Zašto uopće jedriti?

Ista i slična pitanja su možda i:
A zašto uopće roniti..?
A zašto uopće ići u brda?
Naizgled jednostavno pitane a vrlo teško je dati smisleni odgovor, naravno ne vama, jer zapravo i vi morate dati odgovor nego nekome koji nije nikada jedrio, možda nikada bio na brodu ...
Teško je odgovoriti na onaj dio
"uopće" ili možda još bolje
"zapravo"Ali pokušavajući izbjeći filozofiranje a već sam sa prvom rečenicom zapravo zaglibio u najcrnju bonacu filozofije.
Praktično gledajući jedrim jer mi je na moru lijepo, kretanje jedrilice je skladno, nema forsiranja "silovanja" gasom i konjima ovaj kilovatima oktanskih zvijeri.
Sigurno da ta vrlo nestabilna ravnoteža mora vjetra i broda ima svoju čar...
Ono moje u potpisu "volim kante" ima svoj razlog, jasno da su velike jedrilice i bolje i brže ali mislim da se dio gušta, razloga, u jedrenju nalazi u i u blizini s morem.
D ne govorim o guštu jedrenja po laganam vjetru kada brod skoro bešumno klizi, usporedivo sa guštom, osječajem kojeg se ima kad se spustiš ispod morske površine i jedini zvuk je zvuk mjehurića ili kad se popenješ na neko brdo.
Mislim da su ove aktivnosti, kad ih voliš i uživaš u njima, pravi nepobitni dokaz raznih rubnih teorija o relativitetu, rastegljivosti vremena.
Kome nije nakon jedrenja, pogotovo zahtjevnijeg (meni je najbolji primjer Jabuka) izgledalo da je prošla vječnost ili realnije par dana a kad se zbroji sve se to desilo u nekih 20tak sati

Eto možda glavnog razloga, uz naravno ljepotu i uživanje u okruženju, upravo to da se radi o nekakvom prostorno vremenskom stroju koji nas vodi u neke druge svjetove, u snove otvorenih očiju.