Škola jedrenja za neznalice > Jedrenje za početnike

Iskustva jednog početnika

(1/10) > >>

Mala od portala:
Dragi forumaši,

Potaknuta razmišljanjem da naš forum ne treba biti samo i isključivo mjesto za razmjenu iskustava starih, prekaljenih nautičara, već da može poslužiti i kao svojevrsna “školica” onima manje iskusnima, potičem novu forumsku rubriku – “Školu jedrenja za neznalice”, odnosno za sve one koji bi rado pod jedra, a ne znaju kako krenuti i što ih sve u toj budućoj avanturi očekuje.

Osnovna ideja mi je bila svim “friškim” i budućim jedriličarima najjednostavnijim i najjasnijim jezikom pružiti osnovne informacije o brodu, jedrenju, moru i plovidbi, ali ne na klasičan školski i suhoparan način, kako to rade priručnici, nego prije svega na temelju iskustva i kroz priče o dogodovštinama proživljenim na moru.

Namjera je početnicima i onima koji ne znaju ama baš ništa o moru i jedrima, a silno bi htjeli naučiti, dati jasnu sliku o tome što je zapravo jedrenje i kakve sve zablude i ideale imaju oni koji se upuštaju u tu priču, uputiti ih kako to izgleda kad odlučiš kupiti vlastiti brod, je li pametnije kupiti novi ili rabljeni brod i zašto, kako ga i čime opremiti a da se odmah na početku ne opteretiš gomilom suvišnih stvari, što sve treba znati kad se brod prvi put porine u more, osnovne tehnike jedrenja, sidrenja, privezivanja, kako odabrati pravo sidro, osnovna oprema i čemu sve služe ti pusti konopi na brodu, osnovni pojmovi o jedrenju, kako se ponašati na moru, što se na brodu smije  a što ne smije raditi, što se od hrane može čuvati na brodu i koliko, mali trikovi pripreme hrane na brodu, liječenje morske bolesti, kako preživjeti nevere, što znači održavati brod i koliko to košta,....

Vidim da puno iskusnih forumaša piše o mnogima od tih tema, puno je sličnih postova već objavljeno u drugim rubrikama, ali na način da se neke stvari, neka predznanja i neka iskustva naprosto podrazumijevaju. Pritom zaboravljaju da onima koji su "teški" početnici i koji ne znaju baš ništa o moru i jedrima neke stvari nisu jasne same po sebi, bezbroj toga se ne podrazumijeva i čini mi se da bi njima upravo te teme, u kojima bi im sve bilo objašnjeno jasnim i jednostavnim jezikom, i u kojima bi im i osnovni pojmovi o moru, brodovima i jedrenju bili jednostavno objašnjeni, bile neopisivo korisne.

Znam – dijelom i iz vlastitog iskustva! – da mnogi friški nautičari svraćaju na naš forum, nastoje prikupiti znanje i iskustva, ali se brzo izgube u moru informacija, a vrlo često se drže po strani i ne usude se pitati neke najosnovnije stvari u strahu da ne ispadnu glupi ili smiješni. E ja bih htjela potaknuti takve teme i podteme u kojima nikoga ne bi bilo sram postaviti bilo kakvo pitanje, ma kako se glupo činilo na prvi pogled, jer bi mnogi početnici i iz takvih naizgled glupavih pitanja nešto naučili i možda bi baš takav odgovor spriječio neku nesreću na moru ili olakšao rješavanje nekog problema.

Sve vas prekaljene moreplovce i jedriličare molim da priskočite u pomoć početnicima i da im što jednostavnije i jasnije prenesete vlastita iskustva, da im prepričate kako je to izgledalo kad ste vi počinjali, u čemu ste griješili, što biste danas učinili drugačije nego tada,  s čime ste bili zadovoljni i kako je to izgledalo kad ste vi učili prve jedriličarske korake, da im date one osnovne savjete i da imate strpljenja i volje odgovarati na ona početnička – nekad će vam se činiti i smiješna! – pitanja poput onih “što je škopac?”, “čemu služe pajoli?”, “što je genova?” ili “što je pašnjak?”.

A neznalicama preporučam: uključite se, ne ustručavajte se pitati, ne sramite se tražiti savjet, jer nedostatak prave informacije u nekim situacijama može biti jako skupa škola.

Dakle, u ime neznalica i neiskusnih zahvaljujem svima na budućem sudjelovanju, strpljenju i volji da svoaj znanja prenesu novim naraštajima.

