Škola jedrenja za neznalice > Brodska kuhinja

M A S L I N O V O U L J E

<< < (2/6) > >>

pija mali:
 hebi ga, ovo je za moj mali mozak previse, uglavnom : maslinovo ulje mi je i ostat ce osnovna prehrambena namirnica ali i kao medikament u sastavu samoniklog bilja ili sl i kao osnova pomada tong47

Strici:
Nemoj se povlačiti Pija, oni sa večim mozgom večinom i nisu najpametniji. Jedino imaju veči broj kape :laughing7: I ja neznam sve ovo, ko bi to i znao. Znam ono najosnovnije, a ostalo je bilo memorirano odavno na kompu; to od onog vremena kad sam više znao.
Ali sad znam iz prve šta je dobro ulje i uglavnom šta lošem fali. Tako ostalo je bar nekog iskustva u čuturi. A siguran sam da i ti dobro znaš koje ti ulje paše :thumbsup:
Eto sutra vozim daleku u brda po maslinovo ulje; ne toliko za mene, nego za susjedu koja me nije htjela slušati i kupila ulje 5 kuna jeftinije i sad moljaka da joj pokažem gdje je ulje dobro :angel4:, a jer meni nije svejedno šta če ona po Austriji pričati o našem ulju, eto idem, a ne ide mi se :laughing7:

pija mali:
sve ,po meni, sto se maslina tiče ne može bit loše  , pod uvjetom da nje zagrancivelo zbog lošeg čuvanja i sl. sve ostalo stvar je subjektivnog gušta. meni je važno da nije ono industrijsko. mada i to je danas upitno ali pouzdajem se u poznanstva i malo iskustva. Vezano tako u mom kraju postoji mlin , stara vodenica , za pšenicu i kukuruz (palentu) . to brašno možda nije nekom dobro ali meni je super mada sirovina je isto hibrid odnosno tretirana na poljima svim onim kemikalijama koje današnjica zahtijeva.

Strici:
                                   

                                      Međunarodne norme za maslinova ulja


  Međunarodne norme za maslinova ulja

U proizvodnji i prometu na tržištu, uz prirodna dolaze i druga maslinova ulja, te ulja od maslinovih komina. Kontrola podrijetla, čistoće i raspoređivanje prirodnih maslinovih ulja prema stupnju kakvoće obavljaju se sukladno s međunarodnim normama. „Međunarodne komercijalne norme za maslinova ulja i ulja od maslinovih komina“, službeno su prihvaćene od Međunarodnog savjeta za maslinovo ulje (COI-a), Europske unije i ostalih njegovih članica. Prihvaćene se norme primjenjuju na maslinova ulja i ulja od maslinovih komina u međunarodnoj trgovini ili poslovima u području koncesija i unapređenja prehrane.

Maslinovo ulje je ulje koje potječe isključivo od ploda pitome masline (Olea europea sativa), isključujući ulja dobivena s otapalima ili pomoću postupaka reesterifikacije i bilo kakvog miješanja s uljima druge prirode. Naziv maslinovo uljene može se ni u kojem slučaju primijeniti za ulja od maslinovih komina.

Virgin olive oil – prirodno maslinovo ulje je ono dobiveno od ploda masline jedino pomoću mehaničkih ili drugih fizikalnih načina, u uvjetima, posebice toplinskim, koji ne uzrokuju promjene u ulju, i koje nije bilo izloženo nijednom drugom postupku osim pranja, pretakanja, centrifugiranja i filtriranja. Po kakvoći prirodno maslinovo ulje obuhavaća:

Virgin olive oil extra – Prirodno maslinovo ulje ekstra: ulje s organoleptičkom ocjenom 6,5 ili više bodova i slobodnim masnim kiselinama (izražene kao oleinska) najviše 1 gram na 100 grama ulja, uzimajući u obzir i druga mjerila čistoće koja su propisana Normama.

Virgin olive oil – Prirodno maslinovo ulje (izraz fino može se upotrebiti u trgovini na veliko): prirodno maslinovo ulje s organoleptičkom ocjenom 5,5 ili više bodova i slobodnim masnim kiselinama (izražene kao oleinska) najviše 2 grama na 100 grama ulja, uzimajući u obzir i druga mjerila čistoće što su propisana normama.

