Solo jedrenje

Autor vivakompa1, Srpanj 11, 2012, 11:41:02 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Tu sam vrlo oprezan. Jednom sam imao frku, ali ipak više sam ih vidio na drugim brodovima. Kod mene je kroni?no pomanjkanje ruke za poslugu, ili na kormilu. I pored par desetaka godina, moja supruga i na dan prodaje nije znala kormilariti kod jedrenja, kod sidrenja krmom pravilno zavesti jok. Pa sam ja uvjek na kormilu, vitlu, blisteru (valjda genakeru), a hvala bogu na brodu sam se kretao kao i na kopnu, iliti ko majmun na drvu, a odkad sam na moru i radno mjesto mi bilo u ?amcu, i  me?ed bi to nau?io. A ja ipak u?im malo bolje ?ak i od majmuna. :angel02, pa mi je sve uspjevalo.
Zadnje spuštanje blistera je bilo; ležao le?ima na provi, sakupljao rukama i nogama, i skupio ga. Nekoliko godina prije je podiga? isko?io s koluture i nikako ga skinuti. Morao sam vjerovati autopilotu i penjati se sam na vrh jarbola, a da sam blister htio spustiti, zna?i vjetar je poja?ao. A on je ja?ao i ja?ao, ch55 a ja se penjao i penjao. Otada sam stvarno oprezniji, i imam uvjek maksimalno debele podiga?e, koji pašu u koluturu na vrhu jarbola.

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

stibra

U petak sam opet nakon dužeg vremena zajedrio solo na Seascapeu18 i "uhvatio" me malo ja?i vjetar dok sam jedrio sa genakerom. "Uhvatio" je šala, jer sam imao dovoljno vremena za spustiti genaker dok sam promatrao kako se tamna linija vjetra na moru približava :) Potegao sam 13.5 ?vorova prema gps-u, a spuštanje genakera je bilo stresno, jer se vjetar digao u kanalu kod Šipnate na 25 ?vorova (izmjereni refuli od 29 ?vorova na brodu na vezu).

Kako nemam autopilota na brodu, dizanje, spuštanje genakera i pojlabandanje treba ipak malo planirati i balansirati sa brodom kako bi se izbjegli problemi.
Sve je relativno jednostavno do 10-12 ?vorova vjetra, ali na 15-20 ?vorova ili više, jako lagano se može završiti na boku ili sa genakerom u moru.

Prošli put sam jedrio sa vre?om za genaker na palubi (kako je serijski postavljeno na Seascape18, tj. to nema veze sa vre?om koja se diže na podiga?u kako neki ljudi koriste), a ovaj put bez vre?e, dakle spuštanje u kabinu. Sa vre?om je dosta lakše di?i i spustiti genaker, jedino treba imati dobar timing i brzo vu?i genaker kod spuštanja, kako ne bi završio ispod broda. Uglavnom vre?a je dobar izbor za solo jedrenje :)

Postoje dvije opcije kako kormilariti za vrijeme dizanja i spuštanja, jedna opcija je produžiti teleskopski produžetak kormila, staviti izme?u nogu i pokušavati kormilariti, što je na ja?em vjetru prili?no teško. Druga opcija je malo jednostavnija, tj. jedrima ustabiliti brod, tj. da jedri bez nagiba, baciti kormilo, te onda težinom lagano kormilariti, što je opet dosta teško na valovima i puno vjetra.

Kod dizanja iz kabine, najve?i problem je izvu?i prednji rogalj genakera do vrha baštuna, a da ne završi u moru, jer sa jednom rukom moram držati napeti donji porub, a sa drugom dizati genaker i balansirati težinom da brod ide ravno. Ako ne izvu?em cijeli prednji rogalj genakera, onda je ve?a mogu?nost karamele kad se digne genaker.
Kod spuštanja u kabinu, isprobavao sam dvije opcije, spuštanje u privjetrinu i kiwi drop u pojlabandi. Spuštanje u privjetrinu je malo teže, jer je potrebno više vremena za prevu?i genaker u privjetrinu i onda pustiti podiga?, za to vrijeme ?e brod ili zaorcati ili oti?i u nekontroliranu pojlabandu, tako da treba više pažnje oko balansiranja težine ili kormilarenja nogama :).
Kod kiwi dropa, puno je jednostavnije prvo zgrabiti škotinu od genakera, oti?i u pojlabandu (obavezno bez vanga i sa skroz otpuštenom škotom glavnog jedra), paziti da se težina ne prebaci previše u novu privjetrinu, jer ?e brod ponovo oti?i nazad u pojlabandu, otpustiti podiga? genakera i skupiti ga samo, na kraju pustiti tack line i baštun.

