Brodska oprema i sustavi > Jarboli

Code D

(1/7) > >>

kompica:
Ja ozbiljno razmišljam da si nabavim Code 0 jedro i cijeli sistem za namatanje. A onda sam na internetu našao na Code D sistem za koji kažu ( proizvođači ) da je bolji od Code 0 jedra. Ima li ko kakvog iskustva sa ovim jedrima?

A ima i ova slika koja mu ide u prilog

Damir s:
Sve je to interesantno dok je lijepo vrijeme kao na filmicu i kada ides na duze rute. Kako je ovo jedro nesto kao genova koja je normalno od jacega materijala samo code D jedro je od puno lakseg materijala kod prebacivanja treba brzo raditi pa najvjerojatnije ima velikih sansi da se raspara ili ga moras brzo zarolati  pa prebaciti (Rola je tu prednost samo i ta rola puno kosta) . Kako ja idem vanka sa suprugom koja bas nema znanja ni nekih afiniteta za rad sa jedrima smatram se solo jedrilicarom, razvucem uvijek rol genovu od dacrona koja zadovoljava moje potrebe, spinaker nisam nikada otvorio bas zbog preleta. A uostalom sve zavisi od zelja i mogucnosti. Bar koliko znam ovdje kod nas dosta jedrilicara je potrgalo spinakere. Ujedno moras voditi racuna u kakvom je stanju jarbol jer sva  ta velika jedra stvaraju veliko opterecenje na jarbol. Ne znam koja jedra imas na jedrilici pa da eventualno (zavisi od financija ) dobru genovu i asimetricni spinaker pa si pokriven max, pitaj nekoga tko radi jedra dali ti takvo sto moze napraviti i cijenu pa mozes odluciti, moze i spinaker da se sprema u carapu.

Maestral:
Na regatama smo upotrebljavali i jedno i drugo, zavisi od broda, što je imao (uvijek sam bio član posade na tuđim regatašima, puno je komotnije i jeftinije nego sa svojim). Neke velike razlike nisam primjetio, istina, sve zavisi kako je pogodjen kroj jedra, nijanse u laganim vjetrovima igraju veliku ulogu. I jedan i drugi sistem rade dobro, dok je sve u redu. Do 15 čv vjetra lako se namata i otvara, do 20 još ide, kod jačeg nije više pametno jedriti tim jedrima radi velikih sila na jedra i mogućnosti njihovog pucanja (naročito ako nisu baš nova). Uzmi onaj koji nadješ jeftinije, nećeš puno pogriješiti. Na mojoj jedrilici koristim čarapu i dosta smo dvojica za sve uraditi.

kompica:
Damire ma i ja se smatram solo jedriličarem a taj sistem mi ne izgleda nešto kompliciran za razvuć, Mislim da mi je lakše samome s njim nego sa špinakerom.
Maestral, upravo sam i htio sa time postić da kad je lagan vjetar mogu jedrit. Znači tvoje je iskustvo da i nije neka razlika u tim jedrima. Dobro je znat.

Maestral:
Razliku bi vidio i osjetio jedino da imaš mogućnost isprobati oba sistema na svom brodu (ili tudjem) u potpuno jednakim vremenskim uvjetima, jasno sa jedrima istog proizvodjača (isti material ...). Sve drugo ti je samo teorija i približno ocijenjivanje. Jedrarije nisu sve jednake u kvaliteti konačnog produkta (design, performanse ...), pa čak i da upotrebljavaju isti material. Tu su cake koje se ne otkrivaju konkurenciji (softwer), znanje koje se ne nadje na cesti (bivši vrhunski jedriličari tu su u prednosti). Pošto mislim, da ti je jedrilica daleko od regatiera, što god da izabereš, nećeš puno pogriješiti.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version