Foto: Hempel World Sailing Championships Aarhus 2018

 

Braća Šime i Mihovil Fantela osvojili su naslov svjetskih prvaka u klasi 49er na Svjetskom prvenstvu jedriličara u u danskom Aarhusu rutinskom vožnjom u posljednjem plavu kojim su glavne rivale zadržali iza sebe. Podsjetimo, Šime Fantela s Igorom Marenićem donio je Hrvatskoj zlato na Igrama u Riju u klasi 470, a počeo je šampionski i svoj novi izazov, nastup u klasi 49er zajedno s bratom Mihovilom. Braća Fantela držali su danima prvo mjesto na SP-u u Aarhusu, a u posljednjem plovu ove subote rutinskom vožnjom su ga i obranili. Ostavili su iza sebe obje njemačke posade Tima Fischera i Fabiana Grafa te Erika Heila i Thomasa Ploessela koje su im jedine mogle zaprijetiti i uzeli zlato.

 

Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, te Šveđanin Frederik Loof. Novi je to veliki uspjeh hrvatskog jedrenja i potvrda da će i u Tokiju hrvatske posade igrati važnu ulogu na Igrama 2020. godine.

 

A stigli su u Aarhus kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, kao posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu, koja ako joj se otvori možda uzme normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Skromno, samozatajno. No u dva dana finalnih jedrenja zlatne skupine podijelili su lekcije konkurenciji, odjedrili samouvjereno, u maniri pobjednika, i apsolutno zasluženo oodnijeli prvo mjesto!

 

HJS