Author Topic: Solo jedrenje  (Read 34877 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6772
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #40 on: July 31, 2012, 10:11:28 PM »
Tu sam vrlo oprezan. Jednom sam imao frku, ali ipak više sam ih vidio na drugim brodovima. Kod mene je kronično pomanjkanje ruke za poslugu, ili na kormilu. I pored par desetaka godina, moja supruga i na dan prodaje nije znala kormilariti kod jedrenja, kod sidrenja krmom pravilno zavesti jok. Pa sam ja uvjek na kormilu, vitlu, blisteru (valjda genakeru), a hvala bogu na brodu sam se kretao kao i na kopnu, iliti ko majmun na drvu, a odkad sam na moru i radno mjesto mi bilo u čamcu, i  međed bi to naučio. A ja ipak učim malo bolje čak i od majmuna. :angel02, pa mi je sve uspjevalo.
Zadnje spuštanje blistera je bilo; ležao leđima na provi, sakupljao rukama i nogama, i skupio ga. Nekoliko godina prije je podigač iskočio s koluture i nikako ga skinuti. Morao sam vjerovati autopilotu i penjati se sam na vrh jarbola, a da sam blister htio spustiti, znači vjetar je pojačao. A on je jačao i jačao, ch55 a ja se penjao i penjao. Otada sam stvarno oprezniji, i imam uvjek maksimalno debele podigače, koji pašu u koluturu na vrhu jarbola.
                 
« Last Edit: February 14, 2013, 08:32:23 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Odg: Solo jedrenje
« Reply #41 on: August 01, 2012, 11:22:54 AM »
U petak sam opet nakon dužeg vremena zajedrio solo na Seascapeu18 i "uhvatio" me malo jači vjetar dok sam jedrio sa genakerom. "Uhvatio" je šala, jer sam imao dovoljno vremena za spustiti genaker dok sam promatrao kako se tamna linija vjetra na moru približava :) Potegao sam 13.5 čvorova prema gps-u, a spuštanje genakera je bilo stresno, jer se vjetar digao u kanalu kod Šipnate na 25 čvorova (izmjereni refuli od 29 čvorova na brodu na vezu).

Kako nemam autopilota na brodu, dizanje, spuštanje genakera i pojlabandanje treba ipak malo planirati i balansirati sa brodom kako bi se izbjegli problemi.
Sve je relativno jednostavno do 10-12 čvorova vjetra, ali na 15-20 čvorova ili više, jako lagano se može završiti na boku ili sa genakerom u moru.

Prošli put sam jedrio sa vrećom za genaker na palubi (kako je serijski postavljeno na Seascape18, tj. to nema veze sa vrećom koja se diže na podigaču kako neki ljudi koriste), a ovaj put bez vreće, dakle spuštanje u kabinu. Sa vrećom je dosta lakše dići i spustiti genaker, jedino treba imati dobar timing i brzo vući genaker kod spuštanja, kako ne bi završio ispod broda. Uglavnom vreća je dobar izbor za solo jedrenje :)

Postoje dvije opcije kako kormilariti za vrijeme dizanja i spuštanja, jedna opcija je produžiti teleskopski produžetak kormila, staviti između nogu i pokušavati kormilariti, što je na jačem vjetru prilično teško. Druga opcija je malo jednostavnija, tj. jedrima ustabiliti brod, tj. da jedri bez nagiba, baciti kormilo, te onda težinom lagano kormilariti, što je opet dosta teško na valovima i puno vjetra.

Kod dizanja iz kabine, najveći problem je izvući prednji rogalj genakera do vrha baštuna, a da ne završi u moru, jer sa jednom rukom moram držati napeti donji porub, a sa drugom dizati genaker i balansirati težinom da brod ide ravno. Ako ne izvučem cijeli prednji rogalj genakera, onda je veća mogućnost karamele kad se digne genaker.
Kod spuštanja u kabinu, isprobavao sam dvije opcije, spuštanje u privjetrinu i kiwi drop u pojlabandi. Spuštanje u privjetrinu je malo teže, jer je potrebno više vremena za prevući genaker u privjetrinu i onda pustiti podigač, za to vrijeme će brod ili zaorcati ili otići u nekontroliranu pojlabandu, tako da treba više pažnje oko balansiranja težine ili kormilarenja nogama :).
Kod kiwi dropa, puno je jednostavnije prvo zgrabiti škotinu od genakera, otići u pojlabandu (obavezno bez vanga i sa skroz otpuštenom škotom glavnog jedra), paziti da se težina ne prebaci previše u novu privjetrinu, jer će brod ponovo otići nazad u pojlabandu, otpustiti podigač genakera i skupiti ga samo, na kraju pustiti tack line i baštun.

