Foto: Uz odobrenje Udruge za socijalno - pedagoške mirovne projekte Mirno More

 

Od 16. do 23. rujna stotine djece slabijeg materijalnog položaja ili sa fizičkim ili mentalnim poteškoćama plove kroz Hrvatsku, a akcija je već dobro poznata pod imenom Mirno more. Sve je počelo 1994. godine sa idejom da se djeci iz ratom razorenih područja na ovim prostorima omogući oporavak na moru. Tada je nekoliko društveno osvještenih skipera iz Austrije bilo uvjereno: Budući da se na brodu cjelokupna posada mora držati zajedno kako bi zaplovili i pokrenuli se s mjesta ne postoji bolje mjesto za učiti djecu toleranciji, integraciji, suradnji i mirnom suživotu.

 

Ova mala ideja postala je najveći svjetski dječji jedriličarski i mirovni projekt te se do sada oko 900 djece okuplja jednom godišnje svakog trećeg tjedna rujna na velikom krstarenju hrvatskom obalom. Djeca dolaze iz preko 20 različitih zemalja – od Afganistana do Rumunjske, od Slovenije do Njemačke. Prilikom zajedničkog boravka u različitim marinama diljem splitske rivijere djeci i mladima, koji uglavnom dolaze iz socijalnih institucija, se nudi jedan bogati doživljajno-pedagoški program: od različitih igara i akcija do grupnih refleksija o miru i zajednici te velike Fešte mira, na kojoj djeca i mladi sami oblikuju program. Sve u svemu stvaraju se uspomene koje će trajati cijeli život!

 

Značajan dio djece koja sudjeluju, je sa mentalnim ili tjelesnim poteškoćama. "Inkluzija je kod nas na prvom mjestu", objašnjava Martin Skerlan, predsjednik organizacije Friedensflotte mirno more i jedan od dva voditelja flote. "Tokom ovog tjedna nema autsajdera i što je najvažnije nema nikakvih barijera. Svake godine nanovo nas obuzima ista čarolija, koja se nadvije nad čitavom flotom tijekom projektnog tjedna: stranci postaju prijatelji a strahovi od nepoznatog nestaju jedni za drugim" kaže Skerlan.

 

Nažalost, svjetsko-politička događanja još jednom nam pokazuju i u 23. godini postojanja Mirnog mora da težnja za mirom ostaje još uvijek aktualna tema. "Posljednjih godina doživjeli smo situacije u Europi, koje nismo smatrali mogućima. Iako je EU još 2012. slavila Nobelovu nagradu za mir, mi danas čeznemo za tim istim osjećajem zajedništva, solidarnosti i međusobne podrške. Možda se naš doprinos može učiniti neznačajnim u cijelokupnom kontekstu izazova sa kojima se susrećemo, ali je on ipak veliki u srcima ljudi do kojih doseže", dodaje dr. Michael Fuchs, drugi voditelj Flote i dodaje "Ponosni smo što možemo voditi ovaj volonterski projekt i u njegovoj 23. godini".

 

Mirno more / Marina Frapa