Škola jedrenja za neznalice > Čitanje nautičkih karata

Kakve nautičke karte trebaju početniku?

(1/19) > >>

Mala od portala:


Jednom sam se zgrozila kad sam u nekom razgovoru saznala s kakvim sve kartama neiskusni nautičari kreću na more. Nisam mogla vjerovati kad su mi ispričali da je jednom neki stranac nautičar zaustavio našeg domaćeg čovjeka s molbom da ga uputi kako da doplovi do određenog mjesta i pritom je šokiranom čovjeku pod nos gurnuo – običnu autokartu! Nevjerojatno je kako neki “nautičari” (namjerno ih stavljam pod navodne znakove, jer to nisu nautičari!) bahato podcjenjuju važnost pomorskih karata, a mnogi ih ni ne znaju čitati niti se na njima snalaziti, ili pak nabavljaju loše, nepotpune ili zastarjele karte. Rezultat: Služba traganja i spašavanja na moru svake godine ima pune ruke posla   .

Kakva su vaša iskustva sa kartama? Kakve karte mora imati svaki ozbiljan nautičar i bez kakvih karata nije pametno uopće razmišljati o izlasku na more?
 hilhz47

ogi01:
male karte. stanu i u krilo. viceve s kartama smo radili kao klinci. na glavnom kolodvoru bi pitali prolaznike na karti Amsterdama kako se dođe do Trga republike. uglavnom su nam svi točno pokazali mahajući rukama oko sebe.

janko_ka:
neću nikada zaboraviti epizodu iz djetinjstva, imao sam 13-14 god i dakle prije 30tak god je to bilo, negdje oko Plavnika na barci ja i prijatelj iz ulice i njegov tata inače kapetan na strancu, i mi panulamo kada se zaustavi pored nas jahta, velika, jako jako, sa krme dolazi lik i pita za Lošinj na engleskom jeziku, i Barba pita imaju li kartu neku, tada nije još bilo gps-a, i vraća se taj gazda od jahte i nosi kartu a3 formata sa cijelim jadranskim morem i talijanskom obalom, sve to na a3,, sjećam se da je od prijatelja tata prvo mislio da ga zezaju,i na kraju mu je pokazao u kojem pravcu da krenu,, karta je bila beskorisna,, eto, danas manje više svatko ima mobitel, na njemu milion mogućnosti  tako da se teško pogubiti danas kao nekada..

Mala od portala:


Ama svaka čast mobitelima, tabletima, GPS-ima i ostalim čudima suvremene tehnike. Ne kažem da nisu korisni...

Ali stara dobra nautička karta na koljenima  i pogled ispred sebe meni su još uvijek zakon!!!  kctu75

janko_ka:

--- Quote from: Mala od portala on December 09, 2012, 08:04:45 PM ---Ali stara dobra nautička karta na koljenima  i pogled ispred sebe meni su još uvijek zakon!!!  kctu75

--- End quote ---

sve ok, ako je situacija idealna i ako djelomično poznaješ krajolik kojim ploviš,, noću, po lošem vremenu, a i inače, više vjerujem GPS-u nego ženinom snalaženju na karti  ch07

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version