images Izmijenjenim Pravilnikom o rukovanju opasnim tvarima, te uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, koji stupa na snagu s pretposljednjim danom ožujka, završena je godinu dana duga agonija otočnog stanovništva, koje od početka prošle godine, zbog aljkave i neorganizirane državne administracije, nije moglo prevoziti motorno gorivo za svoje čamce, automobile, alate i poljoprivrednu mehanizaciju redovnim brodskim linijama.

Naime, spomenuti dokument, punog naziva “Pravilnik o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama, ro-ro putnički“ na čije se potpisivanje čekalo mjesecima, konačno će krajem ovoga tjedna stupiti na snagu i tako riješiti golemi problem koji je mučio otočane koji imaju tu „nesreću“ da žive na malim otocima na kojima nema benzinskih crpki.

Prema obavijesti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukuture, koja je medijima poslana u utorak, „brodari koji osiguraju posebne uvjete za siguran prijevoz goriva, točnije spremnike kapaciteta do 20 litara u kojima bi se gorivo isključivo moglo sigurno prevoziti - moći će od 30. ožujka 2013. putničkim brodovima prevoziti do tisuću litara goriva tijekom jedne vožnje“.

„Mogućnost prijevoza tekućeg goriva na otoke čiji stanovnici nemaju riješenu opskrbu tim energentom, a uz uvjet da se prevozi u spremnicima te namjene, putničkim je brodovima uređena izmjenama i dopunama Pravilnika o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama, ro-ro putnički, koji je upravo stupio na snagu“ stoji u obavijesti Ministarstva.

Podsjetimo, Nautica Portal je još u siječnju najavljivao donošenje Pravilnika koji će otočane riješiti ovog akutnog problema, no isti je dokument mjesecima ležao u ladicama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, čekajući završni potpis ministra Siniše Hajdaša Dončića kojim bi Pravilnik postao pravovaljan.

Godinama su, naime, unatoč formalnim zabranama, otočani zadarskog arhipelaga, ali i stanovnici ostalih otoka na Jadranu neometano prevozili svoje kanistere s gorivom redovnim putničkim linijama, uz prešutno odobrenje kapetana broda i lučke uprave. Oni su, razumijevajući položaj u kojem se nalaze otočani, unatoč propisima, „zažmirili“ i tolerirali kanistere s benzinom i naftom ukrcane na njihovoj liniji.

No problem je nastao u siječnju prošle godine, kada je nepoznata osoba anonimnom dojavom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Zadarske županije Željku Šoši dojavila kako se putničkim brodskim linijama u županiji ilegalno prevoze opasni tereti. Zapovjednik Šoša je pak morao postupiti po pravilima službe i pokrenuti postupak, nakon čega je uslijedila oštra zabrana prijevoza kanistera s gorivom na brodskim linijama. Ta je odluka donijela gomilu problema otočanima, stavljajući ih na muku kako osigurati gorivo za automobile, čamce i ribarske brodice, poljoprivrednu mehanizaciju, agregate i ostale alate kojima se svakodnevno služe. Ovim bi dokumentom taj problem konačno trebao biti riješen.

No Nautica Portal je u prijašnjem tekstu sugerirao kako spomenuti Pravilnik može biti tek privremeno rješenje koje „gasi požar“, ali da trajno rješenje problema može biti samo posebno organizirani brodski prijevoz i pretakanje goriva specijaliziranim baržama ili brodovima preuređenima upravo za tu namjenu, koji bi prijevoz zapaljivih tekućina posve odvojili od redovnih putničkih linija. Takvi bi brodovi, zadovoljavajući sve potrebne mjere sigurnosti i visoke ekološke standarde, obilazili otoke i osiguravali opskrbu njihovih stanovnika potrebnim gorivom. To je, naime, već odavno dobro uhodani sustav kakav imaju brojne zemlje u svijetu, a nešto viša cijena goriva, zbog povećanih troškova prijevoza i opskrbe, trebala bi se dijelom nadoknaditi putem sufinanciranja takvih projekata od strane države. Ne sumnjamo da bi svoj interes u takvom projektu našle brojne domaće, ali i inozemne tvrtke.

Nautica Portal/MPPI

Foto: limundo.com