Prijava poreza za pomorce 2023.

Porezna obveza pomoraca ovisi o njihovom statusu rezidentnosti. Pomorci koji su državljani Hrvatske i žive u Hrvatskoj smatraju se rezidentima i obavezni su platiti porez na dohodak. Pomorci koji nisu državljani Hrvatske i ne žive u Hrvatskoj, no rade za hrvatske poslodavce ili su smješteni na hrvatskim brodovima, ne moraju platiti porez na dohodak.

Što je morska bolest i kako je se riješiti?

Kada planiramo bilo kakvo putovanje, uvijek se nadamo da će ono proći bez problema i poteškoća. Pored problema s prometom koji nam se mogu dogoditi na putu, postoji mogućnost i da nam tijekom puta pozli. Upravo to se događa ljudima koji se nose s kinetozom ili bolešću kretanja, koja je poznata i kao morska bolest. Kako bismo ju spriječili ili barem ublažili, važno je dobro se informirati o simptomima morske bolesti i potencijalnim lijekovima.

Plava Grota na otoku Cresu

Plava Grota prirodna je špiljska formacija smještena u Hrvatskoj, na otoku Cresu, u slikovitoj uvali Žanje. Ova špilje jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija otoka Cresa i privlači posjetioce iz cijeloga svijeta svojom izvanrednom ljepotom. 

Kako postati skiper?

Posao skipera je iznimno odgovorna sezonska okupacija koja sa sobom donosi mnoge izazove. Mnogi tvrde da ovo nije samo posao, nego stil života. Ovaj posao iziskuje vrlo visok stupanj odgovornosti budući da, kao što svi znamo, more u sebi krije mnoge opasnosti. Mirno more uglavnom ne postoji, postoje samo iskusni skiperi koji će vašu plovidbu učiniti mirnom i sigurnom.