Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Sport => Jedrenje => Topic started by: vivakompa1 on July 11, 2012, 11:41:02 AM

Title: Solo jedrenje
Post by: vivakompa1 on July 11, 2012, 11:41:02 AM
Malo sam pretraživao pa nisam našao, pa odlučio pitati u novoj temi!

 Zanimaju me vaša iskustva u solo jedrenju kod podizanja jedara. Recimo, isplovim sm parsto metara na motor i kad mi se otvori more i vjetar, odem do jarbola i podignem randu, nategnem sve, laškam gondolijeru i to...onda odem na provu i već u luci zakačenu genovu dignem i zategnem i nju...tu mi je prvi pravi problem sa škotom...napomenuo bih da nemam u kokpitu gindace nego na jarbolu.
Ako netko zna da negdje drugdje na forumu postoji tema, molim za indikacije!
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on July 11, 2012, 12:40:51 PM
I meni su gindaci na jarbolu, odnosno na prenjem štraju, ali kod mene je roll genova. Prije sam imao jedrilicu s gindacima na jarbolu i promjenjivim flokovima i genovom. Nisam imao nekih problema pri solo jedrenju, jedino sam pazio, da kad je već dignuta randa, brod ima gdje slobodno ploviti. Pošto bi on sam uglavnom plovio u orcu, nisam imao problema s upadanjem škotine u more. Ako je vjetar jako slab pa brod sam od sebe ide u poju, onda je dobro krajeve škotine zavezati za bitve da ne odlete u more dok se vratiš u kokpit. Škotu ionako pritegneš što više prije nego odeš na provu, jer tako postižeš da brod sam od sebe orcaje, a i nema rizika da te bum opali prilikom kretanja. Kad se vratiš za timun tada natrimaš jedra kako ti paše s obzirom na željeni pravac plovidbe. Kad mijenjaš prednja jedra, obavezno otvori abain (poretlu, prednji palubni prozor), jedra drži na prednjem krevetu, te skinuto ubaci na krevet, a ono koje stavljaš uzmeš sa kreveta na kuvertu. Tako izbjegneš hodanje po brodu s jedrima u ruci. Eto, to su neka moja iskustva u solo jedrenju s brodom koji ima promjenjive flokove i gindace na jarbolu. Gindaci na jarbolu po meni su  prednost, jer možeš sam dizati jedro i ujedno fino namještati porub jedra koji ulazi u jarbol kako bi se jedro što lakše i sa što manje zapinjanja podiglo. Ako imaš klizače, a klizači su izašli iz utora, onda možeš sam uvlačitii klizače i podizati jedro. Naravno da to možeš raditi i s gindacem koji ide u kokpit, ali opet moraš stajati kraj jarbola, a gindac prebaciti preko vinča, kako bi ga mogao potezati iz tog položaja.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on July 11, 2012, 02:34:08 PM
Bok

Ja imam sreće da nam je jedrilica bila dosta planirana za solo ili u dvoje.Meni su svi podigači provedeni u kokpit na dohvat ruke.Napred imam roll.Glavno jedro ne ide u jarbol nego je na klizačima (čevapčićima) i tako su bili isplanirani da su svi u jarbolu (na dnu,dok je jedro spušteno) i ispod je jedna mala igla ili pin koja im ne da da ispadnu.Sve što trebam da dignem glavno jedro je vezati podigač i iz kokpita sa argolom među nogama vozit u vjetar i dignut ga u 15 sekundi,otkačit konop koji drži bum,nategnut vang,škotu i vozi.
Kraćenje mi je malo kompliciranije jer moram ići do jarbola spustiti jedro i zakačiti na krat,pa onda nategnut po boomu.

Za spuštanje,prvo oslobodim konop od podigača da ne zapinje,okrenem u vjetar i pustim podigač,bum mi se spusti na ulaz od kabine i povlačim jedro po zadnjem rubu i klizne dole.Onda zajašem boom i složim ga od iza prema naprijed.U živo to logičnije izgleda.Po jačem vjetru malo drukčije.

Spinaker dižem uz auto pilot.Prvo sve unaprijed pripremim.Stavim jedrilicu na autopilot,samo na glavno jedro,popustim ga tako da mi sile na kormilu nisu jako velike da pilot drži smjer.Montiram tangun,posložim spinaker u vreću i vežem vreću na provi,provućem škote,vežem podigač.Odem na krmu,dignem tangun (na otprilike visinu koju sam naučio unaprijed) izvučem dio spinakera koji ide na tangun do vrha tanguna koji je naslonjen na prednji straj(ostatak spinakera je još u vreći).Kad to napravim namotam škotu na vinč i odvojim tangun od štraja tako da je ta škota napeta.Škota sa druge strane je skroz laška i na kraju samo zakačena na vinč (selftail).Tada idem i dižem spin.Dižem ga najjače i najbrže što mogu jer ako se napuni na pol puta priča mi je gotova (ima oko 55-60m2).Sve vrijeme vozim skoro čisti bok.Kad dignem spin otkačim autopilot uzmem timun u ruke i škotu od spinakera,nategnem škotu okrenem niz vjetar i juhuuu. Neke prevelike promjene u trimu sam ne mogu napraviti.Gybe ne mogu napraviti sam(mogu po laganom vjetru sa auto pilotom).Tako sam ga vozio u vjetru i preko 15čv i pravi je ali naporni gušt . Par puta sam ga i skupljao po moru :).

Za skidanje, iz krme malo zaorcam,pustim onu stranu koja je na tangunu da odleti kroz njega i istovremeno pustim i podigač i za drugu škotu povućem spinaker ispod glavnog jedra u kokpit.Treba paziti da su škota koja ide na tangun slobodna da negdje ne zapne i isto tako i podigač mora biti slobodan da ne zapinje.Istovremeno treba jedriti u bok sa timunom među nogama.

Eto to su neka moja iskustva.Ne baratam nekim jedriličarskim rječnikom i nisam neki tekstopisac.99% vremena jedrim sam u gotovo svim uvjetima u kojima se nađem. Ako kome nije neki dio jasan slobodno nek pita,ako neko ima savijet kako da nešto bolje napravim ili nešto što sam opisao nije dobro neka kaže, svaki komentar je dobrodošao.

lp
Daco

Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on July 11, 2012, 03:02:07 PM
Dobar ti je tekst i vrlo jasan. Što se toga tiče, nemaš se šta brinuti.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Darko on July 12, 2012, 04:00:41 PM
Slažem se sa svim, osim šta kod dizanja i spuštanja spinakera po meni treba voziti što više u krmu, al opet ne previše da te ne bi koji val bacio u pojlabandu dok timuniraš nogama, ovo zavisi o veličini vala. Na ovaj način imaš više vrimena kod dizanja i spuštanja spinakera kad je on u zavjetrini od glavnog jedra.ž

Kod onog prvog posta, nije mi jasno koji je problem sa škotama?

Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: more on July 12, 2012, 04:30:54 PM
daco, ovo sa spinom je već akrobacija, i to prava.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on July 13, 2012, 07:47:01 AM
Bok more,Darko

Je,pomalo je akrobacija  ch55 .Nakon nekoliko puta se navikne pa je sve malo lakše.

Za dizanje spinakera više u krmu se slažem.Razmišljao sam da bi bilo dobro vreću sa spinakerom,u tom slučaju, staviti na bok malo ispred glavnog jedra(negdje malo ispred križeva) tako da je dobro u zavjetrini samo mi onda ostaje još jedna radnja kod dizanja a to je da moram dovući jedan "clew" spinakera do vrha tanguna u trenutku kad ga dižem pa će mi možda falit ruka.
U svakom slučaju, čovjek tako brzo shvati da je za kvalitetnu vožnju sa spinakerom potrebno barem 3-4 ljudi.

