sam iskrcava?). Očekuje se da će brod uskoro prvi put zaploviti.
Brod ima dva pogonska sustava, jedan za pogon broda, a drugi za bočno manevriranje. Nema balastne tankove, jer tu ulogu imaju akumulatori, koji imaju 7 MWh, što odgovara kapacitetu akumulatora 100 Tesla S automobila.
Elektro motori imaju snagu od 3.200 kw (4.350 ks.), a s 6 do 7 čvorova plovi ekološki i najštedljivije. Ne treba mu vanjska pomoć pri ukrcavanju i iskrcavanju tereta, a da je načičkan svim mogućim elektronskim uređajima se podrazumijeva.
Isplovljenje i uplovljenje se vrši automatski, dakle bez intervencije mornara, a da bi se osigurala sigurnost tijekom rada, brod nadgledaju i daljinski kontroliraju tri neovisna zapovjedna centra.


7
Jedrenje / Re: FIUMANKA
« Last post by NP Tim on June 13, 2021, 06:54:25 PM »
Odjedrena i 22 Fiumanka..i ova po olujnoj bonaci!

Pobjedu odnijela Maxi Jena MM sa skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore i s 19 članova posade!

Više na https://nautica-portal.com/nautica-portal-com/vijesti/2598-uspjesno-odjedrena-22-fiumanka8
Brodski trup / Re: POSEBNA BRODOGRADNJA
« Last post by Strici on June 10, 2021, 09:06:54 PM »
Norveški tanker za transport ukapljenog plina: "GasChem Beluga"

Tanker ima inovativni pogon, jer može biti pogonjen klasičnim teškim loživim uljem, plinskim uljem, LNG plinom, a posebno da naglasim i etanom, niske je potrošnje, a prebacivanje s jednog na drugo gorivo je jednostavno, pa se brod smatra posebno ekološki prihvatljivim.
Izgrađen, a gdje drugdje ako ne u Kini, od travnja je u upotrebi.
 Norvežani imaju još jedan takav.

9
Regate / Re: Fiumanka 2017
« Last post by more on June 10, 2021, 05:48:34 PM »
 Evo, reci, što bi ti mislio kad ti poznati zadarski regattaš kaže da tvoje šešula nije jedrilica.

"Poznati zadarski regataš" koji pobjeđuje po Open premjeru u kojemu se grupe  formiraju po dužini LOA, a on ima npr krstaš s najmanjim deplasmanom i najvećom površinom jedara. To ti je vrlo slično grupi lasera (LOA jednak) sastavljene od klase 4,7, radial i laser, a on pobjeđuje s laserom. Pa i HJS je kod toga licemjeran kada dozlaboga različite krstaše tretira kao "Klasu krstaš" i nametne joj još i pristojbu (vinjetu) kao da je to Klasa.
Traktore, valjda znaš, Fiumanka ima i grupu posebnih jedrilica (turistički krstaši).   
10
Općenito / Re: Ratne mornarice drugih zemalja
« Last post by Strici on June 09, 2021, 05:12:22 PM »

Dron može ostati u letjeti oko jedan dan i standardno je naoružan laserski navođenim projektilima. A kako sami Turci kažu, jedan dron (bez opskrbne tehnologije) košta skoro pet milijuna eura.
Uglavnom manje vojske koriste takve relativno jeftine dronove, kako je analizirao "Wall Street Journal". Upravo zbog tog drona razvila se nova vojna taktika koja se nekoliko puta pokazala uspješnom. Korištenje  tih kako za koga "jeftinih dronova" nema  samo izravan učinak u vojnim sukobima, nego i na stratešku ravnotežu između Turske i Rusije naprimjer…

To tako zasada, a ja osobno čekam vijest da su počeli polijetati i s brodova. S brodova kojih zasad za to nema mnogo, a Turski je trebao biti pušten u upotrebu, ali odjedanput su prestali o njemu pisati. Zemlje koje te dronove imaju, koliko mi je poznato nemaju brodova s kojih bi mogli polijetati/slijetati.
Ti dronovi su napast u zraku, kao što su podmornice pod morem.
Pages: [1] 2 3 ... 10
najveci nauticki portal Jedriličarski klub Val iom-cro regate online Jedriličarski klub Jugo Hrvatski jedrilicarski portal Capravela Jedriličarski klub Samobor