images Veliko jato od više stotina dubinskih riba po imenu „Mač srebrnjak“ (Trahipterus trahypterus), dugačkih i do metar i pol, zalutalo je i nasukalo se u plićinu u uvali Valelunga u pulskoj luci.

„Mač srebrnjak“ je riba koja inače živi na dubinama preko 300 metara, a kada u potrazi za hranom dođe na površinu, što se događa vrlo rijetko, vrlo je dezorijentirana. Ukusna je za jelo i najčešće se konzumira na Siciliji.

"Ta riba živi u morima cijeloga svijeta, ali i u Jadranu premda na ovom području nije osobito česta. Mač srebrnjak je mezopelagična riba što znači da živi na dubini od 200 do 500 pa i više metara i iznimno rijetko dolazi na površinu. Kada u potrazi za hranom ta riba dođe u plićak potpuno je dezorijentirana i lako se nasuče. Moguće je da je i jača bura ohladila plići dio sjevernog Jadrana, a kako su te ribe jako osjetljive na hladnoću, moguće je da su doživjele temperaturni šok i potom se nasukale", kazao je za „Glas Istre“ biolog Neven Iveša.

Jedan od scenarija je da su se zapetljale u mreže kočara koji su ih potom bacili natrag u more. Iveša ne isključuje niti mogućnost da su se nasukale zbog potresa u Dalmaciji koji je mogao utjecati na promjene u morskom eko sustavu.

Izvor: Index.hr

Foto: bluewaterjon.blogspot.com