Author Topic: Solo jedrenje  (Read 35804 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vivakompa1

 • Timunjer
 • **
 • Posts: 108
 • Gender: Male
Solo jedrenje
« on: July 11, 2012, 11:41:02 AM »
Malo sam pretraživao pa nisam našao, pa odlučio pitati u novoj temi!

 Zanimaju me vaša iskustva u solo jedrenju kod podizanja jedara. Recimo, isplovim sm parsto metara na motor i kad mi se otvori more i vjetar, odem do jarbola i podignem randu, nategnem sve, laškam gondolijeru i to...onda odem na provu i već u luci zakačenu genovu dignem i zategnem i nju...tu mi je prvi pravi problem sa škotom...napomenuo bih da nemam u kokpitu gindace nego na jarbolu.
Ako netko zna da negdje drugdje na forumu postoji tema, molim za indikacije!

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #1 on: July 11, 2012, 12:40:51 PM »
I meni su gindaci na jarbolu, odnosno na prenjem štraju, ali kod mene je roll genova. Prije sam imao jedrilicu s gindacima na jarbolu i promjenjivim flokovima i genovom. Nisam imao nekih problema pri solo jedrenju, jedino sam pazio, da kad je već dignuta randa, brod ima gdje slobodno ploviti. Pošto bi on sam uglavnom plovio u orcu, nisam imao problema s upadanjem škotine u more. Ako je vjetar jako slab pa brod sam od sebe ide u poju, onda je dobro krajeve škotine zavezati za bitve da ne odlete u more dok se vratiš u kokpit. Škotu ionako pritegneš što više prije nego odeš na provu, jer tako postižeš da brod sam od sebe orcaje, a i nema rizika da te bum opali prilikom kretanja. Kad se vratiš za timun tada natrimaš jedra kako ti paše s obzirom na željeni pravac plovidbe. Kad mijenjaš prednja jedra, obavezno otvori abain (poretlu, prednji palubni prozor), jedra drži na prednjem krevetu, te skinuto ubaci na krevet, a ono koje stavljaš uzmeš sa kreveta na kuvertu. Tako izbjegneš hodanje po brodu s jedrima u ruci. Eto, to su neka moja iskustva u solo jedrenju s brodom koji ima promjenjive flokove i gindace na jarbolu. Gindaci na jarbolu po meni su  prednost, jer možeš sam dizati jedro i ujedno fino namještati porub jedra koji ulazi u jarbol kako bi se jedro što lakše i sa što manje zapinjanja podiglo. Ako imaš klizače, a klizači su izašli iz utora, onda možeš sam uvlačitii klizače i podizati jedro. Naravno da to možeš raditi i s gindacem koji ide u kokpit, ali opet moraš stajati kraj jarbola, a gindac prebaciti preko vinča, kako bi ga mogao potezati iz tog položaja.

Offline daco

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 383
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #2 on: July 11, 2012, 02:34:08 PM »
Bok

Ja imam sreće da nam je jedrilica bila dosta planirana za solo ili u dvoje.Meni su svi podigači provedeni u kokpit na dohvat ruke.Napred imam roll.Glavno jedro ne ide u jarbol nego je na klizačima (čevapčićima) i tako su bili isplanirani da su svi u jarbolu (na dnu,dok je jedro spušteno) i ispod je jedna mala igla ili pin koja im ne da da ispadnu.Sve što trebam da dignem glavno jedro je vezati podigač i iz kokpita sa argolom među nogama vozit u vjetar i dignut ga u 15 sekundi,otkačit konop koji drži bum,nategnut vang,škotu i vozi.
Kraćenje mi je malo kompliciranije jer moram ići do jarbola spustiti jedro i zakačiti na krat,pa onda nategnut po boomu.

Za spuštanje,prvo oslobodim konop od podigača da ne zapinje,okrenem u vjetar i pustim podigač,bum mi se spusti na ulaz od kabine i povlačim jedro po zadnjem rubu i klizne dole.Onda zajašem boom i složim ga od iza prema naprijed.U živo to logičnije izgleda.Po jačem vjetru malo drukčije.

