Foto: Pomorac.net / Ilustracija

 

Jačanjem nautičkog turizma, svako se ljeto na Jadranu povećava broj raznih plovila na moru. Sve su češće charter turističke noćne ture između otoka i obale, a jedan skiper upozorio nas je na situaciju koja mu se dogodila u nedjelju navečer, kada je nasred mora naišao na neosvijetljenu i neoznačenu  ribarsku brodicu koju je zamalo udario. Poslao je apel svim vlasnicima malih brodica.

 

„Sezona je u punom zamahu i veliki broj brodova plovi, kako danju, tako i noću. Male brodice stanu na sidro i ne upale sidreno svijetlo, 'kako susjed ne bi vidio poštu gdje lovi', a ima i onih bez navigacijskih svjetala. Najčešće su to lokacije poput punte Marjana, ispred Duilova, Splitska vrata, ispred Stobreča… Kada sam se večeras brodom vraćao iz gradske luke s lijevanja goriva prema Stobreču, prošao sam na manje od 10 m udaljenosti od brodice koja uopće nije imala upaljeno sidreno svjetlo na udaljenosti većoj 700 metara od obale“ upozorio je skiper.

 

„Da sam ga udario s 23 čvora i brodom od preko 13 tona, ubio bih dvoje ljudi ni kriv ni dužan. Samo nas je dragi Bog sačuvao, a od njih ne bi ostalo ništa!“  opisao je događaj splitski skiper. Napominje da većina brodica nema radar reflektore tako da nisu uopće vidljivi na radaru.  „Nekada ih ocrta, pa ne ocrta. Ovo su vrlo ozbiljne situacije i nadam se da zbog neodgovornosti pojedinaca neće biti bespotrebnih žrtava na moru. Nadležni bi svakako noću trebali kažnjavati neodgovorne“  zaključuje naš sugovornik. Srećom, ovoga puta nije se dogodila nesreća. Netko drugi u nekoj drugoj situaciji možda ne bude te sreće.

 

Dalmacija danas