Ne znam koliko mu se isplati našivati klizače na staro jedro. To sa zapinjanjem je najvjerojatnije problem i sa konopom u prednjem porubu jedra ((grativu), koji se možda malo rasvilao na vrhu i nabrao u jedru, a i normalno je da se na ulasku u utor, jedro malo pridržava i izravnava, a ako zapne, malo vrati nazad. Vježbom se ta radnja jako ubrza, mada, ako nema nekog na timunu da drži pravac u orcu, uvijek treba dosta sile da se jedro digne. Kad jednog dana Vivakompa nabavi novo jedro, tada će ono biti sa klizačima i manje će se mučiti. Možda bi pomoglo i samo promjenit konop kod jedrara , a mislim da ne bi trebalo biti puno skupo. To sam ja bio napravio na bivšoj jedrilici i puno je pomoglo, ne samo za podizanje jedra, već je bio i bolji profil, jer bolja i pravilnija bila je nategnutost grativa.
Daco, slažem se da genaker jako pomogne kod bočnih vjetrova (sve od laške orce do pola krme), zato mi i je žao zbog onog polovnog-nekorištenog koji mi je utekao zbog trenutne totalne besparice. Što se preljetanja buma tiče, tu jako pazim da me ne opali u glavu, ali, ako se to desi, fala bogu tvrda je. Kad probaš okretni baštun podijeli s nama dojmove.