Spinaker dižem uz auto pilot.Prvo sve unaprijed pripremim.Stavim jedrilicu na autopilot,samo na glavno jedro,popustim ga tako da mi sile na kormilu nisu jako velike da pilot drži smjer.Montiram tangun,posložim spinaker u vreću i vežem vreću na provi,provućem škote,vežem podigač.Odem na krmu,dignem tangun (na otprilike visinu koju sam naučio unaprijed) izvučem dio spinakera koji ide na tangun do vrha tanguna koji je naslonjen na prednji straj(ostatak spinakera je još u vreći).Kad to napravim namotam škotu na vinč i odvojim tangun od štraja tako da je ta škota napeta.Škota sa druge strane je skroz laška i na kraju samo zakačena na vinč (selftail).Tada idem i dižem spin.Dižem ga najjače i najbrže što mogu jer ako se napuni na pol puta priča mi je gotova (ima oko 55-60m2).Sve vrijeme vozim skoro čisti bok.Kad dignem spin otkačim autopilot uzmem timun u ruke i škotu od spinakera,nategnem škotu okrenem niz vjetar i juhuuu. Neke prevelike promjene u trimu sam ne mogu napraviti.Gybe ne mogu napraviti sam(mogu po laganom vjetru sa auto pilotom).Tako sam ga vozio u vjetru i preko 15čv i pravi je ali naporni gušt . Par puta sam ga i skupljao po moru :).

Za skidanje, iz krme malo zaorcam,pustim onu stranu koja je na tangunu da odleti kroz njega i istovremeno pustim i podigač i za drugu škotu povućem spinaker ispod glavnog jedra u kokpit.Treba paziti da su škota koja ide na tangun slobodna da negdje ne zapne i isto tako i podigač mora biti slobodan da ne zapinje.Istovremeno treba jedriti u bok sa timunom među nogama.

Eto to su neka moja iskustva.Ne baratam nekim jedriličarskim rječnikom i nisam neki tekstopisac.99% vremena jedrim sam u gotovo svim uvjetima u kojima se nađem. Ako kome nije neki dio jasan slobodno nek pita,ako neko ima savijet kako da nešto bolje napravim ili nešto što sam opisao nije dobro neka kaže, svaki komentar je dobrodošao.

lp
Daco

« Last Edit: July 11, 2012, 02:50:33 PM by daco »
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #3 on: July 11, 2012, 03:02:07 PM »
Dobar ti je tekst i vrlo jasan. Što se toga tiče, nemaš se šta brinuti.

Offline Darko

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 252
Odg: Solo jedrenje
« Reply #4 on: July 12, 2012, 04:00:41 PM »
Slažem se sa svim, osim šta kod dizanja i spuštanja spinakera po meni treba voziti što više u krmu, al opet ne previše da te ne bi koji val bacio u pojlabandu dok timuniraš nogama, ovo zavisi o veličini vala. Na ovaj način imaš više vrimena kod dizanja i spuštanja spinakera kad je on u zavjetrini od glavnog jedra.ž

Kod onog prvog posta, nije mi jasno koji je problem sa škotama?


Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Odg: Solo jedrenje
« Reply #5 on: July 12, 2012, 04:30:54 PM »
daco, ovo sa spinom je već akrobacija, i to prava.

Offline daco

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 383
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #6 on: July 13, 2012, 07:47:01 AM »
Bok more,Darko

Je,pomalo je akrobacija  ch55 .Nakon nekoliko puta se navikne pa je sve malo lakše.

Za dizanje spinakera više u krmu se slažem.Razmišljao sam da bi bilo dobro vreću sa spinakerom,u tom slučaju, staviti na bok malo ispred glavnog jedra(negdje malo ispred križeva) tako da je dobro u zavjetrini samo mi onda ostaje još jedna radnja kod dizanja a to je da moram dovući jedan "clew" spinakera do vrha tanguna u trenutku kad ga dižem pa će mi možda falit ruka.
U svakom slučaju, čovjek tako brzo shvati da je za kvalitetnu vožnju sa spinakerom potrebno barem 3-4 ljudi.

Danas krećem na godišnji pa ću isprobavati razne varijante  :angel02 ,a prognoze su već za vikend vjetrovite  anim19

LP
Daco
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Offline daco

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 383
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #7 on: July 13, 2012, 07:53:33 AM »
e da,nisam htio ukrasti temu vivakompi1

Možda da malo pojasniš problem sa škotama.Što se točno dešava kada digneš genovu?

