Author Topic: Povjećanje srazmera?  (Read 21767 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vragec32

• Kontra-admiral
Re: Povjećanje srazmera?
« Reply #10 on: June 14, 2009, 11:28:28 AM »
Ah, oprosti, nije namjerno, malo sam pomiješao postove i autore. Odgovor je bi postavljaču pitanja i teme. Mislio sam da je on, Baltazar, karikirao stvar (do apsurda). Trebalo je ".. Smiješna usporedba, slično kao i ona Traktorova, s pasarom širokom 90m, samo u obrnutom smijeru."

Offline Dario

• Admiral
« Reply #11 on: June 14, 2009, 03:28:56 PM »

- Utječe li i širina raznih kanala (Panamski, Sueski, Korintski ...) te raznih luka i pritaništa na max. širinu trupa?

naravno, zato postoje tipovi tankera panamax, suezmax itd... za panamax je max sirina 32 metra i nesto sitno

Offline Highlander

• Kadet
  • *
« Reply #12 on: March 31, 2011, 10:38:05 AM »
Back o the topic!!!

Često je u samim komercijalnim nacrtima za amatersku gradnju napomena da se brod može produžiti za oko 10% bez nekih praktičnih problema, jednostavno većim razmicanjem stojnica ili ponekad dodavanjem još jednog srednjeg (najšireg) rebra a bez pomicanja ostalih stojnica. O povečanju visine razme i sl. nema govora. Podvodni dio (kobilica na jedrilici, a ništa na gliseru) se produžuje za dužinu dodanog rebra. (Primjer: YM Eventide 24 na 26 ft.- Griffit-sov nacrt.) Zanimljivo je da se verzija spomenutog broda od 24 ft radi od šperploće, a 26 ft od čeličnog lima? (za samo 60 cm razlike).

Offline Highlander

• Kadet
  • *
« Reply #13 on: March 31, 2011, 10:39:28 AM »
Sorry, tipkovnica mi guta slova!