images U srijedu 6. studenog otvorene su u Zagrebu ponude prema natječaju za izgradnju i gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma u Tisnome, u uvali Luke. „Ta koncesija se daje na pomorskom dobru za potrebe izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene na dijelu tišnjanske luke, u skladu sa detaljnim planom uređenja luke nautičkog turizma u uvali Luka – Tisno. Od četiri pristigle ponude otvorene u prostorijama ministarstva, jedna je bila nepotpuna, pa time i neprihvatljiva za razmatranje. U slijedećih 15 dana očekuje se službeno očitovanje komisije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg koncesionara. Nakon toga će Ministarstvo mora Vladi RH dati prijedlog ugovora za potpis. Novi koncesionar se očekuje početkom slijedeće godine“ kaže načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Problemi su započeli kada je koncesija za izgradnju dodijeljena 2010. jednoj špekulantskoj tvrtki, pa je potom i poništena. Na ponovljenom natječaju iz veljače 2011. godine koncesionar nije izabran, da bi u ljeto iste godine konačno Vlada dodijelila koncesiju za izgradnju i gospodarsko korištenje marine sa 220 vezova zagrebačkoj tvrtki Agram Kaptol. Tada se ta tvrtka pokazala ozbiljnim investitorom te je odmah dostavila i bankovnu garancija u iznosu od sedam milijuna kuna ili zakonom predviđenih sedam posto od ukupne investicije, a tišnjanska marina trebala bi koštati oko sto milijuna kuna.

Međutim, tvrtka Agram je, prema potpisanom koncesijskom ugovoru, bila dužna ishodovati lokacijsku i građevinsku dozvolu, i to do 1. kolovoza. Od svega toga nije bilo ništa, pa se opet raspisao natječaj, a ovaj put po prvi put se javila i najjača hrvatska nautička tvrtka, ACI. „Taj projekt od vitalnog je značaja za našu općinu. Osim što će valorizirati prostor uvale Luke, marina će zapošljavati četrdesetak djelatnika i bit će novi zamašnjak budućeg gospodarsko-turističkog razvoja tišnjanskog kraja“ kaže načelnik Ivan Klarin.

Šibenski portal