Brodovi > Vaša plovila

Moje brodice

<< < (377/377)

Strici:
Služi te služi. Usmjerlio mi traženje. Mene ne služi toliko, ustvari „zacementirano“ mislim, u ovom slučaju nikako nisam mogao povezati konkretno isto tako izgledajuću pjeskarsku pumpu na Aranu jednog pjeskara s tom „pumpom“ kod kormilarskog kola.
A nisam ni znao da se kormilarski stroj može nalaziti tako daleko od osovine i lista kormila, jer mi je to i eto sada vrlo nelogično. Zbog većeg prijenosa energije na daljinu i time do istezanja sajli, lanaca i sveg čime se ta energija (ustvari povlačenje vamo tamo) transportira do lista kormila, pa dolazi do mrtvog hoda.
Li ona poluga ostaje upitnikom, a vjerojatno je čisto logičan odgovor.
Evo jedne  s neke stare karampane od remorkera, ali nije parni.
Strici:
Koje li razlike. Otprilike slična komandna ploča na sličnom brodu, pedesetak i koja godina kasnije, iako i ova nije na najnovijem. :icon_scratch:Ali najveća razlika je u osoblju. Danas je toliko žena i to lijepih da bi mogao birati i nabrzake se i oženiti. :icon_joker:Žalim samo za današnjim ženskim personalom, a ostalo mi je u dragom sjećanju, iako baš i ne znam kako bih se ja danas  proveo? :laughing7:.
Toga prije uopće nije bilo, a i danas rijetko (mislim kod nas).
Lijepo je to vidjeti, ali kako bi kod nas funkcioniralo, pitanje je sad?

Strici:

Eventum je napisao HHI je objavio „Registar hrvatskih otoka, otočića i hridi“,
https://registar-otoka.gov.hr.    pa kako sam još uvijek sentimentalno vezan za taj Institut, pogledah što je s malom hridi oko koje sam mjerio dubine i nešto doživio, a nisam zaboravio. :icon_joker:
Znao sam da je na tom "kamičku" tada od 1,4m² koji je bio na razini mora, 2010 godine izgrađena betonska oznaka, žuto crna s dva obrnuta stožca.
Pa sam iz zeza ovdje na slici „zalijepio“ hidrografa kako „lovi“ (u tadašnjem žargonu) horizontalni kut sekstantom, iako kad sam mjerio mjereno je tzv „zvijezdom“ hidrografskom žicom (dakle bez sekstanta), puno dužom nego je bilo uobičajeno, sa poteškoćama i usred turističke sezone; to usput napisano.Hidrograf je rekoh „zalijepljen“ i nisam ja, a kad sam ja tako mjerio  nisam zijevao kao ovaj :laughing7:.
A oznaka na hridi danas izgleda ovako:


Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version