Sponzorirani članak

Foto: Jadrolinija

 

Jadrolinijina odluka o pokretanju specijalizirane mobilne aplikacije koja nudi informacije o redu plovidbe trajekata i katamarana, stanju u pomorskom prometu te mogućnost kupovine karata pokazala se kao pun pogodak, jer je u protekla tri mjeseca aplikaciju na svoje mobilne uređaje instaliralo više od 40.000 korisnika. Uz to, naš najveći dužobalni linijski prijevoznik od ove je sezone uveo i mogućnost rezervacija mjesta online na ukupno devet linija : Makarska - Sumartin, Split – Vis, Split - Rogač i Trogir – Drvenik Veli – Drvenik Mali, te na linijama Zadar - Mali Lošinj, Zadar - Ist, Zadar – Brbinj, Zadar - Bršanj, Šibenik - Žirje i Valbiska – Lopar.

 

No Jadrolinija na tome nije stala kada je u pitanju modernizacija poslovanja. Ove su godine tri njihova trajekta za dužobalni prijevoz puutnika i vozila dobila sustave za biološko pročišćavanje otpadnih voda. Trajekti “Sveti Krševan”, “Supetar” i “Cres” opremljeni su uređajem za pročišćavanje otpadnih voda biološkog tipa Clarimar MF-2, a radovi na ugradnji sustava obavljeni su u brodogradilištu „Dalmont“ u Kraljevici. Prije instalacije i puštanja u rad Clarimarovih jedinica za pročišćavanje otpadnih voda sva tri spomenuta trajekta, koji imaju kapacitet prijevoza 600 putnika, nisu obrađivali otpadne vode već su ih sakupljali u zasebne spremnike. A do kraja ove godine još će pet trajekata iste klase – “Hrvat”, “Juraj Dalmatinac”, “Marjan”, “Jadran” i “Biokovo” – biti opremljeno većim jedinicama Clarimar MF-3. Clarimarova postrojenja za obradu otpadnih voda odabrana su temeljem provedenog javnog natječaja, a nakon ugradnje pročišćivača trajekti će prethodno obrađene otpadne vode, koje će nakon postupka obrade biti praktički posve neškodljive i ekološki prihvatljive, moći ispustiti u more bez straha od zagađenja.

 

Odluka Jadrolinije da preuredi svoja tri trajekta i u njih ugradi sustave za pročišćavanje otpadnih voda motivirana je prije svega zakonskom obavezom, ali i usmjerenosti Jadrolinije ekološki p'rihvatljivom poslovanju. Naime, sve donedavno Hrvatska nije imala stroge ili detaljne propise koji bi uređivali ispuštanje otpadnih voda u obalne vode, no 2015. godine nadzorna su državna tijela dovršila Projekt nadzora onečišćenja obalnih gradova, čime je dotadašnja praksa ispuštanja onečišćenih voda u more zabranjena, a tvrtkama je naloženo da prihvate i implementiraju rješenja za pročišćavanje i nadzor ispuštanja otpadnih voda.

 

Jadrolinija / Nautica Portal