Danas krećem na godišnji pa ću isprobavati razne varijante  :angel02 ,a prognoze su već za vikend vjetrovite  anim19

LP
Daco
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on July 13, 2012, 07:53:33 AM
e da,nisam htio ukrasti temu vivakompi1

Možda da malo pojasniš problem sa škotama.Što se točno dešava kada digneš genovu?

lp
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: vivakompa1 on July 15, 2012, 10:33:47 AM
Ma ništa ne brini, mr. daco, ja ne postavljam teme da bi bile moje pa je ne možeš ni ukrasti...već upravo suprotno, da bi ljudi sa iskustvom, poput tebe, napisali ono što je nama "novima" važno i neophodno. Tako da hvala za super post u kojem si sve jasno objasnio.
Problem mi je sa škotama genove što nisam još ispraksirao koliko da je nategnem, pa mi genova zalaprda dok ne zavežem gindac, otrčim u kokpit i riješim nategnutost škote...mislim, nije to neki životno bitan problem, ali jedra su mi stara pa ih onda ne volim gledat i slušat kako laprdaju i tresu se...
Spin ja nemam, tako da najkompliciraniji dio priče zasad preskačem...a i u budućnosti, kad budem kupovao nešto veliko za na provu, mislio sam rađe genaker nego spin...pa da evo proširim pitanje, i pitam ako netko može na istu, solo jedrenje temu, pojasnit kako ide sa gennakerom...
Inače, prevagnuo mi je genaker kao bolja opcija od spina, jer, ako sam dobro shvatio, ima "širi" dijapazon krmenih vjetrova po kojima se sa njim može voziti. I to što mu ne treba tangun čini mi se kao prednost.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: jazavac on July 15, 2012, 03:06:45 PM
... kad budem kupovao nešto veliko za na provu, mislio sam rađe genaker nego spin...pa da evo proširim pitanje, i pitam ako netko može na istu, solo jedrenje temu, pojasnit kako ide sa gennakerom...
Inače, prevagnuo mi je genaker kao bolja opcija od spina, jer, ako sam dobro shvatio, ima "širi" dijapazon krmenih vjetrova po kojima se sa njim može voziti. I to što mu ne treba tangun čini mi se kao prednost.

Evo dva aspekta genaker vs spinaker:
Za solo jedrenje je genaker lakši za rukovanje nego spinaker. Što se tiče kuteva vjetra, za dublje jedrenje je spinaker, za nešto orcanije genaker, a postoji jedno malo područje na kojem se preklapaju. U principu, brže barke (one koje u krmu mogu zaglisirati) koriste genaker jer s njim dobivaju na brzini (VMG) koristeći prividni vjetar nastao samom većom brzinom broda, dok sporije barke bolje jedre s spinakerima jer mogu jedriti dublje jer imaju slabiji prividni vjetar. Naravno da odabir jedra ovisi i o trenutnom kursu odn trenutnoj poziciji cilja, bove ili odredišta u odnosu na trenutni smjer  i jačini vjetra, ali ako krenemo i o tome malo smo fulali temu, a siguran sam da o tome negdje na forumu ima više.
Vratimo se genakeru, za samačko jedrenje kad ti fali ruka-dve, definititvno je lakši od spina, ali  jedriti s njim u duboku krmu po laganom vjetru je muka kao i sa genovom, pa opet treba imati koju ruku ili dobrog autopilota pa da možeš jedriti orcanije punog jedra i  sam raditi pojalabande. Pod 'dobar autopilot' mislim na spravu koju koriste samci na minijima i sl, koji imaju i svoju cijenu, dok ovi 'enter level' autopiloti koje koristimo mi obični smrtnici do 3-4 k kuna nisu sposobni  kvalitetno držati brod u krmu dok radiš na provi. Pričam iz vlastitog iskustva, kad sam grlio sartige na provi  dok mi je autopilot radio štraorcadu sa netom podignutim genakerom. Sve to po bezazlenom maestralu od 3 bofora.
Sistem za dizanje:

Ja koristim čarapu i pokazala se praktično. Na manjim barkama vjerojatno dobro funkcionira i sistem sa tubom  i retriverom koji je u geometrijskom centru  genakera i s njim povučeš jedro u tubu na palubi (npr. seascape 18).

Vratimo se opet malo u situaciju kad kao samac iz nekog razloga moraš jedriti relativno duboko u krmu. Ja tada koristim jedan 'trik', koji nije baš jedriličarski i nećeš ga vidjeti na regatama, ali zna pomoći kod samačkog ili obiteljskog jedrenja kad nisi u mogućnosti dizati genaker: stavim tangun na škotinu uz rogalj genove i tako ju izvučem van, a onda sa glavnim jedrom po potrebi mogu napraviti i manju pojalabandu, s tim da genova uvijek ostaje na istoj strani. To je dobro jer na valu se menje prazni i tako manje pada brzina broda, a u leptir se jedri dosta duboko ako nije preslab vjetar. Također nema onog iritirajućeg trzanja štraja i vrha jarbola zbog lupanja genove koja se isprazni pa napuni. Stavljanje i skidanje tanguna uvijek radiš u pol krme kad ti genova djelomično  prazni iza glavnog jedra, bez snage,  labave škotine, i kad si siguran da ti autopilot koliko-toliko ne luduje i drži kurs.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: mac on July 15, 2012, 05:34:28 PM
Imam gennaker i otkad sam nabavio čarapu, jedan čovjek  može bez problema rukovati s njim.
Dizanje i spuštanje je jako jednostavno, sve dok se držim one stare: "skini spinaker prije nego što majka priroda to napravi za tebe."

Jedrenje sa leptir jedrima Jazinom metodom sam pokušao par puta kad je vjetar bio direktno u krmu, pa glavno jedro i gennaker nisu bili od prevelike koristi.
Funkcionira fantastično po slabijem vjetru i jedra prirodno drže brod u kursu.
"Tangun" za genovu sam improvizirao od mezomarinera, pa po jačem vjetru to vjerojatno ne bi funkcioniralo...

Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on July 15, 2012, 10:03:13 PM
Moram priznati da sam i ja imao poprilično problema sa solo jedrenjem dok nisam prilagodio sisteme na jedrilici do te mjere da mogu sam (sigurno) jedriti. I za sada mi to sasvim dobro funkcionira, ali moram priznat , nisam probao po lošem vremenu. Ti moji"sistemi" su u biti roll genova, pa prilagođene kopče za gl.jedro i još neki sitni detalji i od nedavno tiller autopilot. Ono što mi je najdraže u cijeloj priči je da toga ničeg nije bilo i da sam većinu toga osmislio/napravio sam. Mogu samo reć da je gušt odjedrit makar na sat-dva, jer često mi se dešavalo da ne mogu nać nekoga da ide samnom u vrijeme kad mi odgovara. Ili bi mi se desilo da je na jedrilici par ljudi ali nitko ne zna ni konop nategnut, pa bi motorirao samo iz razloga da nešto ne pođe po zlu.. anim43
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: jazavac on July 15, 2012, 11:06:17 PM
citat:
''Mogu samo reć da je gušt odjedrit makar na sat-dva, jer često mi se dešavalo da ne mogu nać nekoga da ide samnom u vrijeme kad mi odgovara.''

