Taj Rus koji je s MIG-om sletio na pogrešan aerodrom je sigurno imao taj "Twin Otter ", koji je ustvari i glavno da bi avion mogao poletjeti na kraćoj stazi ili STOL sposobnost koji spominješ, jer u opisu slučaja koliko se sjenčam, Rusi prebacivali nove avione u DDR, ali ne u jednom letu, pa morali prenočiti, pa piloti navečer malo "prebumbili" i ujutro neki još neki mamurni, a (valjda isto), pilot neki major mislim, dal u Berlinu ili tamo negdje, zamijenio okupacionu zonu i sletio u zapadnu zonu, pa kad je sletio vidio da k avionu jure auti, a jedan ga je pokušao na pisti spriječiti da ne bi ponovo poletio, on riskirao da se s tim autom sudari valjda uključio taj sistem za kratko polijetanje i uspio umaknuti. Ustvari zato sam i započeo s tim skraćenim polijetanjem, a sada doznao da taj "Twin Otter " se ustvari kraticom zove "STOL" sistem, a to su neke dizne koje pušu nadolje (?) pripomažu podizanju kod mlaznih aviona, a kod propelerskih su površinski veća krila da bi avion kod slijetanja mogao sporije letjeti time se i brže zaustaviti, a kod polijetanja većim uzgonom prije poletjeti. A nije ništa novo, STOL sposobnost imaju mnogi avioni, navodno i kanaderi (?). Jesam li dobro razumio "ptiček"?
A VTOL je ono što pišeš vertikalni STOL, koliko sam se raspitao, ali sliku "Twin Otter" (to te dizne kod mlažnjaka) nisam mogao naći, a htio sam slikom pokazati.
A tu su "STOL" sposobni "komarci" na kopnu, ali bi takvi lakoćom sletjeli na nosač, kad bi se usudili i kad bi im dozvolili: