Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Škola jedrenja za neznalice => Brodska kuhinja => Topic started by: Mala od portala on December 09, 2012, 06:22:00 PM

Title: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Mala od portala on December 09, 2012, 06:22:00 PM


Nekoliko savjeta i vaše iskustvo o tome kakvo kuhalo je najpraktičnije na brodu, ali i kakvu hranu je najzgodnije pripremati. Koja se vrsta hrane (posebno svježe voće i povrće) najbolje čuva na brodu i na koji način će najdulje ostati svježa? Isplati li se stvarati zalihe?
Slična je tema već bila otvorena u drugoj rubrici, no ne bi bilo loše skupiti na jednom mjestu sva iskustva.
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: estan on December 10, 2012, 03:15:30 PM
Najbolje je imati pravo brodsko ljuljajuće kuhalo, izrađeno od prokroma, s dva ili tri plinska plamenika i pećnicom, dvostruki sudoper i frižider od 50 l te dovoljnu radnu površinu za pripremu hrane. Međutim, za ovako nešto treba imati brod od bar 10 m. U manjim plovilima, previše  prostrana kuhinja , a pogotovo preveliko kuhalo oduzimaju prostor za druge sadržaje i čine brod, pogotovo jedrilicu više nekomotnim, nego komotnim plovilom za duži boravak. Šta bi bilo osnovno? Pa imati bilo kakvo upotrebljivo kuhalo, sve drugo se da riješiti ili improvizirati. Suđe se može prati i u moru. Ipak, bolje je imati bar mali sudoper. Znači, minimum za nekakvu udobnu đitu bi bio, kuhalo po mogućnosti s dva plamenika (može proći i s jednim) i nekakav bar mali sudoper, te površina za pripremu hrane, bar mala uz kuhalo, a za pomoć je tu stol u kabini ako ga ima. Kuhalo može biti na onoj bombici (plinskoj), na alkohol, petrolej, zavidano na plinskoj boci ili s odvojenom plinskom bocom. Sva rješenja su dobra, ovisno o plovilu. Kod vrlo malih jedrilica najbolje je ono na bombici ili malo špiritno kuhalo. Što brod postaje veći, treba više pažnje posvetiti kuhinji i njezinoj opremi i to nije stvar na kojoj bi se prvo štedjelo. Doduše, kuhalo ne mora uvijek biti pravo brodsko, može biti i obično s naknadno postavljenim držačima za teće (šerpe) i lonce, koji se mogu izraditi u sam svoj majstor verziji, ili, kako sam ja napravio, skinuti ih i prilagoditi sa starog neispravnog pravog brodskog kuhala. Frižider nije neophodan, ali je jako dobra i korisna stvar. Najbolji je onaj koji može radit na temperaturama od plus pet do minus dvadeset stupnjeva (s potenciometrom) te na vanjsku 220 V i brodsku 12 V struju. Ipak, takvi su dosta skupi, ali da se nekad nabaviti dobar polovni, samo za to treba imati i malo sreće. Inače, dosta hrane, da se čuvati u brodskim santinama, ispod vodene površine. Tu će vrlo dugo opstati, voće, povrće, naročito krumpir, jaja, mlijeko, jogurti i dosta toga drugog. Samo, nemojte zaboraviti nešto od toga, ako poslije sezone izvučete brod na suho. Kad jednog dana otvorite kabinu, moglo bi vam se desiti da padnete u nesvjest od smrada ili da vas iznenadi cvijeće (krumpirov cvijet) koje izbija ispod pajoli i kroz brodski namještaj. Također, dobra hrana za brod su razni sirevi, znaju se lijepo održati i kad se neko vrijeme zaborave u brodu. Meso i rubu kupovati (ili loviti) frišku, a samo ako imate vrlo snažne akumulatore ili možda brodski agregat, čuvati u frižideru koji ima mogućnost zamrzavanja. Ja na svojoj 6,75 m dugoj jedrilici imam frižider 30 l s mogućnošću podešavanja temperature od 5 do minus dvadeset stupnjeva, ali ga koristim samo u luci, jer baterija od 55 AH ne bi baš dugo izdržala pogoneći ga. Zato smrznem nekoliko boca s vodom prije polaska i one mi drže svježinu u frižideru nekoliko dana. Nakon toga, slažem hranu u santine, a ako se negdje privežem gdje imam struju, ponovno zamrznem frižider (napominjem da mi motor ne puni bateriju).
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: mirjo on December 10, 2012, 05:11:15 PM
pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
kuhati u navigaciji i imati neograničen izvor na špini - neprocjenjivo
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: paagus on December 10, 2012, 09:38:48 PM
pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
kuhati u navigaciji i imati neograničen izvor na špini - neprocjenjivo
Kako složiti pumpu za morsku vodu u sudoperu, a ne napravit još jednu bužu na trupu ?  Već imam 4 ventila . . .  ???
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Eventum on December 10, 2012, 09:54:26 PM
paagus,
vjeruj, ova vrijedi još jednog bušenja
;)
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Mala od portala on December 10, 2012, 09:58:02 PM
kuhati u navigaciji i imati neograničen izvor na špini - neprocjenjivo


Potpisujem, Mirjo, voda u sudoperu, i to u neograničenim količinama, makar i slana - je zakon!