Pojlabande su puno jednostavnije, u najvećoj brzini nagnuti brod na sebe, pustiti skroz glavno (i vang naravno), pojati i paziti da genaker radi do zadnjeg trenutka lagano puštajući škotu, dok sam ne padne na novu stranu, onda pustiti škotu genakera i za vrijeme okreta što brže prevući štotinu i okrenuti genaker, težinom kontrolirati nagib broda i brznu okreta, skočiti na novu privjetrinu zgrabiti kormilo i zapojati na pravi kurs. Prije pojlabande produžetak kormila baciti na drugu stranu da bude na dohvat ruke, isto okrenuti bocel i štoper glavnog jedra na drugu stranu i to je sve. Na jakom vjetru će brod skoro uvijek zaorcati previše, tj. teško stignem skočiti gore na vrijeme, tako da je jako bitno odmah nakon prevučenog genakera pustiti škotinu 2 metra, kako brod ne bi legao na bok. Čim je kormilo u ruci, zapojati i zategnuti škotinu.
Pojlabande sam radio elegantno (čak je to i dobro izgledalo) do 15 čvorova vjetra, ali poslije na više vjetra kod svake druge brod je previše zaorcao, srećom bez jarbola u moru :) Uglavnom treba trenirati timing i nagib broda kako bi se moglo ugodno jedriti na 20-tak čvorova bez stresa :)

Kod solo jedrenja na Seascapeu18 jako je bitno da je sve na brodu vezano uz genaker putpuno tehnički ispravno. Npr. kasnije popodne dok nas je troje jedrilo na brodu, pukao je dynema konop (4 mm) koji drži bocel od podigača genakera na jarbolu (tj. povlači ga prema gore). Konop nije mijenjan 3 godine, sunce je učinilo svoje. E sad, kod puknuća, bocel od podigača ostane samo na konopu koji je provučen kroz sredinu bocela i kroz jarbol, i u tom slučaju bocel se može okrenuti naopako, što nam se dogodilo i konop je zasjekao bocel (nakon više sati jedrenja na puno vjetra) i zaglavio se, pa je spuštanje genakera bilo na silu. Da mi se to dogodilo dok sam solo jedrio, ups, vjerojatno bi pustio genaker kao zastavu na vrh jarbola i pokušao negdje pristati gdje mogu lagano nagnuti brod ili spustiti jarbol.

Isto, za solo jedrenje, nije loše imati bar 90 kg :)

Offline daco

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 383
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #42 on: August 01, 2012, 01:27:25 PM »
Rado bi probao "seascapeića".Imam dojam da brzine koje ja dostižem uz puno vjetra,muke i truda seascape lovi samo tako.Možda se varam.
Moram nabaviti onu gopro kamericu pa da stavim neki snimak moje igre.
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Odg: Solo jedrenje
« Reply #43 on: August 01, 2012, 10:14:57 PM »
Rado bi probao "seascapeića".Imam dojam da brzine koje ja dostižem uz puno vjetra,muke i truda seascape lovi samo tako.Možda se varam.
Moram nabaviti onu gopro kamericu pa da stavim neki snimak moje igre.

Dobrodošao si ako si u blizini Kornata.

