Škola jedrenja za neznalice > Brodska oprema

Argola za jedrilicu

(1/5) > >>

Kirac:
Trebam novu argolu za jedrilicu 8.5 m (otprilike kao na slici) pa ako netko ima za prodati ili zna tko bi to mogao napraviti...

Friga:
Argolu može napraviti bilo koji stolar prema nacrtu ili predlošku i ukoliko ima volje. Eposkidnim ljepilom treba laminirati vodootpornu šperploču od mahagonija ili okume. Pri tome treba paziti na smjer laminata radi čvrstoće. Nakon toga ju polakiraš bezbojnim alkidnim lakom u nekoliko premaza.

estan:
Imao sam takvu argolu, zapravo, jedan sloj je bio od tankog lista mahagonija, a drugi od vodootporne šperploče i tako do potrebnog boja slojeva. Jedina greška bila je da sam koristio bjelo liipilo, umjetsto crvenog, ekspanzivnog žutog ili epoxy-a. Doduše, sve je bilo u redu dok mi jedan slon (čovik, ali ne baš spretan i ne baš bistar) nije ugazio svom težinom na vrh argole. Tada je stražnji kraj delaminirao. To sam nekako zakrpio ubacivanjem jedgog komada tvrdog drva, nako što sam izrezao delaminirani dio argole, a poslije toga sam dao profesionalnom stolaru da mi napravi argolu od komada punog mahagonija, kojeg je ovaj naručio iz jednog skladišta u šibeniku, trebao je dovoljno masivan komad da iz njega može izići tako zakrivljena argola. Ako radiš sa žutim expanzivni ljepilom (Bison) pazi da istisneš sve moguće mjehuriće zraka, tj, moraš sve jako dobro stegnuti i na dosta točaka. Također, stavi neki prsten, najbolje od bronce ili mesinga blizu vrha argoe, tako da dodtno drži taj dio i pazi da ti slonovi ne gaze po prednjem dijelu.

patak:
Argolu možeš napraviti sam. Bolje nego bilo koji majstor. Nemaju majstori živaca za takve posliće. Idi kod stolara i naruči da ti izreže letvice debljine 5 mm mahagonija i smreke (može i jela). Na komadu obične daske nacrtaj oblik argole. Zabi jake čavle s vanjske strane konture na razmaku 15 cm. Slaži naizmjenično mahagonij i smreku tako da prva i zadnja budu mahagonij. Dodirne strane letvica namaži rezorcinolnim ljepilom (colla rossa), prodaju je u nautičkom trgovinama. Stisni stolarski stegama i pusti 24 sata da se suši. Obradi tračnom brusilicom, prešmirglaj papirom 220 i premaži wood impregom (akrilna impregnacija, hempel), mokro na mokro dokle god upija. Sljedeći dan ponovo prebrusi i lakiraj bezbojnim lakom (barem 5 ruku). I to je to. Ako daš majstoru da to radi koštat će te pola broda.

Strici:

Napraviti sam je velika stvar. Htjeti, ali i znati, nešto drugo. :angel4:
Ipak treba imati alat, prostor, materijal, nadasve i vrijeme.  :icon_scratch:
Prije desetak godina je kupiti rudo; argolu bilo upitno :icon_scratch:. Danas ih se nudi raznoraznih, kao ovdje kod Amazona, a u prodavaonicama opreme za jahte sasvim sigurno :icon_scratch:.
Evo ugrubo nekoliko kod Amazona, a kad oni imaju specijalizirane prodavaonice imaju sigurno:

                     

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version