Virgin olive oil ordinary – Prirodno maslinovo ulje obično: prirodno maslinovo ulje s organoleptičnom ocjenom 3,5 ili više bodova i slobodnim masnim kiselinama (izražene kao oleinska) najviše 3,3 grama na 100 grama ulja, uzimajući u obzir i druga mjerila čistoće propisana Normama.

Virgin olive oil lampante – Prirodno maslinovo ulje lampante, nije prikladno za neposrednu potrošnju: prirodnomaslinovo ulje s organoleptičkom ocjenom nižom od 3,5 boda i slobodnim masnim kiselinama (izražene kao oleinska) višim od 3,3 grama na 100 grama ulja, uzimajući u obzir i druga mjerila čistoće propisana Normama. Namijenjeno je za industriju rafiniranja i za tehničku uporabu.

Maslinovo ulje rafinirano je ulje dobiveno od prirodnih maslinovih ulja primjenom postupka rafiniranja, koji ne djeluje na promjene prvobitnog sustava glicerida.

Maslinovo ulje je ulje koje se dobiva križanjem rafiniranoga maslinova ulja i prirodnoga maslinova ulja, te se takvo stavlja u promet.

Ulje od maslinovih komina je ulje koje se dobiva pomoću organskih otapala iz maslinovih komina, isključujući ulja dobivena reesterifikacijom, te bilo kakva miješanja s uljima druge prirode. Prodaje se pod sljedećim nazivima i opisima:

Ulje od maslinovih komina, sirovo jest ulje namijenjeno za rafiniranje, u svrhu uporabe za ljudsku prehranu ili tehničke primjene.

Ulje od maslinovih komina, rafinirano je ulje dobiveno od sirovog ulja maslinovih komina postupkom rafiniranja, koji ne izaziva promjene prvobitnog sustava glicerida.

Ulje od maslinovih komina, je ulje koje se sastoji od križanja rafiniranog ulja maslinovih komina i prirodnog maslinova ulja. Ova mješavina ne može ni u kojem slučaju imati naziv maslinovo ulje.

U svijetu se danas uzgaja više od 800 milijuna stabala maslina na površini od oko 9 600 000 ha. Na području Mediterana nalazi se oko 786 milijuna stabala i ostvaruje se 98% svjetskog priroda. Španjolska i Italija imaju najveći broj stabala maslina i vodeći su proizvođači maslinova ulja. Značajni proizvođači su i Grčka, Tunis i Turska. Također, postignuti su značajni pomaci u potrošnji maslinova ulja i na velikim svjetskim tržištima – SAD, Australija, Japan, Kanada, koja su inače poznata kao tradicionalni potrošači drugih masnoća

Podaci su od prije nekoliko godina, kako je danas, koga zanima može i sam otkriti :icon_scratch:

Strici:
Dio godine živim u dijelu Dalmacije, gdje je maslinovo ulje kako kažu znalci, najbolje, bez obzira na bračke, korčulanske, istarske i td, a šta svaki koji ga koristi govori da je ono što koristi najbolje, jer je djevičansko, jer je zeleno, jer, jer, jer..., a jer se njemu sviđa, a da najčešče nama puno znanja i blage veze o kvaliteti. Tako bar malo teoretskog znanja če biti ako štagod od napisanog ne izvjetri.
I ja govorim da je ono koje koristim odlično, a da nema nikakvih extra verđine, junferičke kvalitete :angel4:, odnosno djevičanske kvalitete i šta sve nisu izmislili kako bi jezilom i napisanim dokazivali kako je ulje dobro.
Ja ulje za sebe, a več mi je i dosadilo stalno voziti u zaleđinska brda, jer me stalno mole donijeti ulja. Naime kupujem ulje u maslinara koji preša masline još starom metodom, takozvanim "kolačima" a ako neki znaju o maslinama znat če o čemu se radi. Doduše ne melju se na magarečji pogom; ali se prešaju navedenim "kolačima".
Ja sam prije četri dana bio u brdima i uslikao po uljari. Naravno da nije u pogonu, jer masline još zriju, i da sam morao izmišljati kako bih uslikao donekle upotrebljive slike.
     
  Prije nekog vremena sam govorio baš o tom načinu prešanja maslina, i niko mi nije vjerovao da tako danas još neko radi. Na slici se vide "kolači", uredno posloženi, čekaju da masline dozore. :thumbsup:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version