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #44 on: August 06, 2012, 11:06:50 AM »
Dečki, svaka čast kako vam se da zezati s tim spinakerima i genakerima kad sami jedrite. Meni se čini dosta posla i s genovom i jedrom kad jako zapuše a sam sam na brodu. Prije desetak dana jedrio sam od punte Ražanj (Brač) prema Vrboskoj. Tijekom jedrenja, ugodni zapadnjak od nekih 12 do 15 čv. pretvorio se u žestoku pulentadu od preko 30 čv. sa puno zapjenjenog vala. Smjer je bio pravo u krmu pa sam radi jednostavnosti upravljanja spustio randu i jedrio samo s genovom. Nije mi više ni trebalo, jer postizalo sam brzine za koje sam bio uvjeren da ih moj brod uopće ne može postići, a to je bilo znatno iznad kritične brzine trupa. Naravno, tome su doprinjeli i valovi na kojima je jedrilica surfala. Prilikom ulaska u prolaz između Zečeva i obale Hvara, odlučio sam smanjiti brzinu da ne pokupim nekog kupača (jesam glup, a oni gliseraši tu projure ko ludi bez ikakve grižnje savjesti), a kako, kao i obično, u takvim situacijama roler uvijek stvara neke probleme, morao sam na provu da riješim problem i tek tada sam shvatio koliko je zapravo vjetra, jer brod se sam okrenu bokom na vjetar. Da sam imao spinaker, stvarno ne znam šta bih u toj situaciji s njim radio. Kad se genova malo narolala i brzina malo pala, ugodno sam projedrio kroz rečeni prolaz između brda kupača i daskaša, a kad sam ušao u navodno zaštićeni akvatorij iza punte, kad i tamo snažan vjetar i zapjenjeno more. Pravu snagu vjetra sam shvatio tek kad sam sasvim zarolao genovu i na motor krenuo da zauzmem mjesto na već dobro popunjenom sidrištu. Bez najmanje pola gasa motora, timun uopće nije htio slušati, tj. jedrilica je išla kamo je vjetar gura, a voziti s pola gasa između tako nabijenih brodova sve do dobrog plićaka, gdje je jedino bilo mjesta nije bilo baš lako. E, ovdje mi je još najviše falila jedna ruka za precizno baciti sidro, ali uspjelo se i ovako. To su gušti solo plovidbe.

Offline grancipor

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1598
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #45 on: August 06, 2012, 01:25:12 PM »
rezzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..................................... odlučio sam smanjiti brzinu da ne pokupim nekog kupača (jesam glup, a oni gliseraši tu projure ko ludi bez ikakve grižnje savjesti), a kako, kao i obično, u takvim situacijama roler uvijek stvara neke probleme, rezzzzzzzzz................
Dobro je na jačem vjetru malo popustiti podigač (gindac) rol genoe 3 do 5 cm. Ako je jako kacana, što je normalno kod jačeg vjetra, teže će započeti rolanje.  anim64
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #46 on: August 06, 2012, 01:43:44 PM »
Hvala na dobom savjetu, pogotovo što moj podigač završava konopm na dva bocela i štoperom između (slično kao vang ili škota ili zatezač zadnjeg štraja), samo puno manjih dimnezija), tako se gindac može popustiti jednim potezom, ali za to također treba doći na provu. Ipak, problem je bio u loše rješenom učvršćenju bubnja rolera, kojeg zapravo nije ni bilo pa sam prije uvijek išao na provu radi rolanja. Ja sam nešto improvizirao s jednim malim natezačem, koji se povremeno rasklapa i treba ga malo nategnuti (matice su jako sitne i koliko ih god stezao, nakon nekog vremena malo popuste), i on se pomakao u stranu i spriječio rolanje. Čim sam ga malo pomakao prstom, roler je proradio savršeno i genova se namotala bez napora, usprkos jakom vjetru. Pri drugom namotavanju genove, nakon što sam je opet skroz razvio poslije prolaza između Zečeva i Hvara te malo se odmakao od susjedne plaže, i malo orcavanja, genova se ovaj put zarolala kao od šale. A, pri neznatnom vjetru, ako bi taj mali natezač malo popustio i pomakao se, genova se isto tako ne bi htjela zarolati ili odrolati. Moram to malo dotjerati, jer cilj tog dodatnog natezača je bio da mi drži bubanj centriran i da ne moram ići na provu.

Offline grancipor

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1598
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #47 on: August 06, 2012, 02:01:06 PM »
Estane: za blokiranje matica dobar proizvod je Loctite 242 ili neki drugi koji blokira navoje. Namažeš malo na navoju, stisneš i, kad se stvrdne (osuši) drži "ka munjen".
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #48 on: August 06, 2012, 02:31:47 PM »
Hvala i na ovom savjetu, biti će primijenjen.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Odg: Solo jedrenje
« Reply #49 on: August 06, 2012, 05:26:37 PM »
Na NEPTUNU 20  ugrađen je također takav rol. Makar kod ovog, vodilica floka završava nekih 80 cm iznad bubnja što je, po meni, daleko previsoko. Pokušao sam putem interneta pronaći takve modele rola, ali nisam ništa našao. Tržište nudi i za 6-metarske jarbole, klasične rolove. Radi se o naručivanju novog rol floka pa me zanima da li je ta visina završetka vodilice normalna?