Pojlabande su puno jednostavnije, u najve?oj brzini nagnuti brod na sebe, pustiti skroz glavno (i vang naravno), pojati i paziti da genaker radi do zadnjeg trenutka lagano puštaju?i škotu, dok sam ne padne na novu stranu, onda pustiti škotu genakera i za vrijeme okreta što brže prevu?i štotinu i okrenuti genaker, težinom kontrolirati nagib broda i brznu okreta, sko?iti na novu privjetrinu zgrabiti kormilo i zapojati na pravi kurs. Prije pojlabande produžetak kormila baciti na drugu stranu da bude na dohvat ruke, isto okrenuti bocel i štoper glavnog jedra na drugu stranu i to je sve. Na jakom vjetru ?e brod skoro uvijek zaorcati previše, tj. teško stignem sko?iti gore na vrijeme, tako da je jako bitno odmah nakon prevu?enog genakera pustiti škotinu 2 metra, kako brod ne bi legao na bok. ?im je kormilo u ruci, zapojati i zategnuti škotinu.
Pojlabande sam radio elegantno (?ak je to i dobro izgledalo) do 15 ?vorova vjetra, ali poslije na više vjetra kod svake druge brod je previše zaorcao, sre?om bez jarbola u moru :) Uglavnom treba trenirati timing i nagib broda kako bi se moglo ugodno jedriti na 20-tak ?vorova bez stresa :)

Kod solo jedrenja na Seascapeu18 jako je bitno da je sve na brodu vezano uz genaker putpuno tehni?ki ispravno. Npr. kasnije popodne dok nas je troje jedrilo na brodu, pukao je dynema konop (4 mm) koji drži bocel od podiga?a genakera na jarbolu (tj. povla?i ga prema gore). Konop nije mijenjan 3 godine, sunce je u?inilo svoje. E sad, kod puknu?a, bocel od podiga?a ostane samo na konopu koji je provu?en kroz sredinu bocela i kroz jarbol, i u tom slu?aju bocel se može okrenuti naopako, što nam se dogodilo i konop je zasjekao bocel (nakon više sati jedrenja na puno vjetra) i zaglavio se, pa je spuštanje genakera bilo na silu. Da mi se to dogodilo dok sam solo jedrio, ups, vjerojatno bi pustio genaker kao zastavu na vrh jarbola i pokušao negdje pristati gdje mogu lagano nagnuti brod ili spustiti jarbol.

Isto, za solo jedrenje, nije loše imati bar 90 kg :)

daco

Rado bi probao "seascapei?a".Imam dojam da brzine koje ja dostižem uz puno vjetra,muke i truda seascape lovi samo tako.Možda se varam.
Moram nabaviti onu gopro kamericu pa da stavim neki snimak moje igre.
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

stibra

Citat: daco  u Kolovoz 01, 2012, 01:27:25 POSLIJEPODNE
Rado bi probao "seascapei?a".Imam dojam da brzine koje ja dostižem uz puno vjetra,muke i truda seascape lovi samo tako.Možda se varam.
Moram nabaviti onu gopro kamericu pa da stavim neki snimak moje igre.

Dobrodošao si ako si u blizini Kornata.

