Škola jedrenja za neznalice > Jedrenje za početnike

Jedrenje zimi - zaštitno odijelo

(1/5) > >>

narog:
Svi što su jedrili kao klinci u optimistima i laserima sigurno će znati:
Ako se jedri zimi, kakvu zaštitu nudi ovo odijelo koje se vidi na linku
http://www.decathlon.it/muta-integrale-uomo-dg500-uomo-id_8240619.html#anchor_ComponentProductAvis


Radi se o neoprenu, 3mm debljine, namijenjeno je jedriličarima u manjim jedrilicama (gdje je mogućnost prevrtanja izgledna:) )
Interesira me šta se desi kod capsizea manje jedrilice, da li se u ovom odijelu smočiš (pretpostavljam da da) i koliko ti je hladno? Znam za suha jedriličarska odijela kod kojih upadneš u vodu i potpuno si suh, samo ta su malo skuplja...


Pitam jer imam manju jedrilicu (Elan S375) i htio bih jedriti i zimi, ali bih htio i ostati živ kod capsizea  :dontknow:

spich:
njegujmo engleske nazive. Što sam ih čuo u zadnjih par godina, kad neke slušam ispada da nemam pojma o jedrenju.

Naravno da se smočiš. Ono ti nije dovoljno po buri.

moje iskustvo govori da ako obučeš dvije trenerke, kratku majcu i suhu tutu, staviš kapu i odeš ujutro u sedam jedriti po tramontani krajem 11. mjeseca i jedriš na regati 3 sata. Triput se batiš (capsize - za one sa engleskog ...(kenjam, a što ćeš)), dođeš u klub, skineš sve sa sebe ostaviš u klubu, ujutro dođeš i sve to isto obučeš. Jedino kapu osušiš. I naravno, oko tri sata ne pomišljaj uzeti olovku u ruke (bježi palac u krivom smjeru).
Ima nekih koji jedre u neoprenu i po zimi, čak i u kratkom, iskreno, nisam nikad ni pokušao pitati kako im je. vjerojatno ok, ako tako jedre. Ja sam znao nakon par sati treninga po buri u suhoj, doći na kraj, spustiti jedra, skinuti se u kupaće i zaletiti se u more koje mi se činilo toplim. Ja sam kratki neopren koristio od 5. do 10. mjeseca, jer i po ljeti ako dere bura ili si na nekakvom jezeru, nije baš toplo.

I nemoj vjerovati ljudima koji kažu da sa suhom ostaješ suh ako visiš na trapezu. Rado bi platio i dvostruko, ako to postoji. Kad visiš na dvosjedima, oboje dobivate dijelove vala u lice, samo što kod flokiste se to slijeva niz vrat, a pošto su ti tetive na vratu napete, ulazi ti voda. U pravilu ti bude majca s prednje strane mokra, ništa strašno, nije hladno. Također i na rukama ti se isto događa dok držiš škotinu spina u rukama.

Ako misliš jednom tjedno jedriti preko zime, ne preporučavam ti neopren, osim ako ne misliš jedriti po jačem od 5čv.

stibra:
Ovaj neopren je idealan za kasno proljeće i ranu jesen, te naravno i po ljeti kad jače puše (neće biti vruće po ljeti, bez brige). Uz neopren je doslovno obavezan spraytop protiv vjetra, jer u mokrom neoprenu od 3 mm po ljeti na 30 stupnjeva i 25 čvorova vjetra bez spreytopa ćeš se smrznuti.

Po zimi je neopren dobar, ali minimalno 5 mm (bolje 7), naravno opet spraytop, ali deblji, troslojni. Po zimi se ispod neoprena stavlja worm skin, elastičan base layer, bez toga je zima :)
Sad je pitanje što je lakše oblačiti, debeli tijesni neopren ili suho odijelo? Meni je suho odijelo udobnije i neusporedivo ga je lakše obući.
Savjet za što obući ispod suhog odijela - isključivo sintetika, pamuk zabranjen jer se znojiš. Dakle, base layer, na to nešto poput flisa i slično i onda tek suho odijelo.

level gaga:
U mom početku odijela nije bilo,pa se opet jedrilo zimi. :confused1:

stibra:

--- Quote from: level gaga on June 14, 2013, 08:46:36 PM ---U mom početku odijela nije bilo,pa se opet jedrilo zimi. :confused1:

--- End quote ---

A danas smo mi mladi pičkice uglavnom, tako da treba biti toplo i ugodno :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version