Najdulje solo-lundranje po moru mi je par puta po tri dana, normalno, uz noćenje na sidru, muringu ili bovi. Kad sam sam, naglasak je na jedrenju, ne kupanju, sunčanju ili motoriranju, pa stvarno maksimalno guštam i prilagodim si rutu i destinaciju uvijetima na moru i prognozi. Kad sam sa familijom, manje-više je isto bilo solo jedrenje, ali bitno kraćeg trajanja  jilp8 . Zadnjih godinu - dve mi pomaže  kćer, i od velike mi je pomoći na kormilu kad radim sa genakerom.
Inače, ja sam imao sreće da sam kupio barku na kojoj je prethodni vlasnik većinu sistema već prilagodio solo jedrenju, ja sam samo doradio neke detalje po mom ukusu. Čak sam i dvije regate na Rabu odvozio solo, ubo pritom i pehare, a jednu od tih  i sa genakerom i 'prešišao' i neke veće barke od moje  anim35. No, na preko 20-25 kts definitivno vrag odnese šalu ako si sam i treba ti ruka pri manovrama, ili na vrijeme sve spusti i ostavi si samo komad krpice kojim možeš vladati, jer ni motoru nije za vjerovati.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on July 16, 2012, 09:00:54 AM
Meni je tangun velik i težak i zaista me strah ići na provu dok brod plovi sam, da me ne baci u more (nemam autopilot, a da nabavim neki nepouzdani ne vidim neki smisao). Zato ga ipak ne koristim za jedrenje u duboku krmu, već radije ostavim samo genovu, bez jedra (može i obrnuta kombinacija, ako je vjetar jako slab) pa tako mogu jedriti i čistu krmu bez problema. Ako je vjetar jak, više od same genove mi ne treba, jer i tako brod tada ide oko svoje kritične brzine, a po dovoljno jakom (a to je svaki vjetar koji se pristojno osjeti na koži) vjetru nije problem ni leptir bez tanguna. Kod brodova, koji lijepo jedre u drugim pravcima, ali u duboku krmu im jako padne brzina, spinaker je nužna stvar ukoliko se hoće pristojno jedriti s krmenim vjetrom, ali, za pravi spinaker opet treba koristiti tangun. Spinakeri i genakeri su također prava stvar za barke koje mogu izglisirati. No, kako moja jedrilica ionako ne ide preko šest čvorova (ajde, možda bi se navuklo ipak sedam s golemim spinakerom, ali ne vidim smisao u ulaganju u to jedro zbog rijetkih situacija kad bih dobio taj jedan čvor) ja jedrim samo s jedrom i đenovom, odnosno, samo s jedrom kad jedva jedvice nešto puše. Naravno, ja jedrim samo za svoj gušt, ne za rezultat na regati, gdje i male razlike u brzini puno znače. Ipak, jako mi je žao, što sam prije dosta godina propustio priliku kupiti nekorišteni genaker od 25 kvadrata s mehanizmom za rolanje. Poslužio bi mi dobro i na bivšoj i na sadašnjoj jedrilici, a cijena mu je bila vrlo povoljna. Nažalost, takuin mi je bio prazan i nisam ga mogao uzeti. Dobro bi poslužio kod neznatnih vjetrova od laške orce do pola krme, a takve su situacije česte kad je ljeto vruće i sa slabim te nestalnim vjetrovima, kakvo je baš ovo tekuće.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on July 16, 2012, 09:25:12 AM
Zaboravio samodgovoriti Vivakompi što se tiče škotine. Kad digneš promjenjivi flok ili genovu, normalno je da mlati na vjetru dok ne dođeš u kokpit i ne nategneš škotinu. Manje će mlatiti što je brod više u oštroj orci, a to postigneš trimom glavnog jedra (što nategnutije i postavljeno u sredinu). Naravno, trebaš biti brz, da to vrijeme mlaćenja što više skratiš. Ne znam,jesu li ti genova i flokovi opremjeni kopčicana za na prednji štraj. Ako jesu, tada je dizanje jedra posao od par sekundi. Pri tome ne mislim na posao kopčanja jedra i vezivanja škotine za njega, već samo dizanje do vrha štraja pri čemu stojiš uz jarbola. Još par sekundi da namotaš gindac oko bitve na jarbolu i par sekundi da se ubaciš u kokpit i to je to. Ako ti pak, genova ide u šinu na prednjem štraju, a šina je pri dnu malo previše raširena i porub jedra zna ispadati, tada operacija može zaista dugo trajati i jedro dugo mlatiti i zapinjati po križevima i sarćama. Ukoliko je vjetar jak, tada ne diži genovu, već flok. Biti će ti lakše nategnut škotinu, manje će mlatarati dok ga ne netegneš i imati ćeš bolji kut u orcu, pogotovo ako je strmo krojen.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: vivakompa1 on July 16, 2012, 01:05:31 PM
...da, da, imam kopčice na genovi koje naravno zagancam na štraj još u luci, privežem dno genove za okov ispod štraja, navežem gindac za gornji rogalj, sve bude potpuno spremno za podizanje, jedino je obujmim tankom špagicom za pramčanu ogradu koju kasnije za sekundu dvije odvežem i vratim se korak do jarbola dignuti genovu. Manja prednja jedra još uvijek nemam, jer ih nisam dobio uz barku a nisam još ni kupovao ništa jer mi je sva lova ušteđena za taj sektor otišla na smolu, matu, roving, siku i slične stvarčice ovoga proljeća. Sada treba napuniti čarapu sa šoldima, pa u nove pobjede. Doduše, ako netko ima ili zna da netko drugi ima flok za 6 metara jedrilicu, zainteresiran sam i sada za kupovinu...postavit ću ustvari post pod KUPUJEM na onom drugom mjestu. Na drugom su mi kompjuteru podaci i mjere za sva jedra koja je proizvođač dizajnirao za moju barku...
Ali puno većih peripetija imam sa podizanjem glavnog jedra, jer mi se, kao prvo, ono uvlači u jarbol a nema zakačke...pravi problem nastaje negdje kod druge trećine jarbola, kada mi gindac počne ići jaaako teško gore...moj sveznajući barba predložio mi je da stavim na vrh jedra običnog deterdženta za suđe. To sam probao i klizilo je lakše, ali kad je došlo do druge trećine jarbola, opet je otežalo i onda moram stalno malo vraćati pa opet gore, pa opet malo dole, pa gore...tako da se to i u dvoje otegne na par minuta, što je za šest i po metri jarbola brdo vremena. Razmišljao sam da pokušam randu podignuti još na vezu, ali me je malo strah, pogotovo sa dnevnim maestralom koji se dosta čuje po mom vezu jer je otvoreno na NW i SW...pa ne znam da li bi me bacio na susjedne barke...naravno da bih pritom imao upaljen motorić i krenuo sa njime iskobeljati se tih prvih 30-tak metara između drugih brodova...
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on July 16, 2012, 02:11:11 PM
Bok

Ja sam na moru i ne lovi mi baš signal tako da mi je teško surfat po  internetu...
U subotu sam imao đir solo iz Baške na Krku okolo otoka Prvića i nazad po jugu cc 15čv.Nekih 20tak milja.Uglavnom orca i jedno 50tak min krma sa spinakerom i havtanje rekordnih 'slabih' 10kn sa valom od oko 0.5-1m  anim19 .Imao sam i jedan 'broach'  hilhz47.

Ono što bih ja preporučio i što me stari najviše natjerao,posebno za one sa autopilotom, je da barem obavljanje stvari na provi obavljaju vezani.Mislim da mora biti jako ružno gledati jedrilicu kako jedri iz mora a na njoj nema nikoga.

Za zapinjanje jedra u kanalu bi ja preporučio da se proba silicon spray.Nakon toga bi trebalo ići lakše.
Lamatanje jedra najviše radi nelagodu zbog buke,barem meni.

Estan, isplati vam se imati spinaker ili bolje gennaker za jedrenje u laganom vjetru u bok.Sa dobrim trimom će vam jedrilica u puno manje vjetra hvatati brzine koje sa genovom i glavnim lovite u dosta ječem vjetru.
Kod jedrenja duboke krme pazite da vas boom ne nokautira.nevjerijatno  je kako brzo može preletiti.

Jazavac,ja planiram u slijedeća 2 tjedna,obaviti solo navigaciju samo na jedra iz Baške do otočića (svjetionika) Trstenik i nazad.Možda se sretnemo na moru pošto je to (koliko vidim iz drugih postova) tvoj akvatorij.Čekam samo povoljni burin jer sam postao ovisnik o downwindu.Imam sad i mali gennaker i ovih dana ću montirat bow sprit - rotirajući pa da vidimo kako će i to funkcionirat.


Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: jazavac on July 16, 2012, 04:16:35 PM
citat Daco:''Jazavac,ja planiram u slijedeća 2 tjedna,obaviti solo navigaciju samo na jedra iz Baške do otočića (svjetionika) Trstenik i nazad.Možda se sretnemo na moru pošto je to (koliko vidim iz drugih postova) tvoj akvatorij.Čekam samo povoljni burin jer sam postao ovisnik o downwindu.Imam sad i mali gennaker i ovih dana ću montirat bow sprit - rotirajući pa da vidimo kako će i to funkcionirat.''

