I meni su gindaci na jarbolu, odnosno na prenjem štraju, ali kod mene je roll genova. Prije sam imao jedrilicu s gindacima na jarbolu i promjenjivim flokovima i genovom. Nisam imao nekih problema pri solo jedrenju, jedino sam pazio, da kad je već dignuta randa, brod ima gdje slobodno ploviti. Pošto bi on sam uglavnom plovio u orcu, nisam imao problema s upadanjem škotine u more. Ako je vjetar jako slab pa brod sam od sebe ide u poju, onda je dobro krajeve škotine zavezati za bitve da ne odlete u more dok se vratiš u kokpit. Škotu ionako pritegneš što više prije nego odeš na provu, jer tako postižeš da brod sam od sebe orcaje, a i nema rizika da te bum opali prilikom kretanja. Kad se vratiš za timun tada natrimaš jedra kako ti paše s obzirom na željeni pravac plovidbe. Kad mijenjaš prednja jedra, obavezno otvori abain (poretlu, prednji palubni prozor), jedra drži na prednjem krevetu, te skinuto ubaci na krevet, a ono koje stavljaš uzmeš sa kreveta na kuvertu. Tako izbjegneš hodanje po brodu s jedrima u ruci. Eto, to su neka moja iskustva u solo jedrenju s brodom koji ima promjenjive flokove i gindace na jarbolu. Gindaci na jarbolu po meni su prednost, jer možeš sam dizati jedro i ujedno fino namještati porub jedra koji ulazi u jarbol kako bi se jedro što lakše i sa što manje zapinjanja podiglo. Ako imaš klizače, a klizači su izašli iz utora, onda možeš sam uvlačitii klizače i podizati jedro. Naravno da to možeš raditi i s gindacem koji ide u kokpit, ali opet moraš stajati kraj jarbola, a gindac prebaciti preko vinča, kako bi ga mogao potezati iz tog položaja.