Škola jedrenja za neznalice > Brodska oprema

Elektronika

(1/1)

Mala od portala:


Vragec me sa svojim komentarom u rubrici "Nevere" potaknuo na otvaranje ove teme.

Svakog početnika muči pitanje što mu je od elektronske opreme nužno za sigurnu plovidbu. Uzevši u obzir da je svaki komad ove opreme poprilično skup i traži nemala sredstva, a ne treba puno objašnjavati kako u ovim kriznim vremenima pazimo na svaku kunu, valja dobro razmisliti što je nužno od elektronske opreme.
Dakle, prema vašem mišljenju, bez čega neiskusnom moreplovcu nije pametno izlaziti na more, a bez čega se može, bar na početku.

jazavac:
Da se odmah razumijemo, elektronika na brodu nije nužna, i ne treba se dovesti u situaciju da ovisimo o nekom takvom komadu opreme koji je uvijek podložan otkazivanju u ključnom trenutku.
Ako bih radio popis želja i prioriteta u kontekstu jedrilice do 10m, onda bi izgledao ovako nekako:
 Ja bih na prvo mjesto stavio dubinomjer. Nije da se bez njega ne može, ali je vrlo korisna, po meni najkorisnija el. igračka za koju je teško naći alternativu (ne mogu se zamisliti da plovim negdje gdje očekujem pličinu, noću, i da zabacujem konop sa olovnicom na kraju kakav su imali na jedrenjacima. Pa da si zbog toga moram odrediti neku debelo zaobilaznu rotu).
Na drugom mjestu autopilot. Uz preporuku za mudro korištenje istog, o čemu se već naširoko pisalo na ovom portalu.
Na treće mjesto bih stavio GPS ploter ili radio stanicu, ovisno o području plovidbe.
Dalje ide luksuz, poput recimo ručnog anemometra, windexa sa instrumentom u kokpitu i električnog wc-a  anim64

estan:
Eto Jazo mi uze riječi iz usta, tj prstiju na tipkovnici. Baš tako, ništa nije nužno, a sve je korisno. Osobno ne koristim ništa, ali to je stvar prioriteta kod ulaganja u brod. Važniji su mi sidra (četiri na brodu), konopi (više stotina metara), jedra, busola (imam dvije na brodu), a dok sve to namirim, ne ostane za ulaganje u elektroniku. To naravno ne znači kako mislim da nije korisna. Ovo napominjem, jer me netko u nekoj drugoj temi na forumu već optužio za tako nešto. Što se korisnosti tiče, slažem se u potpunosti s Jazinim redosljedom.

Seriola Dumerili:
i ja se slazem s Jazom ako je rijec o deplasmanskom brodu. Za brze brodove autopilot bih stavio na trece mjesto a gps na drugo, a za one koji imaju para, nakon toga i radar  ch07

Navigation

[0] Message Index

Go to full version