estan

De?ki, svaka ?ast kako vam se da zezati s tim spinakerima i genakerima kad sami jedrite. Meni se ?ini dosta posla i s genovom i jedrom kad jako zapuše a sam sam na brodu. Prije desetak dana jedrio sam od punte Ražanj (Bra?) prema Vrboskoj. Tijekom jedrenja, ugodni zapadnjak od nekih 12 do 15 ?v. pretvorio se u žestoku pulentadu od preko 30 ?v. sa puno zapjenjenog vala. Smjer je bio pravo u krmu pa sam radi jednostavnosti upravljanja spustio randu i jedrio samo s genovom. Nije mi više ni trebalo, jer postizalo sam brzine za koje sam bio uvjeren da ih moj brod uop?e ne može posti?i, a to je bilo znatno iznad kriti?ne brzine trupa. Naravno, tome su doprinjeli i valovi na kojima je jedrilica surfala. Prilikom ulaska u prolaz izme?u Ze?eva i obale Hvara, odlu?io sam smanjiti brzinu da ne pokupim nekog kupa?a (jesam glup, a oni gliseraši tu projure ko ludi bez ikakve grižnje savjesti), a kako, kao i obi?no, u takvim situacijama roler uvijek stvara neke probleme, morao sam na provu da riješim problem i tek tada sam shvatio koliko je zapravo vjetra, jer brod se sam okrenu bokom na vjetar. Da sam imao spinaker, stvarno ne znam šta bih u toj situaciji s njim radio. Kad se genova malo narolala i brzina malo pala, ugodno sam projedrio kroz re?eni prolaz izme?u brda kupa?a i daskaša, a kad sam ušao u navodno zašti?eni akvatorij iza punte, kad i tamo snažan vjetar i zapjenjeno more. Pravu snagu vjetra sam shvatio tek kad sam sasvim zarolao genovu i na motor krenuo da zauzmem mjesto na ve? dobro popunjenom sidrištu. Bez najmanje pola gasa motora, timun uop?e nije htio slušati, tj. jedrilica je išla kamo je vjetar gura, a voziti s pola gasa izme?u tako nabijenih brodova sve do dobrog pli?aka, gdje je jedino bilo mjesta nije bilo baš lako. E, ovdje mi je još najviše falila jedna ruka za precizno baciti sidro, ali uspjelo se i ovako. To su gušti solo plovidbe.

grancipor

Citat: estan  u Kolovoz 06, 2012, 11:06:50 PRIJEPODNE
rezzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..................................... odlu?io sam smanjiti brzinu da ne pokupim nekog kupa?a (jesam glup, a oni gliseraši tu projure ko ludi bez ikakve grižnje savjesti), a kako, kao i obi?no, u takvim situacijama roler uvijek stvara neke probleme, rezzzzzzzzz................
Dobro je na ja?em vjetru malo popustiti podiga? (gindac) rol genoe 3 do 5 cm. Ako je jako kacana, što je normalno kod ja?eg vjetra, teže ?e zapo?eti rolanje.  anim64
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!

estan

Hvala na dobom savjetu, pogotovo što moj podiga? završava konopm na dva bocela i štoperom izme?u (sli?no kao vang ili škota ili zateza? zadnjeg štraja), samo puno manjih dimnezija), tako se gindac može popustiti jednim potezom, ali za to tako?er treba do?i na provu. Ipak, problem je bio u loše rješenom u?vrš?enju bubnja rolera, kojeg zapravo nije ni bilo pa sam prije uvijek išao na provu radi rolanja. Ja sam nešto improvizirao s jednim malim nateza?em, koji se povremeno rasklapa i treba ga malo nategnuti (matice su jako sitne i koliko ih god stezao, nakon nekog vremena malo popuste), i on se pomakao u stranu i sprije?io rolanje. ?im sam ga malo pomakao prstom, roler je proradio savršeno i genova se namotala bez napora, usprkos jakom vjetru. Pri drugom namotavanju genove, nakon što sam je opet skroz razvio poslije prolaza izme?u Ze?eva i Hvara te malo se odmakao od susjedne plaže, i malo orcavanja, genova se ovaj put zarolala kao od šale. A, pri neznatnom vjetru, ako bi taj mali nateza? malo popustio i pomakao se, genova se isto tako ne bi htjela zarolati ili odrolati. Moram to malo dotjerati, jer cilj tog dodatnog nateza?a je bio da mi drži bubanj centriran i da ne moram i?i na provu.

grancipor

Estane: za blokiranje matica dobar proizvod je Loctite 242 ili neki drugi koji blokira navoje. Namažeš malo na navoju, stisneš i, kad se stvrdne (osuši) drži "ka munjen".
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!

estan

Hvala i na ovom savjetu, biti ?e primijenjen.

more

Na NEPTUNU 20  ugra?en je tako?er takav rol. Makar kod ovog, vodilica floka završava nekih 80 cm iznad bubnja što je, po meni, daleko previsoko. Pokušao sam putem interneta prona?i takve modele rola, ali nisam ništa našao. Tržište nudi i za 6-metarske jarbole, klasi?ne rolove. Radi se o naru?ivanju novog rol floka pa me zanima da li je ta visina završetka vodilice normalna?