images Kreativna radionica StolArt iz Zagreba, pokretač projekta „Mala škola brodogradnje“, započela je sa prodajom paketa „Moj prvi brod“ koji sadrži sve potrebno za izradu modela male jedrilice sa latinskim jedrom. „Moj prvi brod“ je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta i svim zaljubljenicima u drvenu brodogradnju. U kompletu se nalaze upute, svi potrebni dijelovi za izradu modela, te ljepilo i brusni papir. Veličina jedrilice je 24 cm i napravljena je u omjeru 1:10. Važno je naglasiti da će novac prikupljen prodajom paketa za izradu modela biti utrošen za nastavak projekta „Mala škola brodogradnje“ i održavanje radionica izgradnje jedrilica u 2014. godini na Jadranu.

Cijena kompleta je 99,00 kn + troškovi dostave (22,00 kn) za Hrvatsku. Može se naručiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na mob: +385 99 2110 925 .

Podsjetimo, kreativna radionica StolArt svoj je program „Mala škola brodogradnje“ osmislila i s njim zaočela prije nešto više od četiri godine, prilagodivši ga mentalitetu djece. Petu godinu zaredom "Mala škola brodogradnje" i u 2014. godini po različitim jadranskim odredištima planira podučavati djecu najvažnijih formativnih godina kako izraditi vlastiti drveni brod, u skladu s tradicionalnim zanatom brodogradnje. Kroz igru, druženje, niz kreativnih aktivnosti, polaznici radionice će graditi vlastiti brod i sami ga porinuti u more. Program radionice namijenjen je jednako domicilnom stanovništvu i turistima. U suradnji s muzejima, gradskim službama i lokalnim kreativcima, StolArt je oblikovao edukacijsko-kulturno-turistički jedinstvenu ponudu, miljama daleko od konfekcije na kakvu smo navikli. Uzme li se u obzir da svi posjetitelji mogu prići tradicionalnoj drvenoj barci i prionuti na posao (brušenje, kitanje, bojenje, kalafatavanje...) te tako sudjelovati u osmišljavanju izgleda broda, ovaj projekt na svim je lokacijama bio izniman interaktivni događaj koji je na nekoliko dana izmijenio energiju grada i vratio ga u daleku prošlost. A u utopijski prizor nekog davnog vremena može li se išta bolje uklopiti od djece-brodograditelja?! Svrha projekta je pomicanje granica obrazovanja i igre: djeca u dobi od 10 do 15 godina nalaze se pred izazovom učenja tradicionalnih vještina, uz strog nadzor voditelja, rukuju alatom "za odrasle", s ciljem prenošenja vrijednosti, znanja i vještina mladima. Pritom grade ne igračku namijenjenu djeci, nego pravo plovilo smanjenih gabarita, u skladu sa svojim uzrastom.

Planovi u 2014. godini

Program će se provoditi od Istre do krajnjeg juga Dalmacije. Budući da su mnogi gradovi pokazali interes za održavanjem programa na svojim lokacijama, u planu je 10 radionica. "Mala škola brodogradnje" u 2014. godini nastoji posjetiti što više lokacija na Jadranu i tako doprijeti do šireg kruga zainteresirane publike, educirajući mlade i pokušavajući ispričati priču svojstvenu svakom mjestu u kojem gostuje. Očekujemo kvalitetnu podršku kako domaćih tako i stranih medija, kako bi projekt bio predstavljen i u inozemstvu.

Broj direktnih i indirektnih korisnika

Radionice "Mala škola brodogradnje" namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta, a optimalni rezultat postiže se ako se brod radi u skupinama od po 10 polaznika, starosne dobi između 10 i 15 godina. Jedna od polaznica već tradicionalno kumuje porinuću broda kojem polaznici zajedno smišljaju ime. Brod ostaje u njihovu trajnom vlasništvu, što znači da korištenje ne prestaje s formalnim prestankom radionice. U suradnji s lokalnom zajednicom, jedriličarskim klubovima i nadležnim institucijama, polaznici dobivaju priliku stjecanja jedriličarskih vještina na novosagrađenom plovilu. Budući da se svaka radionica "Male škole brodogradnje" odvija na otvorenom, na nekom od frekventnih gradskih trgova, osim direktnih korisnika postoje i oni indirektni – prolaznici koji prate gradnju broda, komentiraju radove, dodiruju sirovinu i gledaju kako se pred njima drvo pretvara u pravi brod u kojem će, petog dana radionice, kao dio programa "Zaplovimo!", polaznici isploviti u luci. Broj ovih korisnika je 4000 do 20 000, ovisno o lokaciji, a poseban interes pokazuju za projekcije filmova vezanih za prethodne radionice i brodograditeljsku baštinu koji se projiciraju na video zidu tijekom ukupnog trajanja radionice.

StolArt / Nautica Portal