lp
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Offline vivakompa1

 • Timunjer
 • **
 • Posts: 108
 • Gender: Male
Odg: Solo jedrenje
« Reply #8 on: July 15, 2012, 10:33:47 AM »
Ma ništa ne brini, mr. daco, ja ne postavljam teme da bi bile moje pa je ne možeš ni ukrasti...već upravo suprotno, da bi ljudi sa iskustvom, poput tebe, napisali ono što je nama "novima" važno i neophodno. Tako da hvala za super post u kojem si sve jasno objasnio.
Problem mi je sa škotama genove što nisam još ispraksirao koliko da je nategnem, pa mi genova zalaprda dok ne zavežem gindac, otrčim u kokpit i riješim nategnutost škote...mislim, nije to neki životno bitan problem, ali jedra su mi stara pa ih onda ne volim gledat i slušat kako laprdaju i tresu se...
Spin ja nemam, tako da najkompliciraniji dio priče zasad preskačem...a i u budućnosti, kad budem kupovao nešto veliko za na provu, mislio sam rađe genaker nego spin...pa da evo proširim pitanje, i pitam ako netko može na istu, solo jedrenje temu, pojasnit kako ide sa gennakerom...
Inače, prevagnuo mi je genaker kao bolja opcija od spina, jer, ako sam dobro shvatio, ima "širi" dijapazon krmenih vjetrova po kojima se sa njim može voziti. I to što mu ne treba tangun čini mi se kao prednost.

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Odg: Solo jedrenje
« Reply #9 on: July 15, 2012, 03:06:45 PM »
... kad budem kupovao nešto veliko za na provu, mislio sam rađe genaker nego spin...pa da evo proširim pitanje, i pitam ako netko može na istu, solo jedrenje temu, pojasnit kako ide sa gennakerom...
Inače, prevagnuo mi je genaker kao bolja opcija od spina, jer, ako sam dobro shvatio, ima "širi" dijapazon krmenih vjetrova po kojima se sa njim može voziti. I to što mu ne treba tangun čini mi se kao prednost.

Evo dva aspekta genaker vs spinaker:
Za solo jedrenje je genaker lakši za rukovanje nego spinaker. Što se tiče kuteva vjetra, za dublje jedrenje je spinaker, za nešto orcanije genaker, a postoji jedno malo područje na kojem se preklapaju. U principu, brže barke (one koje u krmu mogu zaglisirati) koriste genaker jer s njim dobivaju na brzini (VMG) koristeći prividni vjetar nastao samom većom brzinom broda, dok sporije barke bolje jedre s spinakerima jer mogu jedriti dublje jer imaju slabiji prividni vjetar. Naravno da odabir jedra ovisi i o trenutnom kursu odn trenutnoj poziciji cilja, bove ili odredišta u odnosu na trenutni smjer  i jačini vjetra, ali ako krenemo i o tome malo smo fulali temu, a siguran sam da o tome negdje na forumu ima više.
Vratimo se genakeru, za samačko jedrenje kad ti fali ruka-dve, definititvno je lakši od spina, ali  jedriti s njim u duboku krmu po laganom vjetru je muka kao i sa genovom, pa opet treba imati koju ruku ili dobrog autopilota pa da možeš jedriti orcanije punog jedra i  sam raditi pojalabande. Pod 'dobar autopilot' mislim na spravu koju koriste samci na minijima i sl, koji imaju i svoju cijenu, dok ovi 'enter level' autopiloti koje koristimo mi obični smrtnici do 3-4 k kuna nisu sposobni  kvalitetno držati brod u krmu dok radiš na provi. Pričam iz vlastitog iskustva, kad sam grlio sartige na provi  dok mi je autopilot radio štraorcadu sa netom podignutim genakerom. Sve to po bezazlenom maestralu od 3 bofora.
Sistem za dizanje:

Ja koristim čarapu i pokazala se praktično. Na manjim barkama vjerojatno dobro funkcionira i sistem sa tubom  i retriverom koji je u geometrijskom centru  genakera i s njim povučeš jedro u tubu na palubi (npr. seascape 18).

Vratimo se opet malo u situaciju kad kao samac iz nekog razloga moraš jedriti relativno duboko u krmu. Ja tada koristim jedan 'trik', koji nije baš jedriličarski i nećeš ga vidjeti na regatama, ali zna pomoći kod samačkog ili obiteljskog jedrenja kad nisi u mogućnosti dizati genaker: stavim tangun na škotinu uz rogalj genove i tako ju izvučem van, a onda sa glavnim jedrom po potrebi mogu napraviti i manju pojalabandu, s tim da genova uvijek ostaje na istoj strani. To je dobro jer na valu se menje prazni i tako manje pada brzina broda, a u leptir se jedri dosta duboko ako nije preslab vjetar. Također nema onog iritirajućeg trzanja štraja i vrha jarbola zbog lupanja genove koja se isprazni pa napuni. Stavljanje i skidanje tanguna uvijek radiš u pol krme kad ti genova djelomično  prazni iza glavnog jedra, bez snage,  labave škotine, i kad si siguran da ti autopilot koliko-toliko ne luduje i drži kurs.
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN