images Tri primorske policijske uprave angažirane su na hvatanju bande lopova koja više od godinu dana na potezu od Starigrada, preko Zadra, Šibenika i Marine kod Trogira pa sve do Omiša krade vanbrodske motore. Isti takvi slučajevi zaredali su i iznad Dalmacije, uzduž Primorja sve do Istre, piše Slobodna Dalmacija.

Tisuće vlasnika malih brodova je na oprezu, a banda kradljivaca “penti“ dosad ih je odnijela više stotina, od čega u protekloj godini samo na području zadarske policijske uprave njih pedesetak.Policija kradljivcima još nije uspjela ući u trag, te tvrde da je riječ o dobro organiziranoj skupini mlađih osoba, čija su meta male mjesne lučice koje nemaju zaštitare i videonadzor. Iz njih se u noćnim satima kradu uglavnom motori od četiri do deset konjskih snaga, čija se vrijednost na tržištu kreće od nekoliko tisuća do maksimalno dvadeset tisuća kuna.

Prema navodima policije, banda ima uhodani princip rada. Dobro snime teren, vjerojatno danima promatraju lučice i onda u jednoj noći pokupe bogat plijen. Zatim se na neko vrijeme primire, vjerojatno se ponovno posvete izviđanju terena, a onda opet u jednoj noći naprave prepad. „U hvatanju ove skupine od prošle godine su angažirani policajci iz Zadarske, Šibensko-kninske i Primorsko-goranske policijske uprave. Zasad još nema rezultata, ali se za njima intenzivno traga. Prošle su godine samo u jednoj jedinoj noći u Zadru, Biogradu i Posedarju ukradeni vanbrodski motori vrijedni 100 tisuća kuna“ potvrdio je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

Najnovija serija krađa zabilježena je sredinom ovoga tjedna, u noći sa utorka 8. na srijedu 9. siječnja, kada je u lučici Loznica u Privlaci pokraj Zadra sa sedam brodica različitih vlasnika ukradeno sedam motora vrijednih više desetaka tisuća kuna. Nekoliko dana prije toga, na samu Staru godinu na vezu mjesne rive u Vlašićima na Pagu s tri čamca odnesene su “pente” vrijedne više desetaka tisuća kuna. Prethodna veća krađa zabilježena je 17. prosinca. Nepoznati razbojnici su tijekom noći napravili štetu veću od četrdeset tisuća kuna vlasnicima brodova koji se nalaze na obali rijeke Cetine u Omišu. Ukradena su četiri vanbrodska motora.

„Veliki je problem to što su motori najčešće loše osigurani, pa ih je lako ukrasti. Već mjesecima apeliramo na vlasnike da bolje osiguraju motore“ upozoravaju u zadarskoj policiji, a savjet o kvalitetnijem osiguranju svakako važi i za vlasnike duž cijele obale.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentirati možete u temi.