Ta mi je strana otoka malo van ruke, a ove godine ne jedrim nikako jer me pritisnuo posao a i brod mi je silom prilika na kraju jer mi je propustila osovinska brtvenica. Nadam se do kraja tjedna srediti brod, ali neznam kad ću zajedriti  :'(
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on July 16, 2012, 10:16:30 PM
citat

Ta mi je strana otoka malo van ruke, a ove godine ne jedrim nikako jer me pritisnuo posao a i brod mi je silom prilika na kraju jer mi je propustila osovinska brtvenica. Nadam se do kraja tjedna srediti brod, ali neznam kad ću zajedriti  :'(

A zato ti nije bilo jedrilice nekimdan na čikatu...
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: jazavac on July 16, 2012, 10:23:08 PM
A zato ti nije bilo jedrilice nekimdan na čikatu...
Da, zato. A što se ne javiš  :callme: ako si u mom kraju, našli bi  5 minuta za pivo anim32
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on July 16, 2012, 10:24:27 PM
Ali puno većih peripetija imam sa podizanjem glavnog jedra, jer mi se, kao prvo, ono uvlači u jarbol a nema zakačke...pravi problem nastaje negdje kod druge trećine jarbola, kada mi gindac počne ići jaaako teško gore...moj sveznajući barba predložio mi je da stavim na vrh jedra običnog deterdženta za suđe. To sam probao i klizilo je lakše, ali kad je došlo do druge trećine jarbola, opet je otežalo i onda moram stalno malo vraćati pa opet gore, pa opet malo dole, pa gore...tako da se to i u dvoje otegne na par minuta, što je za šest i po metri jarbola brdo vremena.

Mislim da u unimaru imaš pvc kopče za glavno jedro i nisu skupe pa probaj zamjenit.  anim32
http://shop.unimar.hr/product/catalog/5804770 (http://shop.unimar.hr/product/catalog/5804770)
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on July 16, 2012, 10:27:25 PM
Da, zato. A što se ne javiš  :callme: ako si u mom kraju, našli bi  5 minuta za pivo anim32

Ma dođem često radit na brod kod sanjna u diver centar, pošalji br.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: jazavac on July 16, 2012, 10:28:26 PM
To je to, puno olakšava solo dizanje a osobito spuštanje jedra, ali mislim da bi jedrar trebao našiti pojačanja na jedro  i ubaciti oćete za klizače
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on July 17, 2012, 09:10:47 AM
Ne znam koliko mu se isplati našivati klizače na staro jedro. To sa zapinjanjem je najvjerojatnije problem i sa konopom u prednjem porubu jedra ((grativu), koji se možda malo rasvilao na vrhu i nabrao u jedru, a i normalno je da se na ulasku u utor, jedro malo pridržava i izravnava, a ako zapne, malo vrati nazad. Vježbom se ta radnja jako ubrza, mada, ako nema nekog na timunu da drži pravac u orcu, uvijek treba dosta sile da se jedro digne. Kad jednog dana Vivakompa nabavi novo jedro, tada će ono biti sa klizačima i manje će se mučiti. Možda bi pomoglo i samo promjenit konop kod jedrara , a mislim da ne bi trebalo biti puno skupo. To sam ja bio napravio na bivšoj jedrilici i puno je pomoglo, ne samo za podizanje jedra, već je bio i bolji profil, jer bolja i pravilnija bila je nategnutost grativa.
Daco, slažem se da genaker jako pomogne kod bočnih vjetrova (sve od laške orce do pola krme), zato mi i je žao zbog onog polovnog-nekorištenog koji mi je utekao zbog trenutne totalne besparice. Što se preljetanja buma tiče, tu jako pazim da me ne opali u glavu, ali, ako se to desi, fala bogu tvrda je. Kad probaš okretni baštun podijeli s nama dojmove.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on July 17, 2012, 06:54:58 PM
Estane šta je to okretni baštun?? Sad sam u fazi izrade baštuna pa me interesira..
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Darko on July 18, 2012, 10:19:06 AM
http://www.minitransat650.com/html/bowsprits.html (http://www.minitransat650.com/html/bowsprits.html)

Ministi su izmislili okretni baštun za svoje goleme genakere, na ovom linku ima slika i opisa više različih rješenja okretnih baštuna.

Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sLi on July 18, 2012, 10:47:50 AM
Mislim da u unimaru imaš pvc kopče za glavno jedro i nisu skupe pa probaj zamjenit.  anim32
http://shop.unimar.hr/product/catalog/5804770 (http://shop.unimar.hr/product/catalog/5804770)

nema, tj bar trenutno nema, treba narucit ceka se 7-10 dana, tako da sam ja narucio iz engleske 5 klizaca sa 5 kopci i 2 male bitve za 12funti sa dostavom
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on July 18, 2012, 12:38:56 PM
Estane šta je to okretni baštun?? Sad sam u fazi izrade baštuna pa me interesira..

Darko je odgovorio.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on July 18, 2012, 06:44:07 PM
Nebi mi to palo na pamet nikad. U svakom slučaju hvala na obijašnjenju  anim37
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Boris on July 18, 2012, 09:15:09 PM
Bastun ko šta mini ima ,  ima jedino smisla ako ćeš dizat i spinaker . Ako imaš genakere bolje ne komplicirat nego imat fixno cijev ili na palubi ili iz trupa . Na miniju nema tanguna a imaju spinakere pa im trebaju veliki kutevi baštuna .
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Andraz on July 21, 2012, 08:16:54 AM
Miniji imaju gennakere. Ni jedna moderna sportska jedrilica nema spinaker zbog očitih razloga.
Zakretni baštun malo poboljša VMG u krmu ali doda dosta komplikacije pa po meni nema smisla ako se ne radi baš o neki pili s entuziastičnom posadom :)
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Boris on July 21, 2012, 10:26:10 AM
To sam i mislio duboki genaker je vise ko spi nego genaker .
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Andraz on July 21, 2012, 12:00:30 PM
Ne, duboki gennaker na sportskim brodovima je još uvjek potpuno asimetričan, krojen da najbolji VMG lovi oko 140-150TWA, i nema ništa skupno s spinakerom.

Ali dobro je razločivati izmedu genakera koji se koristi na cruiserima zbog lakšeg upravljanja i onih na sportskim brodovima, koji se koriste zbog bolje performanse.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on July 21, 2012, 03:29:36 PM
Je,zakretni baštun je definitivno za entuzijaste ali i one koji znaju kako to profesionalno izvest(napravit).Neke improvizirane varijante definitivno ne preporučujem (isprobano)  jilp8 .Fixni je lakše rješenje.

Što se solo jedrenja tiće,jako mi je žao da ovdje kod nas nema neke scene po tom pitanju pa da to dobije i neki sportski smisao makar na amaterskom nivou.Velika mi je želja odvozit neku samačku regatu ili u dvoje.

Ako tko planira neke shorthanded regate  i fali mu čovjek nek zove.
Blago francuzima,oni imaju sve(po pitanju jedrenja),oš solo,oš u dvoje,oš single,multi,foil... tu već za katamarane kažu "a ni ti to za naše more"

Uglavnom,jučer po zapadnjaku 15čv, 2,5 ure super solo jedrenja,izbjegavanja jahti na autopilotima jilp8
Danas već krenula bura,za Bašku kažu većeras,sutra do 60čv pa će surf biti aktivan,opet je solo :) ....

poz
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on July 21, 2012, 05:20:42 PM
A šta mislite dali je dovoljna duzina fixnog baštuna cca 50-60 cm izvan prove za moju hvaranku 7,5m? Nekako mi se to čini optimum za veličinu barke, a s time ću udaljiti gennaker od genove ( mjereno naravno dole na palubi) , cca 70-80cm. Čisto da možda malo bolje hvata vjetar...
Mišljenja?
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: more on July 30, 2012, 02:35:03 PM
Ja koristim spin, a redovno smo dvojica na barci + autopilot. Problema koliko hoćeš, kada mi se vrati kompanjon s pramca sav je izmožden. Nedavno mi je rekao da će morati pojačati kondiciju u teretani. Očito da nedostaje treći član, ali komotnije je u dvoje s autopilotom za koga smatram da malo kradem jedril. sportu. Što bi ostalo od jedrl. sporta kada bi automtizirao i druge pokrete i k tome još koristio računarski informacijski sistem povezan s izvršnim mehanizmima. Točno ne bi ostalo ništa (robotizacija). Prije dvije godine sam kupio taj spinaker a dvojio sam se da li da kupim gennaker koji je značajno manje zahtjevan za posadu i konačno relativno učinkovitiji. Prevagnuo je spi s toga što se, u suštini, jedril. sport temelji na zajedničkom djelovanju posade. Ako se pri tome, nekom automatizacijom ili pojednostavljenjem pojedinih zahvata smanjuje složenost zajedničkog upravljanja jedrilicom, to, makar ja, doživljavam kao degradaciju jedril. sporta.
 
