images Studentima i učenicima Pomorskog fakulteta i Pomorske škole u Splitu u ponedjeljak 10. prosinca podijeljeni su ugovori o stipendiranju za školsku i akademsku godinu 2012/13. Na ovogodišnjem natječaju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pravo na stipendije ostvarilo je ukupno 66 učenika i 35 studenata, od čega 15 učenika splitske Pomorske škole i 14 studenata s Pomorskog fakulteta u Splitu.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture već šestu godinu stipendira redovite studente preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, te učenike nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera kako bi dodatno potaknuo upis učenika i studenata na pomorske škole i fakultete te unaprijedio pomorstvo i brodarstvo. Projekt stipendiranja je već dao prve rezultate, jer je, prema tvrdnjama Ministarstva, pojačao interes za pomorska zvanja.

U ovom trenutku stipendije Ministarstva trenutno prima oko 400 učenika i studenata koji se školuju za pomoračka zvanja. Učenici tijekom školovanja mjesečno primaju 800 kuna, a redoviti studenti 1.200 kuna, uz uvjet da nakon završetka studija ili škole plove na brodovima onoliko dugo koliko su primali stipendiju.

Poticanje školovanja novih naraštaja pomoraca u skladu s međunarodnim standardima, navode u Ministarstvu, osigurava učinkovito pozicioniranje hrvatskih pomoraca na zahtjevnom svjetskom tržištu.

Ugovore o stipendijama je u Domu Hrvatske vojske u Splitu podijelio ministar Siniša Hajdaš Dončić, a svečanosti su prisustvovali i ravnatelj Pomorske škole Dragan Pavelin i dekanica Pomorskog fakulteta Rosanda Mulin.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

http://www.mppi.hr