Škola jedrenja za neznalice > Brodska oprema

Karbonski jarbol vs aluminijski

(1/2) > >>

hidrotherapy:
Zanima me trajnost karbonskog jarbola naprema aluminijskom.
Naime, poznato je pravilo da se aluminijski jarboli mijenjaju nakon 10-tak godina zajedno sa cijelom oputom.
Iskreno, nisam baš previše upoznat s takvim slučajevima kod nas, da se jarbol mijenja isključivo zbog pretpostavke o zamoru materijala. Kod nas se jarbol mijenja uglavnom, kad padne. Ali, ne vrti se cijeli svijet oko nas.
Da li netko zna kolika je pretpostavljena trajnost karbonskog jarbola i kad bi ga trebalo mijenjati zbog dotrajalosti?Tin:
Odakle ti ta teorija o 10 godina za aluminijski jarbol? Da ne bi krenula rasprava u krivom smjeru ne tvrdim da je ta teorija ni točna ni kriva - samo me zanima izvor informacije.

hidrotherapy:
Čitajući razne strane časopise i iskustva drugih( jedriličara koji su oplovili svijet), taj sam podatak našao na više mjesta. Nitko nije rekao da je aluminijski jarbol nakon 10 godina i jednog dana spreman za otpad, ali ako se planira ići na neku ozbiljniju plovidbu svakako treba početi razmišljati o zamijeni. Netko će to napraviti, netko će promijeniti samo oputu, a netko neće ništa. To nije sveto pismo, već samo preporuka struke. Tko će mijenjati, a tko neće, to je njegova stvar. Mene zanima trajnost karbona u odnosu na aluminij. Da li je ista, kraća, duža, utjecaj soli i uv zraka, zamor materijala i sl. O uštedi na težini i povećanju čvrstoće nema smisla pričati.

matoi:
Hydro, imaš poruku...

3.16:
Aluminiski jarbol tankog profila sa pataracima i pataracinima na brodu iz 87 godine  i dan danas služi na više od 10 regata godišnje . A nekad se jedrilo i puno više regata sa tim brodom . Neznam ko ima kod nas a i di drugdi para za prominit jarbol u krstaša nakon 10 godina .

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version