Opaska:
S autopilotom samatram da malo kradem jer ist troši malo tuđe energije (akumulator). Međutim, za korištenje velike količine tuđe energije kao što se to čini za pretakanje balastne vode, smatram da je to nesportski čin prema onima koji koriste samo energiju čovjeka.       
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on July 31, 2012, 04:07:47 PM
Evo mene s godišnjeg :(

Najedrio se,nešto malo nasurfao,isčašio mali prst na nozi (boli za pop....,dobro je imat nešto na nogama dok se jedri/surfa).Sad živim za vikende.

Ja imam i spinaker i gennaker i za oboje mogu reć da su super u onome za što su namjenjeni.Genaker mi je full jako plitak i više je za mezzonavu i laganu orcu u laganom vjetru.Da ja mogu birat za downwind bi imao veliki asimetrični runner na baštunu zbog jednostavnosti u odnosu na spin.
Od rotacionoga baštuna sam odustao.Ne isplati mi se previše komplicirat.U budućnosti ću si kupiti još jedan mali fat-cut spinaker za 15+cv i jurnjavu.
Čitao sam da postoje krojevi spinakera koji su puno stabilniji.Takvi da se koriste na Benetau figaro i da su praktičniji za solo trim.Nadam se da naši jedrari znaju za to.

Što se autopilota tiče,ja se ne osjećam da kradem jer povremeno odradim posao za troje pa sam nekako u plusu ako gledam tako :). Ionako ga se koristi za promjene jedara,spavanja(ko je na oceanu) i sl. a glavninu jedrenja se vozi na ruke. Čak (koliko se vidi iz komentara ekipe sa Mini transata) i NKE auto pilot ne jedri,još uvijek, bolje od samoga jedriličara.Ko zna možda izmisle neku još skuplju verziju.
Danas sve ozbiljnije "solo" jedrilice imaju balastne tankove.Takav je to sport.Ekipno jedrenje je nešto drugo...
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: more on July 31, 2012, 04:51:05 PM
Da se razumijemo, želim razviti tezu da se sportsko jedrenje temelji na korištenju prirodnih sila vjetra, morskih struja te snage i umijeće čovjeka. Korištenje tuđe energije, prema tome, je slično kao korištenje dopinga kod drugih sportova. Odstupanje od te postavke vodi k robotizaciji, a onda neka se spasi tko može.
Inače i ja često krstarim sam, pri čemu koristim genaker maxi površine jer imam tendu preko buma. Kada nas je više, onda se razapinje spin. Autopilot je stalno u radu. Malo perverzije: volim kuhati u ljekovitoj tišini tokom plovidbe. 
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Strici on July 31, 2012, 05:33:24 PM
  :callme:  Dobra tema, mene pogađa potpuno.
Prije dok sam imao veči brod, brzo nakon kupovine sam stavio rol genou, koja je bila šivena za samo jedno prednje jedro; upotrebu. I dobro je funkcioniralo. Sproveo sam oba podigača u kokpit, pa time nije bilo problema.
Odmotao bih genou, u par sekundi, tri najviše; i zategao škotu tako da nije imala ni vremena landarati.  Brod je dobro jedrio samo genovom, i kad bih uhvatio brzinu, u orcu naravno, ručno bih iz kokpita dizao velejedro. Kod mene je sve bilo dobro naštimano, trkači opdmazani, sve pripremljeno, tako da i tu nije bilo problema. Brzo bih digao velejedro, več prije na bumu pripremljeno, a ako je baš trebalo kurs korigirati, radio sam to uz istovremeno podizanje jedra, nogom unazad na kormilarski točak. Na kraju bih nametnuo podigač na vinč i zategao. Taj manevar je trajao naravno duže nego kod genoe, a jedro bi nakratko treperilo, što sam jako izbjegavao. Ljutilo me, ali se najčešče nije dalo izbječi.
Rijetko sam upotrebljavao autopilot. On nezna ni izdaleka misliti ko ja. Ali zato skoro ko ja kormilariti, pa je korišten uglavnom kad sam lagano vozio motorom, jer kad sam brzo vozio, onda sam kormilario sam jer sam se pravio važan kako mi motor brzo vozi brod.
A kad je bilo frke, onda sam ga trebao. No i kad je frka, od njega nije bilo puno više koristi nego i od moje supruge, na koju sam se bar mogao ljutiti, jer je odgovarala, a taj bačvonja ni muuu.
Besan jedro, ono ispred kormilarskog točka sam dizao kako sam god htio, a jer je brod u pramčane kurseve vozio ko po šinama. Iskreno moram priznati da sam uvijek bio ponosan na svoje manevre kod dizanja jedara, izgled broda, ponašanje jedara, ali i za brod lijepih brzina i kod malog vjetra.
Time sam si stvorio zavidnih  (ne)prijatelja, a ja sam im rado vadio mast. Jednom kad su bili mnogi na okupu, (ali i u drugim lukama, najčešće pak ravno uz obalu) stajali u grupi na molu pred brodovima i naravno solili znanje i kritizirali svako uplovljenje u marinu, a ja namjerno uplovio samo na genou, bez motora i to u četverovez. No ni ja nisam sisao veslo. Vidio sam grupu i 100% znao da če se rasporediti na oba broda među koje sam morao uploviti (moj vez) i "dati ruku", jer da sam šašav su znali.
Ruke za odgurivanje nije trebalo, alii uzeti pramčane konope da (iako i to uspjevam sam). Njih sam pripremio prije na pramčanoj ogradi, a na muring postavio još prije isplovljenja malu bovu, tako da sam ga sam čakljom digao.
No to radim onda kad nije frka. Vjetra je bilo manje, ali dovoljno da kormilo sluša. Naravno da sam skoro kao i uvjek na brodu bio sam. Svi oni imaju lijepe brodove, ali im ostalo nije baš puno dalje.  :angel02
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: more on July 31, 2012, 08:59:26 PM
Bravo Strici, nisi koristio tuđu energiju!  Ali što je sa tendom preko buma koja se koristi umjesto skupog biminia? i nadalje, korištenje spi odnosno genakera nisi spomenuo, a tu je srž problema.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Strici on July 31, 2012, 10:11:28 PM
Tu sam vrlo oprezan. Jednom sam imao frku, ali ipak više sam ih vidio na drugim brodovima. Kod mene je kronično pomanjkanje ruke za poslugu, ili na kormilu. I pored par desetaka godina, moja supruga i na dan prodaje nije znala kormilariti kod jedrenja, kod sidrenja krmom pravilno zavesti jok. Pa sam ja uvjek na kormilu, vitlu, blisteru (valjda genakeru), a hvala bogu na brodu sam se kretao kao i na kopnu, iliti ko majmun na drvu, a odkad sam na moru i radno mjesto mi bilo u čamcu, i  međed bi to naučio. A ja ipak učim malo bolje čak i od majmuna. :angel02, pa mi je sve uspjevalo.
Zadnje spuštanje blistera je bilo; ležao leđima na provi, sakupljao rukama i nogama, i skupio ga. Nekoliko godina prije je podigač iskočio s koluture i nikako ga skinuti. Morao sam vjerovati autopilotu i penjati se sam na vrh jarbola, a da sam blister htio spustiti, znači vjetar je pojačao. A on je jačao i jačao, ch55 a ja se penjao i penjao. Otada sam stvarno oprezniji, i imam uvjek maksimalno debele podigače, koji pašu u koluturu na vrhu jarbola.
                 (http://up.picr.de/13464535tg.jpg)
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: stibra on August 01, 2012, 11:22:54 AM
U petak sam opet nakon dužeg vremena zajedrio solo na Seascapeu18 i "uhvatio" me malo jači vjetar dok sam jedrio sa genakerom. "Uhvatio" je šala, jer sam imao dovoljno vremena za spustiti genaker dok sam promatrao kako se tamna linija vjetra na moru približava :) Potegao sam 13.5 čvorova prema gps-u, a spuštanje genakera je bilo stresno, jer se vjetar digao u kanalu kod Šipnate na 25 čvorova (izmjereni refuli od 29 čvorova na brodu na vezu).

Kako nemam autopilota na brodu, dizanje, spuštanje genakera i pojlabandanje treba ipak malo planirati i balansirati sa brodom kako bi se izbjegli problemi.
Sve je relativno jednostavno do 10-12 čvorova vjetra, ali na 15-20 čvorova ili više, jako lagano se može završiti na boku ili sa genakerom u moru.

