Hi hidrotherapy
Ja sada momentalno koristim Navonics i za AIS Marine trafic na jednom tabletu. Medjutim mislim uzeti od Transas program jer je to kompletan profesionalni program u njemu je gotovo
sve sto ti treba. Mozes planirati putovanje i iskalkulirati prolaze da ti se poklapaju struje plima oseka. Imas od njih jos jedan za jahte
http://isailor.us/isailor/index.htm sada su ga nadopunili.
Ovdje ti je veliki problem plima - oseka negdje ti je i po 6 metara pa ako ne znas nadjes se na suhome a to ti je i kaznjivo ali mozes i jedlicu polomiti.
A sa Navionics sam citao da imaju gresaka sa plimom i osekom a ako se nasuces ti si odgovoran za svu stetu koju si napravio normalno moras imati papirnate karte koje su update na brodu mozda ne mali razmjer jer ako elektronika crkne izgubljen si . Ovdje ti nicu vjetroelektrane na moru kao gljive poslje kise pa se po noci mozes zletjeti u polje sa njima pa da vidis cuda. Sada belgijanici misle raditi novo polje vjetroelektrana blizu obale ( par milja) i jedan umjetini otok kao bazen, za plime se puni morem a za oseke prazni i pogoni generatore.
Imas ngdje ulaze u marinu da mozes uci smo po visokoj vodi i prijeci preko zida jer je zid je brana. Zavisi u koji porat ides moras se dobro spremiti. Za prolaz kanala moras
isto tako izracunati struje jer negdje ti je struja 5-6 nm tako da plovis naprijed a u stvari putujes nazad a kanal ti je pod punom kontrolom pa ako napravis problem placas kaznu
a ako napravis veliko sranje mozes ostati i bez barcice englezi ti je uzimaju. Onda ovdje ako plovis po kanalima moras imati AIS jer kontroliraju sve djelovi kanala - rijeka su
podijeljeni po zonama i moras se javljati redovito kad prelazis iz zone u zonu. U Antwerpenu ti je pak posebni zakon samo za plovidbu po rijeci Sheldi. Uglavno za sve kamo ides
moras procitati Reeds almanah i koristiti lokalne peljare jer po kanalima i rijekama imas mostova koji se dizu dali na tvoju najavu ili platis (nista nije besplatno)
Kod nas u Hrvatskoj je penzija navigavati jedino se moras paziti par mostova i plicaka ali sve je uglavno oznaceno a pijanih budala u gliserima ima svagdje.
Pozdrav
Damir & Jadranka