Author Topic: Solo jedrenje  (Read 35804 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andraz

 • Barba
 • *****
 • Posts: 772
Odg: Solo jedrenje
« Reply #30 on: July 21, 2012, 08:16:54 AM »
Miniji imaju gennakere. Ni jedna moderna sportska jedrilica nema spinaker zbog očitih razloga.
Zakretni baštun malo poboljša VMG u krmu ali doda dosta komplikacije pa po meni nema smisla ako se ne radi baš o neki pili s entuziastičnom posadom :)

Offline Boris

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 390
Odg: Solo jedrenje
« Reply #31 on: July 21, 2012, 10:26:10 AM »
To sam i mislio duboki genaker je vise ko spi nego genaker .

Offline Andraz

 • Barba
 • *****
 • Posts: 772
Odg: Solo jedrenje
« Reply #32 on: July 21, 2012, 12:00:30 PM »
Ne, duboki gennaker na sportskim brodovima je još uvjek potpuno asimetričan, krojen da najbolji VMG lovi oko 140-150TWA, i nema ništa skupno s spinakerom.

Ali dobro je razločivati izmedu genakera koji se koristi na cruiserima zbog lakšeg upravljanja i onih na sportskim brodovima, koji se koriste zbog bolje performanse.

Offline daco

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 383
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #33 on: July 21, 2012, 03:29:36 PM »
Je,zakretni baštun je definitivno za entuzijaste ali i one koji znaju kako to profesionalno izvest(napravit).Neke improvizirane varijante definitivno ne preporučujem (isprobano)  jilp8 .Fixni je lakše rješenje.

Što se solo jedrenja tiće,jako mi je žao da ovdje kod nas nema neke scene po tom pitanju pa da to dobije i neki sportski smisao makar na amaterskom nivou.Velika mi je želja odvozit neku samačku regatu ili u dvoje.

Ako tko planira neke shorthanded regate  i fali mu čovjek nek zove.
Blago francuzima,oni imaju sve(po pitanju jedrenja),oš solo,oš u dvoje,oš single,multi,foil... tu već za katamarane kažu "a ni ti to za naše more"

Uglavnom,jučer po zapadnjaku 15čv, 2,5 ure super solo jedrenja,izbjegavanja jahti na autopilotima jilp8
Danas već krenula bura,za Bašku kažu većeras,sutra do 60čv pa će surf biti aktivan,opet je solo :) ....

poz
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Offline sottoventin

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 204
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #34 on: July 21, 2012, 05:20:42 PM »
A šta mislite dali je dovoljna duzina fixnog baštuna cca 50-60 cm izvan prove za moju hvaranku 7,5m? Nekako mi se to čini optimum za veličinu barke, a s time ću udaljiti gennaker od genove ( mjereno naravno dole na palubi) , cca 70-80cm. Čisto da možda malo bolje hvata vjetar...
Mišljenja?

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Odg: Solo jedrenje
« Reply #35 on: July 30, 2012, 02:35:03 PM »
Ja koristim spin, a redovno smo dvojica na barci + autopilot. Problema koliko hoćeš, kada mi se vrati kompanjon s pramca sav je izmožden. Nedavno mi je rekao da će morati pojačati kondiciju u teretani. Očito da nedostaje treći član, ali komotnije je u dvoje s autopilotom za koga smatram da malo kradem jedril. sportu. Što bi ostalo od jedrl. sporta kada bi automtizirao i druge pokrete i k tome još koristio računarski informacijski sistem povezan s izvršnim mehanizmima. Točno ne bi ostalo ništa (robotizacija). Prije dvije godine sam kupio taj spinaker a dvojio sam se da li da kupim gennaker koji je značajno manje zahtjevan za posadu i konačno relativno učinkovitiji. Prevagnuo je spi s toga što se, u suštini, jedril. sport temelji na zajedničkom djelovanju posade. Ako se pri tome, nekom automatizacijom ili pojednostavljenjem pojedinih zahvata smanjuje složenost zajedničkog upravljanja jedrilicom, to, makar ja, doživljavam kao degradaciju jedril. sporta.
 
Opaska:
S autopilotom samatram da malo kradem jer ist troši malo tuđe energije (akumulator). Međutim, za korištenje velike količine tuđe energije kao što se to čini za pretakanje balastne vode, smatram da je to nesportski čin prema onima koji koriste samo energiju čovjeka.       

Offline daco

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 383
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #36 on: July 31, 2012, 04:07:47 PM »
Evo mene s godišnjeg :(

Najedrio se,nešto malo nasurfao,isčašio mali prst na nozi (boli za pop....,dobro je imat nešto na nogama dok se jedri/surfa).Sad živim za vikende.

Ja imam i spinaker i gennaker i za oboje mogu reć da su super u onome za što su namjenjeni.Genaker mi je full jako plitak i više je za mezzonavu i laganu orcu u laganom vjetru.Da ja mogu birat za downwind bi imao veliki asimetrični runner na baštunu zbog jednostavnosti u odnosu na spin.
Od rotacionoga baštuna sam odustao.Ne isplati mi se previše komplicirat.U budućnosti ću si kupiti još jedan mali fat-cut spinaker za 15+cv i jurnjavu.
Čitao sam da postoje krojevi spinakera koji su puno stabilniji.Takvi da se koriste na Benetau figaro i da su praktičniji za solo trim.Nadam se da naši jedrari znaju za to.