Prošli put sam jedrio sa vrećom za genaker na palubi (kako je serijski postavljeno na Seascape18, tj. to nema veze sa vrećom koja se diže na podigaču kako neki ljudi koriste), a ovaj put bez vreće, dakle spuštanje u kabinu. Sa vrećom je dosta lakše dići i spustiti genaker, jedino treba imati dobar timing i brzo vući genaker kod spuštanja, kako ne bi završio ispod broda. Uglavnom vreća je dobar izbor za solo jedrenje :)

Postoje dvije opcije kako kormilariti za vrijeme dizanja i spuštanja, jedna opcija je produžiti teleskopski produžetak kormila, staviti između nogu i pokušavati kormilariti, što je na jačem vjetru prilično teško. Druga opcija je malo jednostavnija, tj. jedrima ustabiliti brod, tj. da jedri bez nagiba, baciti kormilo, te onda težinom lagano kormilariti, što je opet dosta teško na valovima i puno vjetra.

Kod dizanja iz kabine, najveći problem je izvući prednji rogalj genakera do vrha baštuna, a da ne završi u moru, jer sa jednom rukom moram držati napeti donji porub, a sa drugom dizati genaker i balansirati težinom da brod ide ravno. Ako ne izvučem cijeli prednji rogalj genakera, onda je veća mogućnost karamele kad se digne genaker.
Kod spuštanja u kabinu, isprobavao sam dvije opcije, spuštanje u privjetrinu i kiwi drop u pojlabandi. Spuštanje u privjetrinu je malo teže, jer je potrebno više vremena za prevući genaker u privjetrinu i onda pustiti podigač, za to vrijeme će brod ili zaorcati ili otići u nekontroliranu pojlabandu, tako da treba više pažnje oko balansiranja težine ili kormilarenja nogama :).
Kod kiwi dropa, puno je jednostavnije prvo zgrabiti škotinu od genakera, otići u pojlabandu (obavezno bez vanga i sa skroz otpuštenom škotom glavnog jedra), paziti da se težina ne prebaci previše u novu privjetrinu, jer će brod ponovo otići nazad u pojlabandu, otpustiti podigač genakera i skupiti ga samo, na kraju pustiti tack line i baštun.

Pojlabande su puno jednostavnije, u najvećoj brzini nagnuti brod na sebe, pustiti skroz glavno (i vang naravno), pojati i paziti da genaker radi do zadnjeg trenutka lagano puštajući škotu, dok sam ne padne na novu stranu, onda pustiti škotu genakera i za vrijeme okreta što brže prevući štotinu i okrenuti genaker, težinom kontrolirati nagib broda i brznu okreta, skočiti na novu privjetrinu zgrabiti kormilo i zapojati na pravi kurs. Prije pojlabande produžetak kormila baciti na drugu stranu da bude na dohvat ruke, isto okrenuti bocel i štoper glavnog jedra na drugu stranu i to je sve. Na jakom vjetru će brod skoro uvijek zaorcati previše, tj. teško stignem skočiti gore na vrijeme, tako da je jako bitno odmah nakon prevučenog genakera pustiti škotinu 2 metra, kako brod ne bi legao na bok. Čim je kormilo u ruci, zapojati i zategnuti škotinu.
Pojlabande sam radio elegantno (čak je to i dobro izgledalo) do 15 čvorova vjetra, ali poslije na više vjetra kod svake druge brod je previše zaorcao, srećom bez jarbola u moru :) Uglavnom treba trenirati timing i nagib broda kako bi se moglo ugodno jedriti na 20-tak čvorova bez stresa :)

Kod solo jedrenja na Seascapeu18 jako je bitno da je sve na brodu vezano uz genaker putpuno tehnički ispravno. Npr. kasnije popodne dok nas je troje jedrilo na brodu, pukao je dynema konop (4 mm) koji drži bocel od podigača genakera na jarbolu (tj. povlači ga prema gore). Konop nije mijenjan 3 godine, sunce je učinilo svoje. E sad, kod puknuća, bocel od podigača ostane samo na konopu koji je provučen kroz sredinu bocela i kroz jarbol, i u tom slučaju bocel se može okrenuti naopako, što nam se dogodilo i konop je zasjekao bocel (nakon više sati jedrenja na puno vjetra) i zaglavio se, pa je spuštanje genakera bilo na silu. Da mi se to dogodilo dok sam solo jedrio, ups, vjerojatno bi pustio genaker kao zastavu na vrh jarbola i pokušao negdje pristati gdje mogu lagano nagnuti brod ili spustiti jarbol.

Isto, za solo jedrenje, nije loše imati bar 90 kg :)
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on August 01, 2012, 01:27:25 PM
Rado bi probao "seascapeića".Imam dojam da brzine koje ja dostižem uz puno vjetra,muke i truda seascape lovi samo tako.Možda se varam.
Moram nabaviti onu gopro kamericu pa da stavim neki snimak moje igre.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: stibra on August 01, 2012, 10:14:57 PM
Rado bi probao "seascapeića".Imam dojam da brzine koje ja dostižem uz puno vjetra,muke i truda seascape lovi samo tako.Možda se varam.
Moram nabaviti onu gopro kamericu pa da stavim neki snimak moje igre.

Dobrodošao si ako si u blizini Kornata.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on August 06, 2012, 11:06:50 AM
Dečki, svaka čast kako vam se da zezati s tim spinakerima i genakerima kad sami jedrite. Meni se čini dosta posla i s genovom i jedrom kad jako zapuše a sam sam na brodu. Prije desetak dana jedrio sam od punte Ražanj (Brač) prema Vrboskoj. Tijekom jedrenja, ugodni zapadnjak od nekih 12 do 15 čv. pretvorio se u žestoku pulentadu od preko 30 čv. sa puno zapjenjenog vala. Smjer je bio pravo u krmu pa sam radi jednostavnosti upravljanja spustio randu i jedrio samo s genovom. Nije mi više ni trebalo, jer postizalo sam brzine za koje sam bio uvjeren da ih moj brod uopće ne može postići, a to je bilo znatno iznad kritične brzine trupa. Naravno, tome su doprinjeli i valovi na kojima je jedrilica surfala. Prilikom ulaska u prolaz između Zečeva i obale Hvara, odlučio sam smanjiti brzinu da ne pokupim nekog kupača (jesam glup, a oni gliseraši tu projure ko ludi bez ikakve grižnje savjesti), a kako, kao i obično, u takvim situacijama roler uvijek stvara neke probleme, morao sam na provu da riješim problem i tek tada sam shvatio koliko je zapravo vjetra, jer brod se sam okrenu bokom na vjetar. Da sam imao spinaker, stvarno ne znam šta bih u toj situaciji s njim radio. Kad se genova malo narolala i brzina malo pala, ugodno sam projedrio kroz rečeni prolaz između brda kupača i daskaša, a kad sam ušao u navodno zaštićeni akvatorij iza punte, kad i tamo snažan vjetar i zapjenjeno more. Pravu snagu vjetra sam shvatio tek kad sam sasvim zarolao genovu i na motor krenuo da zauzmem mjesto na već dobro popunjenom sidrištu. Bez najmanje pola gasa motora, timun uopće nije htio slušati, tj. jedrilica je išla kamo je vjetar gura, a voziti s pola gasa između tako nabijenih brodova sve do dobrog plićaka, gdje je jedino bilo mjesta nije bilo baš lako. E, ovdje mi je još najviše falila jedna ruka za precizno baciti sidro, ali uspjelo se i ovako. To su gušti solo plovidbe.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: grancipor on August 06, 2012, 01:25:12 PM
rezzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..................................... odlučio sam smanjiti brzinu da ne pokupim nekog kupača (jesam glup, a oni gliseraši tu projure ko ludi bez ikakve grižnje savjesti), a kako, kao i obično, u takvim situacijama roler uvijek stvara neke probleme, rezzzzzzzzz................
Dobro je na jačem vjetru malo popustiti podigač (gindac) rol genoe 3 do 5 cm. Ako je jako kacana, što je normalno kod jačeg vjetra, teže će započeti rolanje.  anim64
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on August 06, 2012, 01:43:44 PM
Hvala na dobom savjetu, pogotovo što moj podigač završava konopm na dva bocela i štoperom između (slično kao vang ili škota ili zatezač zadnjeg štraja), samo puno manjih dimnezija), tako se gindac može popustiti jednim potezom, ali za to također treba doći na provu. Ipak, problem je bio u loše rješenom učvršćenju bubnja rolera, kojeg zapravo nije ni bilo pa sam prije uvijek išao na provu radi rolanja. Ja sam nešto improvizirao s jednim malim natezačem, koji se povremeno rasklapa i treba ga malo nategnuti (matice su jako sitne i koliko ih god stezao, nakon nekog vremena malo popuste), i on se pomakao u stranu i spriječio rolanje. Čim sam ga malo pomakao prstom, roler je proradio savršeno i genova se namotala bez napora, usprkos jakom vjetru. Pri drugom namotavanju genove, nakon što sam je opet skroz razvio poslije prolaza između Zečeva i Hvara te malo se odmakao od susjedne plaže, i malo orcavanja, genova se ovaj put zarolala kao od šale. A, pri neznatnom vjetru, ako bi taj mali natezač malo popustio i pomakao se, genova se isto tako ne bi htjela zarolati ili odrolati. Moram to malo dotjerati, jer cilj tog dodatnog natezača je bio da mi drži bubanj centriran i da ne moram ići na provu.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: grancipor on August 06, 2012, 02:01:06 PM
Estane: za blokiranje matica dobar proizvod je Loctite 242 ili neki drugi koji blokira navoje. Namažeš malo na navoju, stisneš i, kad se stvrdne (osuši) drži "ka munjen".
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on August 06, 2012, 02:31:47 PM
Hvala i na ovom savjetu, biti će primijenjen.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: more on August 06, 2012, 05:26:37 PM
Na NEPTUNU 20  ugrađen je također takav rol. Makar kod ovog, vodilica floka završava nekih 80 cm iznad bubnja što je, po meni, daleko previsoko. Pokušao sam putem interneta pronaći takve modele rola, ali nisam ništa našao. Tržište nudi i za 6-metarske jarbole, klasične rolove. Radi se o naručivanju novog rol floka pa me zanima da li je ta visina završetka vodilice normalna?
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on August 07, 2012, 10:38:54 AM
Po meni, još na tako malom brodu, to je i puno previše. Ali, nova vodilica i rol puno koštaju (oko 4500 kn).
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: @grabusic on August 08, 2012, 09:01:26 AM
Rado bi probao "seascapeića".Imam dojam da brzine koje ja dostižem uz puno vjetra,muke i truda seascape lovi samo tako.Možda se varam.
Moram nabaviti onu gopro kamericu pa da stavim neki snimak moje igre.

