Foto: Ilustracija (Rijecan.in) / MPPI

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dvije teške pomorske nesreće, koje su se dogodile danas popodne u relativno kratkom vremenskom razdoblju, od kojih je jedna, u Riječkom akvatoriju, nažalost završila tragičnom pogibijom mlađe ženske osobe, uslijed udara glisera.

 

U tijeku je istraga i očevid o uzrocima teške pomorske nesreće u nadležnosti Lučke kapetanija Rijeka, Lučke ispostave Malinska i Pomorske policije Rijeka. Mlađa ženska osoba V.H. (rođena 1991. godine), državljanka Austrije nastradala je u srijedu nešto iza 16 sati na poziciji 300 metara od obale, ispred mjesnoga hotela u Malinskoj, gdje je motorna brodica tijekom plovidbe udarila kupačicu, koja je nedugo potom preminula. Službenici MRCC Rijeka o ovom nesretnom događaju obaviješteni su posredstvom Lučke kapetanije Rijeka, čiji službenici su informaciju o teškoj pomorskoj nesreći zaprimili od djelatnika Hitne medicinske pomoći Rijeka, u trenutku dok su teško ozlijeđenu prevozili u KBC Sušak, po pozivu Pomorske policije Rijeka, čiji službenici su prvi obaviješteni o ovoj nesreći. Nažalost, već u 17.15 sati iz Policijske uprave Primorsko – goranske je u MRCC Rijeka dojavljeno da je ozlijeđena kupačica preminula.

 

Temeljem dostupnih informacija iz nadležnosti LK Rijeka, počinitelj ove teške pomorske nesreće je voditelj motorne sportsko – rekreativne brodice, državljanin  Hrvatske, koji je tijekom plovidbe kroz kupališni pojas udario u kupačicu, pri čemu joj je nanio po život opasne ozljede, od kojih je nedugo potom preminula. Testiranjem na prisutnost alkohola u krvi utvrđeno je da počinitelj nije bio pod utjecajem alkohola. O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo, a uzimanje izjave od počinitelja, u okviru očevida o uzrocima ove teške pomorske nesreće od strane LK Rijeka i mjesno nadležne LI Malinska, kao i saslušanje počinitelja ove pomorske nesreće u okviru istrage, koju provodi Pomorska policija Rijeka nastavit će se i u četvrtak obzirom da počinitelj trenutno nije u psiho fizičkom stanju komunicirati sa istražiteljima, jednako kao i članovi obitelji poginule djevojke.

 

Istoga dana, u srijedu, u Hvarskom arhipelagu službenici Lučke kapetanije Split koordiniraju aktivnosti osiguravanja pozicije potonuća opožarene motorne jahte od mogućeg onečišćenja mora i morskog okoliša pogonskim gorivom, kamo su angažirani od strane MRCC Rijeka, čiji službenici su dojavu o ovoj pomorskoj nesreći zaprimili u 16.20 sati, posredstvom djelatnika tvrtke 'SeaHelp', koji je ujedno i spasio posadu havarirane jahte, prije širenja požara i potonuća.

 

U ovoj pomorskoj nesreći nema ozlijeđenih, i za sada nije uočeno znatnije onečišćenje mora, a ukoliko se dogodi istjecanje oko 900 litara pogonskog goriva iz brodskih spremnika, na djelovanje su spremni djelatnici specijalizirane tvrtke za spriječavanje i uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša, koji poziciju potonuća osiguravaju u suradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Sv. Florijan' iz Kaštela, koji su na poziciju doplovili vatrogasnim plovilom. Iz MRCC Rijeka o događaju je, uz nadležnu Lučku kapetaniji Split, obaviještena Pomorska policija Split, a potonula jahta ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, budući da se nalazi na dubini od približno 50 metara.

 

MPPI