Mala od portala   :fish:

Mala od portala:
Počet ću ovdje sa vlastitim iskustvom na počecima naše brodske avanture. Kad smo suprug i ja prije nekoliko godina nabavljali brod, bili smo puni ideala o ostvarenju dugogodišnjeg sna, romantičnom krstarenju u vlastitoj brodici i uživanju u cjelodnevnom boravku na moru. Koji mjesec prije prvog isplovljavanja razgovarala sam sa jednim starim, iskusnim morskim vukom, prekaljenim jedriličarom, koji mi je odmah rekao: “Bit će vam teško, jako teško na početku! Pripremite se na to. Ali nemojte odustajati! Nemojte nikako odustajati! Jer nakon što prođu te prve poteškoće, vidjet ćete da se isplatio svaki trenutak muke koju ste prošli na početku…”.

Bila sam šokirana. Kako mi može tako nešto reći? Pa ovo čekamo cijeli život, jedva čekam sjesti u kokpit, a ovaj mi priča da će mi biti teško… Pa jel on normalan? Nisam mu vjerovala ni riječi, ni jedne jedine riječi….   jilp8

A kad je naša Nia porinuta u more, vjerujte mi da prvih 15 dana nije prošao ni jedan jedini sat u danu a da se nisam sjetila tih riječi iskusnog jedriličara. Pomislila sam na njega bar 100 puta dnevno, svaki puta kada sam glavom tresnula o bum (tko li ga je tako nazvao, mamicu mu….), svaki puta kada mi je palac k’o za inat pogodio onu vražju stepenicu ili su mi predmeti koje sam samo minutu prije imala u rukama počeli misteriozno nestajati pred nosom. Prvih 15 dana sve je bilo jedan veliki, strašni morski kaos! Stalno smo se sudarali po brodu, nikad ništa nismo mogli naći, muž je stalno prekapao po stvarima u kabini u potrazi za točno određenim komadom alata koji je upotrijebio prije tri minute, ali sad više ne zna gdje je,, pa je u toj potrazi radio još veći nered i kaos, psovalo se uzduž i poprijeko (vjerujte, u cijelom životu nisam izrekla toiliko psovki kao u tih prvih 15 dana na brodu!),….ma užas jedan!    ch4


Ali su mi stalno na umu bile one iste riječi: “Nemojte odustajati! Isplati se!”. I stvarno, isplati se….

ogi01:
budući da je jedrenje izrazito praktična aktivnost (više i od kuhanja) svi koji pojma nemaju hitno u male klase po jarunima, šodericama i sličnim vodama ako im more nije pred nosom. ako prežive, neka se utrpaju drugima (većima) kao balast na boku i gledaju. kupiti isključivo rabljeni brod u akvatoriju u kojem se kani jedriti. ne veći od 8m. iz sedamdesetih ili šezdesetih, francuski ili njemački. ili comet (taljanski izuzetak - cantiere da pardo uradci su preveliki, ali vrhunske kvalitete). puno vremena provoditi na brodu van vode - sezone. puno brusiti, strugati, bušiti, krpati. najmanje lakirati. između toga jedriti. ako vas se familija ne odrekne imate perspektivu!
 

Eventum:

--- Quote from: ogi01 on December 09, 2012, 07:22:33 PM ---budući da je jedrenje izrazito praktična aktivnost (više i od kuhanja) svi koji pojma nemaju hitno u male klase po jarunima, šodericama i sličnim vodama ako im more nije pred nosom. ako prežive, neka se utrpaju drugima (većima) kao balast na boku i gledaju. kupiti isključivo rabljeni brod u akvatoriju u kojem se kani jedriti. ne veći od 8m. iz sedamdesetih ili šezdesetih, francuski ili njemački. ili comet (taljanski izuzetak - cantiere da pardo uradci su preveliki, ali vrhunske kvalitete). puno vremena provoditi na brodu van vode - sezone. puno brusiti, strugati, bušiti, krpati. najmanje lakirati. između toga jedriti. ako vas se familija ne odrekne imate perspektivu!

--- End quote ---

dobro sročeno!
 anim32

janko_ka:
evo mog iskustva, prije dvije godine kupili elana 19 u Rijeci, do tada par puta bio na jedrilici ali iskustvo čista nula, prvi  puta kada sam došao sam na jedrilicu činilo mi se urnebesno komplicirano, ali polako se krene, u glavnom, kupili u 02 mjesecu, u 05 sam već uz pomoć dva prijatelja i njihovih 0 sati iskustva na brodu uspio prevesti barku do Pirovca, te godine odradili đir od tristotinjak milja, obišli i Korčulu, Vis, Svetac itd,, ove godine isto,, u dvije godine preko 1200nm odradili po gps-u..u proljeće obavio uređivanje trupa kompletno farbanje bokova itd.. nije ništa komplicirano ako se to voli, ima vremena i volje,, i bitno da ostatak familije također to voli i u tome uživa.. o nekim školama i tečajevima nisam razmišljao, kupio jednu knjigu Ivar Dedekam -Trimanje jedara i jarbola, čini mi se vrlo korisna, trebalo mi je radi trimanja jarbola nakon postavljanja,,  i to je to,,  ch55

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version