Daco, "prijatelju", fotka vaše jedrilice mi poznata... jeste li vi jedan od onih koji su pomogli dvojici "divljaka" kojima je crkla penta pa su pristali na jedra u Baškoj za prvi maj?
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on August 08, 2012, 02:42:20 PM
Bok

Nisam bio u Baški za 1.maj tako da je to bio netko drugi.Inače kad sam u Baški svaka jedrilica je sigurno registrirana od mene,posebno privatna.Još ako jedri  anim19

pozdrav
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on August 21, 2012, 10:51:52 AM
Evo dvije lipe slike od ovog vikenda po prekrasnom burinu, pa da tema ne zamre.Možda nekog motivira da se 'ćapa' jedrenja...
poz

Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sLi on August 21, 2012, 10:06:53 PM
lako tako kad neko slika sa strane :P
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on August 22, 2012, 08:06:49 AM
je, brižni otac je uvijek tu  :bighug:
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on August 22, 2012, 11:21:19 AM
Na donjoj slici lijepo se vidi raspored opreme, sve je baš kako treba.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on September 07, 2012, 02:53:16 PM
a vidite ovaj sistem dizanja spinakera,skoro ko na seascapeu
negdje na 2:40

Rs Elite Sailing (http://www.youtube.com/watch?v=_mGQ0ABmWZU#)
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: gor_ran on September 08, 2012, 09:24:05 AM
Proslo je vec skoro mesec dana od neprilike koju sam imao i jos mi nije bas potpuno jasno kako da slicnu stvar ubuduce izbegnem.

Desilo se da sam prema jednoj plazi na ostrvu Skorpios jedrio u orcu na levim  uzdama. Vetar je vec bio promenio sa S na N-NW i bio u naglom pojacanju, a promenu pravca tek kasnije sam prepoznao zbog cestog menjanja vetra sto je tu inace tipicno. Vec su udari vetra na trenutke postajali siloviti. Jedra jos nisu bila skracena jer se sve to dogodilo neocekivano brzo.

Zbog neudobnog jedrenja odustali smo od plaze i odlucili da se vratimo prema Nidriju. I tu pocinje epizoda sa  gubitkom kontrole nad jedrilicom u trajanju od par minuta koja se ipak dobro i sretno zavrsila.

Dakle iz orce (leve uzde i sa prevelikim jedrima) krenem kruziti na desno. Dohvati me jak bok (leva privetrina), popustim skotu glavnog jedra koliko god je moglo, a onda jak prelet buma (sada na desne uzde), desna skota floka preletela levo u more i divlja. Uz jako naginjanje ladje velikom brzinom poletesmo prema Nidriju. Kontrolisem samo kormilo, glavno jedro popustim maksimalno ali i dalje jako naginjanje, flok landara koliko god moze. Na jedrilici gotovo panika medju lepsim polom. Nekako uspevam da udjem vise u vetar, upalim motor, skinem onaj divlji flok, pa dalje po talasima koji su se vec formirali, orcom i motorom prema Nidriju. Kad smo skrenuli u malo mirnije more u zavetrinu obliznjeg ostrva, samo sa glavnim jedrom u bok isli smo jace od 6 cvorova.

Jasno mi je da je greska bila ne skratiti jedra na vreme. Moje pitanje je da li bi okret u takvim okolnostima uopste mogao biti kvalitetnije izveden sa punim jedrima i kako ?

E sada mi je zaista jasno kada procitam kako nekontrolisani prelet buma deluje zastrasujuce i kako rusi moral posade, imao sam to na delu. Najvaznije je zadrzati punu pribranost i dovesti posadu u funkcionalno stanje u i takvim situacijama a tu odlucujucu ulogu ima voditelj jedrilice.

Zelim vase komentare, da li se kome slicno dogodilo i kako se resavaju ovakve situacije

 
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Seriola Dumerili on September 08, 2012, 10:20:30 AM
problem je ako sve radis sam. u pravilu, trebalo bi popustiti skotu prije samog okreta ali dok barka ima brzinu i slusa kormilo. zatim, voziti skoro cistu krmu, pricekati maksimalnu brzinu barke (najmanja sila na jedru, kad se barka spusta po valu) i u tom trenu pojalabandati. pratiti skotom pojalabandu sto vjerovatno ne mozes dobro napraviti ako sve radis sam. vang mora biti popusten
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: gor_ran on September 08, 2012, 04:47:21 PM
Hvala S.Dumreli, dakle step by step a ne sve iz cuga kao sto sam ja uradio i umalo ozbiljni problemi. Vec mesec dana pokusavam da resim tu enigmu, HVALA
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: sottoventin on September 08, 2012, 05:05:38 PM
Sva sreća da se sve dobro završilo! Ja ti ne znam dat detaljne opise i moguća  riješenja, ali sve šta je Seriola napisao-stoji. Ono šta ti mogu reć je da i najčešće jedrim sam ili sa ne uigranom posadom i bome jako razmišljam o tome da ne "pretjeram". Gledam uvjek skratiti jedra na vrijeme, jer me moram priznati strah čekat zadnji čas! Ali s druge strane , jedrio sam par puta sa pravom posadom i toliko forsirao da sam totalno izgubio kontrolu nad kormilom, baš radi togada vidim šta se dešava u takvoj situaciji. I pomoglo mi je da upoznam granicu na mojoj jedrilici...
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: dag on September 09, 2012, 12:48:07 AM
Evo i mojih pet samačkih centi.
Pred samu pojalabandu, navucem skotu glavnog jedra koliko mogu (po jacem vjetru to nije puno a i moze se pretvoriti u nezgodnu situaciju) prema simetrali broda, krenem kormilom u manevar i kada se dogodi prelet glavnog jedra, njegova skota mora biti slobodna da tece kroz bocele jer to jako ublazi trzaj i manevar je "meksi" od prebacivanja rukom i neugodnog trzaja na tracnici skote glavnog jedra kada završi prelet.

