Foto: Ilustracija

 

Nesreća koja se početkom ovoga tjedna dogodila u marini u Novigradu još je jednom upozorila na opasnost konzumiranja alkoholnih pića na brodu ili tijekom plovidbe. Naime, 55-godišnja njemačka državljanka izgubila je život u tragičnoj nesreći koja se dogodila u noći s ponedjeljka na utorak u novigradskoj marini. Ženi je pozlilo dok je pokušavala spasiti svojeg supruga koji je pijan pao s broda u more, a u istarskoj policiji kažu da je unatoč brzoj intervencji Hitne pomoći koja je unesrećenu prevezla u riječku bolnicu, ona preminula u utorak ujutro.

 

Brojne su nesreće proteklih godina na Jadranu uzrokovane paklenom kombinacijom lakomislenosti, nautičkog neiskustva i alkohola. Neiskusni nautičari, podcjenjujući more i precjenjujući vlastite sposobnosti i znanje, olako zaviruju u čašicu, posebno u večernjim satima opuštajući se uz dobar zalogaj. I dobro je dok takve večeri završe tek sa neplaniranim kupanjima koja se dogode kada se usijane pijane glave ne uspijevaju popeti sa tendera na brod ili pak pasarelom kročiti na plovilo. Mnogo je gore kada lakomislenost posezanja za alkoholom završi tragično kao u najsvježijem primjeru iz novigradske marine. A takvih je primjera nažalost mnogo.

 

Prisjetimo se bizarne pomorske nesreće koja se u rujnu 2011. godine dogodila kod otoka Žirja kada je petoro pijanih Austrijanaca na obalu nasukalo jedanaestmetarsku jedrilicu, nasreću bez ozlijeđenih. Nesreća koja se dogodila u travnju 2014. godine imala je tragičniji kraj. Te je godine u marini Hramina pronađeno mrtvo tijelo 38-godišnjeg austrijskog nautičara. Tijelo je pronađeno kako pluta uz unajmljeni brod na kojem je Austrijanac boravio zajedno sa društvom, a pretpostavlja se da je nesretni čovjek pao u more nakon povratka iz noćnog provoda u jednom murterskom restoranu zalivenog obilnim količinama alkohola.

 

Nažalost, sličnih priča sa sretnim ili ne tako sretnim završetkom tijekom nautičke sezone na Jadranu ima bezbroj, mnoge od njih nikada i ne završe na stranicama crnih kronika. No svaka od njih dovoljno je upozorenje da alkohol i brod nisu dobri partneri i da trijezna glava tijekom plovidbe ili nakon nje čuva živote kako nautičara tako i članova posade na brodu. Usvemu, pa tako i u alkoholu, valja biti umjeren, kažu mudri ljudi. A ta krilatica, rekli bismo, posebno vrijedi za nautičare.

 

Nautica Portal