Ne znam sto da kazem meni za navigaciju po kanalima u Nizozemskoj i Belgiji sasvim je dovoljan stari pouzdani GPS Furuno i strari ploter i Navionics karte. a u Jadranu gotovo svi koriste teresticku navigaciju (opazanje) po otocima svjetionicima i mali broj koriste karte i busolu. Oni koji ju imaju nemaju pojma kako to radii ne koriste ju ili ne znaju sto bi sa tim stvarcicama
?? Mislim da si ti imao neki problem sa ploterom pred par godina a drugima sve to radi perfektno jer niko se ne zali an probleme kao ovdje u Nizozemskoj i Belgiji na njihovim forumima gdje clanovi cesto traze savjet i pomoc da otklone problem?
Damire chart ploter i GPS ne služi za navigaciju kod jedrilica,plovilo 20 i više milja kako tako odredit ce kurs.a to i piše u upozorenju prilikom pokretanja. US GPS odasilje 25,5 W max na udaljenosti od 20200 km od površine.i u slućaju kad stvarno triba pozicija +- 1 nm nema signala.to je neverin,prodor jakih oblaka s grmljavinom i pljuskom kad se ne vidi 10 metara ispred broda. meni primarno triba racunanje na krajni cilj s postojecom brzinom i to radi izvrsno. i drugi dio u biti najvazniji anchor watch i u slucaju neverina ne radi,po buri radi ali vise bazirano na agps.
Damire mi ti se sidrimo i spavamo na brodicama i po valama bez,marine,i kakvog svjetla s obale ne vidi se ponekad 1 metar a plovilo dugo 10 metara.