Imam neki autopilot koji nikada ne koristim jer mu ne vjerujem. Pogotovo kod jedrenja u krmu. Kao alternativu koristim konop kojim vezem argolu i provucem ga oko cijelog broda sve do nekog okova na provi. Konop je dosta zategnut oko krmenih bitvi tako da pruza dobar otpor i kormilo stoji kako ga namjestim. Omogucava mi međutim da napravim korekciju kursa stojeci na provi. To je posebno zgodno kod rada sa spinakerom ako se nesto zakomplicira ili neplanirano otegne. Da ne govorim da je po laganom vjetru skroz zanimljivo sjediti ispred jarbola i moci normalno kormilariti. Uzivancija.

Podigace imam sprovedene kroz stopereu kokpit ali brze se dize na jarbolu. U tu sam svrhu skoro pri dnu jarbola fiksirao zabice. Kada na ruke dignem jedro (glavno ili flok), podigac jednostavno zakocim u zabicu, odem u kokpit, povucem sav podigac koji kada ga nategnem preko vinca sam iskoci iz zabice jer kada je napet preko bocela uz petu jarbola ne stoji uz jarbol nego prema van. Vrlo prakticno i jednostavno. Treba samo paziti kako se odlaze podigac koji se dize na ruke jer se kasnije kod sakupljanja iz kokpita znaju napraviti omčice koje blokiraju prolaz konopa kroz bocel. Stvar prakse i navike.

Na brodu sam imao roll genovu. Sve je bilo u redu dok ju ne pocnem kratiti kod jaceg vjetra. Jedro ne lici vise ni na sto i lose jedri, ima los kut u orcu. U mojoj glavi kada pricamo o samackom jedrenju, sve mora dobro funkcionirati uvijek ali posebno u ekstremnijim uvjetima kada je to pitanje sigurnosti, pa tako i jedra. Zato sam rol maknuo (mislim da je oglas za prodaju jos uvijek negdje aktivan) i dao sasiti genovu s klasičnim kaarbinerima i s 2 krata. Preporodio sam se. Jos uvijek razmisljam o nekom prakticnom sistemu za sakupljanje i vezanje dijela jedra koji visi kada se ono skrati, no uzitak jedra koje radi na 100% kada je na drugom kratu a vani puse 30 kn, je fantastican. Ovdje jedan intimisticki video takve jedne situacije:
GOPR4626 bura i krat.avi (http://www.youtube.com/watch?v=8ODJhC33jyg#noexternalembed-ws)

Kada vjetar pojaca, sam sam na brodu i imam konopom fiksirano kormilo, a moram na provu nesto obavljati, pustim po krmi neki konop s malim pajetom na kraju. Nikada se ne zna, i kao sto je netko prije napisao, nije lijepo iz mora gledati brod kako jedri dalje sam.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: grancipor on September 09, 2012, 09:32:44 AM
Malo o "life-line" http://www.nautica-portal.com/forum/index.php?topic=319.msg16105#msg16105 (http://www.nautica-portal.com/forum/index.php?topic=319.msg16105#msg16105)
Možda je bolje spriječiti nego plivati iza broda koji odlazi...  ch4
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on September 10, 2012, 09:41:56 AM
E Dag, da si mi prije dao ovu ideju bio bih ti jako zahvalan. Ja sam nedavno dao šiti novu Genovu, a reler mi je imao nekih problema. Razmišljao sam da nabavim genovu, glok i olujni flok s gambetima za kačenje na prednji štraj, ali to je bilo prilično skupa varijanta. Zato sam žrtvovao staru sajlu te s njom probio nakupine nečistoća u šini koja ide na prednji štraj te napunio sve brdom masti i roler sad radi lijepo lagano, kupio novu sajlu prednjeg štraja i sašio novu rol genovu. Ipak mi je žao da nisam sašio ovakvu kao tvoju s kratovima. Možda bi došla malo skuplje od ove rolke, ali imao bih uredan profil sa skraćenom genovom. Bt. jbg-a, sad je kasno da se kajem.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: @grabusic on September 10, 2012, 01:01:12 PM
Ima onaj jedan naš jedriličar/ pisac, što je jedrio s Sing-singom u Grčku s frendovim i rol na prednjem štraju i mali pomoćni baby štraj kojeg miče naprijed natrag, ovisno o potrebi kad roll genova nije u uporabi, tako da ima i flok i olujni s klasičnim karabinerima http://www.morsko-prase.hr/jonsko/priprema/slika6.gif (http://www.morsko-prase.hr/jonsko/priprema/slika6.gif) .
Jel imaš fotke kratova genove? Kak to funkcionira? Mene zanima solo jedrenje, ali mi brod ni pod razno nije spreman na solo, nema wincheva na krovu kabine, nema stopera, sve na jarbolu i samo bitvice.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on September 10, 2012, 02:29:06 PM
Pa kod mene se gindaci hvataju na bitve na jarbolu, a vinčeve imam samo bočne. Isto je bilo i na bivšoj jedrilivi. Pa ipak, s obje sam dosta jedrio solo, samo što se obje dobro ponašaju na valu kad se s njima ne upravlja.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: more on September 10, 2012, 08:31:47 PM
Dao sam sašiti roll flok iste površine kao stara genoa. Za jak vjetar je OK ali za slab je katastrofalna. Preplosnata je i sada imam velikih problema na regatama kada moram dignuti staru dobru genou. Podizanje i spuštanje roll foka traje predugo.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Seriola Dumerili on September 10, 2012, 08:54:30 PM
@gor_an, neda mi se traziti po forumu, ali jedan od skipera je u nekontroliranoj pojalabandi iscupao kompletnu konzolu s timunom. Tj. nije on nego skota. I onda je pao na winch i slomio rebro. Sah mat u sekundi.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: Tin on September 10, 2012, 10:11:08 PM
Pretpostavljam da misliš na ovo.....

http://www.nautica-portal.com/forum/index.php?topic=3645.0 (http://www.nautica-portal.com/forum/index.php?topic=3645.0)

Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: dag on September 26, 2012, 01:31:40 PM
Jel imaš fotke kratova genove? Kak to funkcionira? Mene zanima solo jedrenje, ali mi brod ni pod razno nije spreman na solo, nema wincheva na krovu kabine, nema stopera, sve na jarbolu i samo bitvice.
Nije fotka ali je skica. Nadam se da ce ti biti od koristi.
Princip je isti kao kod kracenja glavnog, samo sto treba prvo pripremiti novu skotu koja ce poslije kracenja biti odmah spremna da preuzme funkciju stare.
Jedino sto je nezgodno za razliku od glavnog jest jedro koje ostane visiti i treba ga svakako povezati jer inace zapinje svuda a rogalj koji na vjetru vijori, opasan je. To povezivanje viska jedra rado bih rijesio  samo jednim konopom no nemam jos rjesenje, samo maglovite ideje koje zahtijevaju isprobavanje i ulaganje.
Primijetit ces da je projektirano tako da se kracenjem kut skote gotovo ne mijenja pa nije potrebno pomicati klizac. To je pametno rjesenje jer je jedan problem manje.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: estan on September 29, 2012, 09:44:58 AM
U svakom slučaju imaš uredan profil, što kod rolanja nikad nije slučaj.
Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: daco on October 24, 2012, 07:34:02 PM
Ljubiteljima roll-a bi preporučio da svakih godinu-dve ovisno o korištenju pregledaju prednju šartiju

Title: Odg: Solo jedrenje
Post by: more on October 24, 2012, 09:00:14 PM
To je gadan posao skidati segmente jer se mogu lako oštetiti navoji na PVC spojnicama. Tu se može još štošta dogoditi, npr. prelom spojnice.. Trebalo bi također provjeriti i ispravnost terminala sartija. Kod onih donjih još je lako sprejati penetrante, a što s onima na vrhu jarbola? A kakvo je stanje kingstona i ostalih ispusta? Oni znaju biti dobrano nagriženi. Kakvo je stanje šupernice (stelamorta)? I još i još i....nikad kraja, a samo je jedan život.