images Lučki kapetan ispostave u Vodicama, Ante Palada, u mirovinu je otišao u studenome prošle godine, a svi apeli vodičke gradonačelnice Branke Juričev Martinčev da Lučka kapetanija Šibenik raspiše natječaj za prijam novog djelatnika nisu urodili plodom. Vodička ispostava, navodi gradonačelnica, godišnje ostvari oko 800.000 kuna prihoda, obuhvaća dvije marine, pokriva 99 nautičkih milja i 2300 plovila, a u ljetnim mjesecima i oko 900 stranih.

„S obzirom na to da su sredstva u proračunu za 2013. godinu osigurana i Ministarstvo financija je dalo svoju suglasnost, kao HDZ-ova zastupnica u Saboru, postavila sam 24. travnja zastupničko pitanje predsjedniku Sabora Josipu Leki sa svim ovim podacima i zatražila odgovor na pitanje kad će Vodice dobiti lučkog kapetana. Odgovorom koji sam dobila od Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture više sam nego razočarana, jer sezonu dočekujemo bez lučkog kapetana, a ne znamo ni kada ćemo ga dobiti“ kaže vodička gradonačelnica.

U ministrovu odgovoru, uz podsjećanje na primjenu Odluke Vlade RH o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima, iznosi se teška kadrovska situacija u većini lučkih kapetanija i ispostava, te da je stanje najsloženije upravo u Lučkoj kapetaniji Šibenik, te ispostavama Vodice, Tisno i Primošten. Među ostalim, navodi se da je u sklopu izrade godišnjeg plana zapošljavanja Ministarstva pomorstva upućen zahtjev za popunu sedam najkritičnijih radnih mjesta, među kojima je i mjesto kapetana u Vodicama.

„Zahtjev se nalazi na odobravanju kod resornih ministarstava te će se nakon dobivanja svih potrebnih suglasnosti raspisati javni natječaj za ta radna mjesta“ stoji u odgovoru ministra Hajdaša Dončića. Ministarstvo priznaje da je kadrovska situacija izuzetno teška u većini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija, te da je najsloženije stanje na području Lučke kapetanije Šibenik u kojoj je od 39 sistematiziranih radnih mjesta popunjeno samo 23. Do rješenja problema poduzimaju se sve moguće mjere kako bi se osiguralo redovito obavljanje poslova i zadaća iz mjerodavnosti lučkih kapetanija, pa i ispostave Vodice, te zadržala visoka razina sigurnosti plovidbe, ljudskih života i zaštite mora od onečišćenja. Kako stvari stoje, Vodičani će još čekati na svojeg lučkog kapetana.

Slobodna Dalmacija

Foto: Croatia.hr