images Osamnaest hrvatskih pomoraca najzaslužniji su što požar koji je prošloga tjedna izbio na kruzeru „Grandeur of the Seas“ nije postao tragedija. Među 2.200 putnika nije bilo ozlijeđenih i 'ploveći hotel' je u jednom komadu stigao iz američkog Baltimorea u Freeport na Bahamima.

"Bravo, bravo, bravo!!!" bile su riječi koje su 27. svibnja u 2 sata i 25 minuta u noći s razglasa probudile putnike i posadu 17 godina starog kruzera u vlasništvu tvrtke „Royal Caribbean“. „Bravo“ označava šifru za požar, koji je, kako je kasnije utvrđeno, izbio između treće i šeste palube na krmi broda.

Više od 70 posto časnika, koji su sudjelovali i rukovodili akcijom spašavanja, su Hrvati koji su najzaslužniji što se pomorska havarija nije pretvorila u tragediju. Jedan od njih, u rangu najviših oficira upravljao je evakuacijom, drugi je rukovodio pripremom čamca za spašavanje, treći pazio na pogon broda, četvrti na sustav ventilacije, pet i šesti su predvodili grupe koji su smirivale goste. Zbog njihove prisebnosti brod nijednog trenutka nije izgubio pogon, stabilnost i mogućnost manevriranja i u konačnici je stigao do Freeporta.

Danas.hr

Foto: Latinospost.com