A buža    :daydream:  bojim se da bez nje ne ide   anim64
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Eventum on December 10, 2012, 10:00:11 PM
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Eventum on December 10, 2012, 10:02:12 PM
a od sitnog pribora:

•   Cjediljka za cijeđenje tjestenine, promjera dovoljno velikog da tjestenina ne pobjegne preko rubova.  Moj izbor je plastična, težina joj je puno manja, a i lakše ju je održavati.
•   Daska za meso, ili bolje dvije daske za meso, jedna veća drvena (dobro je da je iz jednog komada drva) pogodna za rezanje mesa,  tučenje mesa i čišćenje ribe, druga manja, može biti drvena ili teflonska, za sjeckanje povrća.
•   Bat za tučenje mesa, drveni ili aluminijski.
•   Noževi, najmanje tri prvoklasne kvalitete, jedan veći, šireg sječiva pogodan za sjeckanje, jedan manji uskog sječiva za rezanje mesa i čišćenje ribe i jedan veliki nazubljeni za rezanje kruha.
•   Nož za ljuštenje krumpira, meni nezamjenjiv. Krumpir je jedno od povrća koje se na brodu dobro čuva, pa je zbog toga često sastavni dio brodskog jelovnika, a specijalni nož za ljuštenje dosta ubrzava čišćenje.
•   Kuhače, drvene ili plastične najmanje dvije. 
•   Kutlača (šeflja), velika žlica za grabljenje juhe.
•   Otvarač za konzerve. Najbolje s kotačićem bilo kojeg proizvođača, ionako obično svi zahrđaju već nakon dvije sezone.
•   Vadičep, nešto bez čega brod ne može biti. I on obično zahrđa već nakon jedne sezone pa je svejedno kakav je, glavno da lako vadi čepove i otvara boce piva.
•   Posude za šećer, kavu, čaj, sol, papar i ostale začine. Sve bi trebale imati poklopac koji hermetički zatvara, s jedne strane zbog toga da začini ne gube miris, a s druge strane i zbog toga da ne lete po brodu kada on počne plesati na valovima.
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Eventum on December 10, 2012, 10:07:59 PM
Na koncu, iz vlastitog iskustva svakako bih dodao meni bitne dvije plastične posude s poklopcem, dimenzija širine polovice hladnjaka, i visine, kada se stave jedna na drugu, da dosegnu skoro vrh hladnjaka. U jednoj od njih čuvam otvorene, a ne pojedene do kraja npr. majonezu, vrhnje, neki narezak, sir i sl., a u drugoj (donjoj) namirnice koje moraju biti u hladnjaku, ali se neće često ili uskoro koristiti. Druga strana hladnjaka tada ostavlja prostor za hlađenje osvježavajućih pića, piva, bijelog vina i sl. Sve je uredno i ništa se pretjeraano ne ruši po hladnjaku.
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Darko on December 10, 2012, 10:23:33 PM
ni masterchef se nebi posramio!
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Mala od portala on December 10, 2012, 10:30:46 PM
Dodala bih ovdje još jednu sitnicu koja se pokazala kao fenomenalna stvar upravo u plovidbi po valovima: obični protuklizni podmetači, oni u bojama koje u gotovo svakoj većoj trgovini možete kupiti u rolama od nekih metar.
Dvije takve role, narezane na nekoliko manjih komada, pokazale su se kao korisna stvar koja sprečava plesanje lonaca po stolovima, obavezno se u vrijeme ručka stavljaju pod tanjure, koji ne lete s jednog kraja stola na drugi svaki puta kada neki brod prođe kraj vas, a jednako su korisni i u hladnjaku. Nema šetanja zdjelica i predmeta po njegovoj unutrašnjosti. Jeftino, a korisno. Neprocjenjivo, kako bi rekao Mirjo.   :laugh:
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: estan on December 11, 2012, 09:00:48 AM
Zaista neprocjenjivo. Idem odmah kupiti jednu. Iako mi stol ima rub od pune tikovine, koji sprječava da pjati i teče padnu na pod, ali sadržaj, naročito tekući zna izletiti po tapetu (svjetlo žutom pa se maće nažalost dobro vide).
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: level gaga on May 05, 2013, 12:26:10 AM
http://www.jutarnji.hr/brodska-kuhinja/270105/ (http://www.jutarnji.hr/brodska-kuhinja/270105/)
Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: level gaga on May 12, 2013, 10:28:35 AM
Moj prijedlog:

    2-3 posude srednje dubine a različitih zapremnina – za pirjanje, kuhanje
    1 veći lonac od min 9 l – za kuhanje većih količina
    bar jedna dublja neprijanjajuća tava, obavezno s poklopcima – za pečenje, za pirjanje
    2 tave  - za palačinke, za omlete
    gril tava – za prženja mesa kao na grilu
    cijedilo
    ribež – za struganje i ribanje
   daske za rezanje –  plastične, drvena
   nekoliko drvenih kuhača – imajte na umu da se na njih ‘lovi’ miris recimo luka
   plastična kuhača
   set noževa – bar 2 velika oštra noža za meso, 1 veliki nazubljeni nož za kruh
    alu folija
    prozirna neprijanjajuća folija
    papirni ubrusi – uvijek na dohvat ruke
    čačkalice
    otvarač konzervi
    otvarač boci – spiralni i obični
    lijevak
    vrećice za pečenje
   

Title: Re: Najosnovnija oprema kuhinje
Post by: Quarnery on May 13, 2013, 10:29:58 PM
Zašto bez potrebe bušiti trup??
Dovoljno je, na jednom od ulaza  morske vode, napraviti kolektor  na kojem izvedeš potreban broj izlaza i to je to.