NAJVAŽNIJE ZA (SKORO) SVAKOG JEDRILI?ARA

Autor Strici, Kolovoz 19, 2014, 08:16:48 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Ti?e se donekle zapo?ete teme, kako je to "mala" zamislila, ne neka škola, nego onako iz prakse, Ovdje ima puno iskusnih koji bi ova jedra pravilno potrimali. A meni se je ju?er vi?ena pasarica jako svidjela (i zamislio moj vjerojatno duplo manji bajbotek pod jedrima, ali ne tako potrimanim), pa pitam kako bi vi potrimali ova jedra da bi bolje "nosila" i ne "pikala" u o?i?

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

estan

?ovek je trebao popustiti škotu da bum bude slobodan dok je dizao pik (onu gornju oblicu pod kojom visi jedro) pa bi se jedro lijepo diglo do kraja, a tek poslije toga zategnuti škotu i jedro bi zadobilo lijepu formu. Ovako ga je htio silom rastegnuti natezanjem buma prema dolje, ali uzalud jer je jedro nerastegnuto po prednjem purubu.

Strici

Malo sam se smotao, pa po ovoj slici pisao tamo gdje osnaš?ujem bajbot, no ostavljam kako je. Rado bih probao tvoj savjet, laškati škotu kod dizanja jedra, a kad budem u bajbotu probat ?u :icon_scratch: Slika je ozna?ena brojem, pa možda netko napiše i svoje mišljenje.
Evo druge slike:

Meni nekako trim ne štima?
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Pogledao sam ponovno sliku 1., pa pored napisanog mislim da kad bi hvatište podiga?a na "lantini" bilo pomaknuto malo prema naprijed, možda bi i to pridonijelo boljem trimanju jedra :icon_scratch:

Evo ovako nekako sam mislio

Strici

Važno za jedrili?ara, pored onog prvog koje sam otkrio je i ova simboli?na slika, vjerojatno jednog, možda i "plavog" jedrili?ara, što bi u mom prijevodu bilo kao svjetskog "potepala". Gotovo sam siguran da taj koji je tako vezao i to koristi je iskusan jedrili?ar; za primjer opreme pak nije:

estan

Jedra na onoj velikoj jedrilici su baš stara i istrošena. O?ito su prošla mnogo milja po jakom suncu u tropima.

Strici

Ako misliš na 2. slici,  Meni nekako ne stoje kako treba. Po meni fokovi nisu dobro potrimani, kako srednje olujno, pretrbušasto, ali jer je malo, ono vjerojatno ne smeta velom jedru, a zarolana genoa u odnosu na olujno; škota bi se trebala popustiti.
Koliko su stara, o tom neznam, no nisu za baciti.  :icon_scratch:
A na slici 3. je škota istrošena, nikako za primjer. Nekoma je takva vjerojatno OK, meni nije.

vragec32

Štrici, vezano na
Slika 1:
Samo da je smanjen kut izme?u pika i jarbola stvar bi izgledala puno bolje ,,,
no tu je jedro i po bumu previše nategnuto pa se sila s glavne škote (prenesena na jedro, zajedno sa silom po bumu)
usmjerila previše horizontalno i ne zateže jedro dovoljno po zadnjem porubu.
Malo popustiti bazu i smanjiti spomenuti kut, i da, naravno, kliza? floka (ako ga ima) naprijed.
Ina?e mi nije jasno po trimu jedara orca li jako u vjetar ili vozi pojanije ... glavno goivori jedno a flok drugo.
Ventan ne bih dirao ako flok ne trese, podrhtava zadnji porub. Mislim da je posve krivo njime trimati odnosno oblikovati jedro,
osim možda u nekim izuzetnim slu?ajevima.
Slika 2:
Stara, deformirana jedra, pa još i rolanjem skra?ena genova ... i još k tome dodamo kliza?e koji su previše nazad ...
i imaš to što vidiš na slici.
A to jesu li škote prezategnute ili ne ... ovisi o kutu jedrenja u odnosu na vjetar, teško je ovako "napamet" re?i.
Slika 3:
Nemam komentara ... osim da izgledaju "kul" (cool).
Zamišljam kapetana s lulom u gupcu, s poderanom mornarskom majicom na sebi i ofucanom kapom na glavi
... i sa starim, olinjalim psom na palubi.
:)