Škola jedrenja za neznalice > Brodska oprema

Plin na brodu - dobra ili loša odluka?

(1/6) > >>

Mala od portala:

Na portalu je upravo objavljen članak o plinu na brodu, održavanju plinskih instalacija, popravcima i opasnostima od improvizacija. Priča mi čovjek koji se bavi održavanjem plinskih instalacija i popravkom štednjaka na plin što sve ljudi rade i kako nestručno prčkaju po priključcima, plamenicima, bocama i ventilima i koliko takvi amaterski "izleti" u servisiranje plinskih instalacija mogu biti opasni. Kakvo je vaše iskustvo s plinskim bocama i općenito s plinom na brodu? Je li plin korist ili pokora? Imate li detektore plina na svojem brodu i preporučujete li ih onima koji tek kupuju prvi brod? Tko vam održava instalacije i popravlja kuhala? Pojedu li ih nakon nekog vremena ruzina i sol i kako to rješavate?

Iskustva?

estan:
Moje sadašnje kuhalo je kupljeno u Pevecu prije nekih šest do sedam godina za 270 kn. Drži se za sada kao da je upravo izišlo iz dućana. Inače nisu sva kuhala koja sam imao bila tako otporna na morsku sredinu i neka su jako brzo propadala, tako da me ovo ugodno iznenadilo.Inače problema s plinom nisam imao, osim što, kad sam kupio isto kao što je ovo u brodu, na njemu je bila greška pa (nije bilo na jednom plameniku rupice za prolaz plina što je bila greška u ljevu) pa kako je moja draga bila jako uporna da ga upali, došlo je do malog buma u koem su stradale njene obrve i trepavice, a zavjese su se pokazale kao nezapaljive. Drvo i pluto u kabini su također prošli bez poslijedica. Čim sam se vratio u Split, odmah sam u Pevecu reklamirao kuhalo i dobio novo, koje dso danas radi bez greške. Detektore plina nemam, uzdam se u svoj nos i u dobar posao dečki u Pro Plinu da u plin uvijek dodaju dovoljno markera (smrdljivog metana, jer propan butan nema mirisa). Inače, imao sam i alkoholno kuhalo pa sam jednom doživio sličan bum, sa istim poslijedicama, samo što su dlake na rukama i trepavice bile moje. Tako po pitanju sigurnosti je 1:1 .

Strici:
Možete svi vi pričati i pisati što god znate da znate o plinu, a neznate da neznate koliko je plin opasan. Onih koji to najbolje mogu potvrditi, njih ustvari više najčešće nema. :icon_scratch: Nijedan svjetski jedriličar putnik nema plin. Stvarno, a zašto? Jer su bedasti? Ili stvarno zašto?

Mala od portala:

Ja nekako mislim da je plin na brodu dobra stvar, ali da s njim treba rukovati krajnje pažljivo. Plin imam i na našem brodu i meni je neprocjenjiv, ali obavezno svake godine kupujemo novo gumeno crijevo i novi ventil, koliko god onaj stari izgledao dobro i očuvano. A štednjak se svake godine temeljito čisti od ruzine. Slaba vajda i od detektora za plin ako instalacija ne valja i ako plin curi. Dok se alarm javi, dok otkriješ u čemu je problem i dok nešto poduzmeš, obično je već kasno.  :-[

Strici:
Naravno da je plin nešto vrlo praktično i upotrebljivo. O tome netrebamo diskutirati.
I tehnika, ni o tome jer je to normalno, najnormalnije da se mora održavati.
Ja govorim, odnosno pišem o nama, a ne o tehnici. Mi niti se zanavljamo, niti se obnavljamo, a sve smo stariji, zaboravljiviji. Ja pričam o nama i plinu. Neki dan probao proči kroz Wien. Sve blokirano, okolo naokolo. Cijela kuća je odletjela u zrak.
Zaboravljiv nije bio neki starkelja, nego mladac od 18 godina. A kuća nije korito kao brod, a plin je od zraka jednako svugdje teži.
Neki se napijaju, neki i drogiraju, neki su senilni da vas ne plašim. Samo napominjem, i siguran sam da svako ko ima plin neče moje potvrditi, jer zbog situacije kakva je (neimaštine, nemogučnosti nabave, neznanja, nerazmišljanja, olakog shvačanja, riskiranja, da dalje netrebam tražiti pogodne izraze) koriste plin i dalje. :angel4:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version