Što se autopilota tiče,ja se ne osjećam da kradem jer povremeno odradim posao za troje pa sam nekako u plusu ako gledam tako :). Ionako ga se koristi za promjene jedara,spavanja(ko je na oceanu) i sl. a glavninu jedrenja se vozi na ruke. Čak (koliko se vidi iz komentara ekipe sa Mini transata) i NKE auto pilot ne jedri,još uvijek, bolje od samoga jedriličara.Ko zna možda izmisle neku još skuplju verziju.
Danas sve ozbiljnije "solo" jedrilice imaju balastne tankove.Takav je to sport.Ekipno jedrenje je nešto drugo...
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Odg: Solo jedrenje
« Reply #37 on: July 31, 2012, 04:51:05 PM »
Da se razumijemo, želim razviti tezu da se sportsko jedrenje temelji na korištenju prirodnih sila vjetra, morskih struja te snage i umijeće čovjeka. Korištenje tuđe energije, prema tome, je slično kao korištenje dopinga kod drugih sportova. Odstupanje od te postavke vodi k robotizaciji, a onda neka se spasi tko može.
Inače i ja često krstarim sam, pri čemu koristim genaker maxi površine jer imam tendu preko buma. Kada nas je više, onda se razapinje spin. Autopilot je stalno u radu. Malo perverzije: volim kuhati u ljekovitoj tišini tokom plovidbe. 

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6864
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #38 on: July 31, 2012, 05:33:24 PM »
  :callme:  Dobra tema, mene pogađa potpuno.
Prije dok sam imao veči brod, brzo nakon kupovine sam stavio rol genou, koja je bila šivena za samo jedno prednje jedro; upotrebu. I dobro je funkcioniralo. Sproveo sam oba podigača u kokpit, pa time nije bilo problema.
Odmotao bih genou, u par sekundi, tri najviše; i zategao škotu tako da nije imala ni vremena landarati.  Brod je dobro jedrio samo genovom, i kad bih uhvatio brzinu, u orcu naravno, ručno bih iz kokpita dizao velejedro. Kod mene je sve bilo dobro naštimano, trkači opdmazani, sve pripremljeno, tako da i tu nije bilo problema. Brzo bih digao velejedro, več prije na bumu pripremljeno, a ako je baš trebalo kurs korigirati, radio sam to uz istovremeno podizanje jedra, nogom unazad na kormilarski točak. Na kraju bih nametnuo podigač na vinč i zategao. Taj manevar je trajao naravno duže nego kod genoe, a jedro bi nakratko treperilo, što sam jako izbjegavao. Ljutilo me, ali se najčešče nije dalo izbječi.
Rijetko sam upotrebljavao autopilot. On nezna ni izdaleka misliti ko ja. Ali zato skoro ko ja kormilariti, pa je korišten uglavnom kad sam lagano vozio motorom, jer kad sam brzo vozio, onda sam kormilario sam jer sam se pravio važan kako mi motor brzo vozi brod.
A kad je bilo frke, onda sam ga trebao. No i kad je frka, od njega nije bilo puno više koristi nego i od moje supruge, na koju sam se bar mogao ljutiti, jer je odgovarala, a taj bačvonja ni muuu.
Besan jedro, ono ispred kormilarskog točka sam dizao kako sam god htio, a jer je brod u pramčane kurseve vozio ko po šinama. Iskreno moram priznati da sam uvijek bio ponosan na svoje manevre kod dizanja jedara, izgled broda, ponašanje jedara, ali i za brod lijepih brzina i kod malog vjetra.
Time sam si stvorio zavidnih  (ne)prijatelja, a ja sam im rado vadio mast. Jednom kad su bili mnogi na okupu, (ali i u drugim lukama, najčešće pak ravno uz obalu) stajali u grupi na molu pred brodovima i naravno solili znanje i kritizirali svako uplovljenje u marinu, a ja namjerno uplovio samo na genou, bez motora i to u četverovez. No ni ja nisam sisao veslo. Vidio sam grupu i 100% znao da če se rasporediti na oba broda među koje sam morao uploviti (moj vez) i "dati ruku", jer da sam šašav su znali.
Ruke za odgurivanje nije trebalo, alii uzeti pramčane konope da (iako i to uspjevam sam). Njih sam pripremio prije na pramčanoj ogradi, a na muring postavio još prije isplovljenja malu bovu, tako da sam ga sam čakljom digao.
No to radim onda kad nije frka. Vjetra je bilo manje, ali dovoljno da kormilo sluša. Naravno da sam skoro kao i uvjek na brodu bio sam. Svi oni imaju lijepe brodove, ali im ostalo nije baš puno dalje.  :angel02
« Last Edit: February 14, 2013, 08:24:08 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Odg: Solo jedrenje
« Reply #39 on: July 31, 2012, 08:59:26 PM »
Bravo Strici, nisi koristio tuđu energiju!  Ali što je sa tendom preko buma koja se koristi umjesto skupog biminia? i nadalje, korištenje spi odnosno genakera nisi spomenuo, a tu je srž problema.